Кокимото: Недопустимо е църквата да цензурира изкуството

OFFNews Последна промяна на 04 април 2014 в 17:24 4991 8

Недопустимо е да се цензурират произведения на изкуството, коментира Калоян Илиев-Кокимото в обръщение във ФБ профила си, след като в сряда Варненската митрополоия забрани негова изложба в града, която съчетава християнство и еротика.

Варненският митрополит Йоан скочи срещу „Еротична нотка в колелата на християнската машина", като подаде оплакване до кмета на морската столица Иван Портних. До този момент обаче няма официална позиция на община Варна.

Кокимото посочва в поста си, че по договор с Градската художествена галерия - Варна на утрешната дата - 5 април, от 11:00 часа е трябвало да открие своята изложба. Предприети неофициални действия от страна на Иван Портних, директора на дирекция "Култура и духовно развитие" г-жа Антония Йовчева и директора на Градска художествена галерия "Борис Георгиев" г-н Пламен Аврамов обаче са възпрепятствали подготовката за откриването на експозицията, което е довело до физическата невъзможност „Еротична нотка в колелата на християнската машина" да бъде открита на предварително обявената дата.

Според Кокимото по договор галерията няма право да прекрати изложбата му, а нито една от останалите изброени институации няма реални основания и доводи за това.

Поради това откриването й няма да съвпадне с панахидата за митрополит Кирил, насрочена за същия ден. 

"Това е компромисът, който ще направя от морални съображения и физическа невъзможност да се справя с подреждането и окачването на изложбата за времето, което остава до първоначалното й откриване", заявява художникът.

Той посочва, че друга причина за това е и периодът на експозицията - 5 април - 5 май, който съвпада с най-големия православен християнски празник Възкресение Христово  и започналите вчера Велики пости.

Въпреки това Калоян Илиев изразява възмущението си от вмешателството на църквата в светските работи.  

"Тук е недопустимо културният календар и програмите на мен като артист и на градската художествена галерия да се съобразяват с църковния календар и хранителния ни режим по празниците. Недопустимо е също така и да се цензурират произведения на изкуството, както и тяхната забрана, възпрепятстване и ограничаване да видят бял свят, особено така избирателно и в 21-ви век. Така и не се стигна да официална забрана на изложбата ми, с което щяха да се нарушат правата ми на човек и свободата на изразяване. От обикновена изложба този творчески акт и неговото ограничаване се превърнаха в битка за свободата на изразяване! За всеки, който не вижда нещата по този начин и търси евтини трикове и ПР кампании, ще кажа: днес това се случва с мен, утре може да се случи с всеки от вас, трябва да защитаваме и браним демократичните ценности, на които се гради това общество", коментира артистът, като добавя, че тя е била показвана свободно преди в София и Пловдив.

Той смята, че това действие на варненските институции ни връща назад във времето и пречи на развитието на еволюцията ни, и се надява скандалът да доведе до нещо положително и градивно.

Кокимото обещава, че изложбата му все пак ще се открие, но реалните личности от нея ще бъдат деидентифицирани, като ги превърне в анонимни, "за да не обругая по някакъв начин иначе светлият им образ, с цел на това, техните роднини да спят спокойно".

Накрая той благодари на всички, които са му оказали подкрепа в този момент, и казва, че изложбата ще се открие на 9 април (сряда) от 18:00 ч. на 3 етаж в Градската художествена галерия - Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2014 в 21:43

Уморих се от "вярващи"русофили!

09.04 2014 в 08:35

Абе ша та еба в мръсното долно копеле бе! Как щели да протекат нещата, лайно юдейско! Па съда, па адвокатите па дъра-бъра.
Айде да напъна вмирисаната ти шунда в синагогата и да чакаме да видим после в съда кога и как?! А равина ще ти чете исото и двамата ша гледате.
Или да го налапаш сиренясал пред стената на плача, да видим колко са широкоскроени роднините ти!
Всичко ще е под надслов - "Европеските ценности - да признаем Третия пол!"

Тръгнал да ми обяснява как трябвало да постъпват църковните служители в Християнска България!
Мръсно долно нищожество!

Носи си кръста и греховете.

05.04 2014 в 00:01

когато недържавна институция (то не, че държавна е по добре да го прави де)се стреми да ограничи или премахне свободата на изразяването това никак и никой не води на добре.

ако нещата бяха както трябва може би щяха да протекат в следният ред:
-кокимото прави изложба която дразни поповете
-поповете подразнени от кокимото завеждат дело .. там ще си решат за какво - за обида, уронване на престижа и тн и пр
-съдът гледа делото и решава. тоя крив, тоя прав. ако съдът реши, че кокимото просто сере на поповете без грам това да може да се определи като изкуство.. ето глоба и кокимото им се извинява
ако съдът реши, че поповете са прекалено обидчиви за нищо, постановява - така и така изложбата ще си се проведе

така се прави. а не некой наливайко да бие шайба на кмета на варна и да иска немедленно да се прекрати това безумие. така просто не става.
е, помня имаше едни ентусиасти от пингвините - тия свръхортодоксалните които искаха жените да сядат само на най задните седалки в рейса. бяха се опитали да натирят назад една танкистка с тежък махмурлук и в скверно настроение - та едвам го отърваха единия.

религията е забавление, нека да не прекаляваме със такива забавления

04.04 2014 в 23:39

Недопустимо е българските медии да стават трибуна на неграмотни и бездарни смешници. Мишимото вероятно си има собствено име, но след като и една телевеизия му оказа честта да занимае зрителите си с този, устнових че става дума за доста ограничен (и силно мякащ, сори, но това дразни) индивид.
В тази държава екрайно време да се научим на уважение.
Когато уважението се върне, ще започнем да се радваме и на истинско изкуство, а не на Кокиквобеше.

04.04 2014 в 22:30

Ох онеправданото артистче... Дигай още шум да си правиш реклама. Вземи назаем и няколко червени бабички като варненското "рапърче".

04.04 2014 в 21:39

Православните скотове трябва да се гонят с ритници и тояги отвсякъде, защото са вредни за всяка цивилизована страна!

04.04 2014 в 18:52

... бе то и използването на църквата от педали уж по предназначение ми се види нередно... та май "изкуството" не е загубило връзка с "действителността"...

04.04 2014 в 18:40

Недопустимо е църквата да се използва от педали по предлог, че правят изкуство. Покажи педалино със странно име как с3е плези сестра галева, и може би, няма да съм гневен. Използвай педали, има ги колкото си щеш в твоето "изкуство" но не си чеши недоклатеният задник там, където няма място.

пп. да те иба в пидала смотан.