Варненската епархия забрани изложба със свещеници

Марина Юнакова Последна промяна на 02 април 2014 в 16:46 4462 9

Снимка: Фейсбук

Изложба на художника Калоян Илиев - Кокимото бе забранена по искане на Варненската митрополоия след като творбите, смесващи християнство и еротика, предизвикаха остро възмущение сред духовните служители, съобщава БГНЕС.

Изложбата „Еротична нотка в колелата на християнската машина", изобразяваща православни свещеници с изплезени езици и колажи на християнски светци, скандализира варненския митрополит Йоан, който на свой ред сигнализира кмета Иван Портних.

Искането на Варненската митрополия е достигнало до отдел "Култура" на общината и в крайна сметка предстоящото откриване на изложбата в Градската художествена галерия на 5 април бе спряно.

Забраната на изложбата получи широк отзвук сред художествените кръгове. Фондацията за насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството "Стоян Камбарев" публикува отворено писмо, в което заявява, че подобни актове на цензура спрямо изкуството са присъщи на средновековната „света инквизиция". Според тях цензурата на властта срещу един артист е в практиките на диктаторските режими.

Все още няма официално изявление на кмета на Варна по темата.

През 2011 г. Калоян Илиев - Кокимото беше номиниран за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев" като „едно от най-забележителните млади имена в съвременното ни изобразително изкуство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2015 в 17:17

Много правилно автора на статията свързва православието с мракобесие.Това зло трябва да се измете от лицето на земята - заедно със всички други религии... Едно учение като се превърне в религия става откровено зло.

03.04 2014 в 12:20

Явно много хора наистина са повярвали на тъпотията, че православието има нещо общо с нашата "национална духовна култура". Не, драги мои.

Първо православието няма нищо общо с духовността, тъй като е просто проява на средновековно мракобесие и на разбирания за света и живота отпреди няколко века. Ако някои хора не са разбрали, сега е 21 в., и то в Европа. Т.е. религиозните малоумия би трябвало да бъдат яко ритани! Православието очевидно е най-изостаналата секта в цялото християнство.

Второ в него няма нищо "национално". Това е чужда религия, наложена с насилие и кръв на нашия народ. Но очевидно той има силен дух, защото е оцелял ВЪПРЕКИ православието.
Но днес то е опасно. Православието означава изостаналост, тъпота и примитивизъм. Не случайно най-скапаните държави в Европа до една са православни.
Освен това то се ползва с особено покровителство от владетелите на новата руска империя, следователно то е пряка заплаха за нашата национална сигурност.

Разбира се сигурно сега ще награкат мнозина, но не ме интересува. Да си спомним как Ботев с убийствена точност назовава нещата - неслучайно ги определя като "православни скотове".

03.04 2014 в 08:56

БПЦ може да изрази становище и прочие но истински виновните са от общината - каква им е църквата та ще им нарежда каква изложба да има или да няма.
пълни гъзове са от тая община.

03.04 2014 в 07:53

Ае защо този скот Безбожен не вземе да спретне едно такова колашче с тримата от ТИМ напр. с Марин, Ивайло, Тихомир, Атанас или с Ахмед Доган, с някой от политическите лидери или с някой от мутрите или де да знам все от сорта големци.
А е вземал да се гаври с националната ни духовност и култура, това което ни е крепило и утвърждавало на висотата на еврпопейската и световна цивилизация. Какво поущтрява и цели този национален нихилист Кошимото ли какав е там. Виждаме как въздейства на обществото меко казано тази помия.
Колко майки ще има да плачат още за децата си щото едновремешната българка ги е възпитавала в дух на национална любов и съзнание, а сега на чалгаджиство и безразличие към отечеството си и накрая завършват в безпътие. Щото които от малък не намери пътя към отечеството си намира по лесния път на страничеството.

02.04 2014 в 19:35

Артистчето "Кокимото" е искало да бъде провокативно. Намерило си е лесна жертва - православните свещеници в България, може би най-онеправданото и най-дискриминираното съсловие в страната след учителите. Много е лесно да си "артист" на гърба на лесна жертва.
Предлагам на "Кокимото" една провокативна и креативна идейка за следващата изложбичка - да спретне някое еротично колажче с документални снимчици на евреи-скелети от Освиенцим и оплезени фашистки офицери от СС. Или някаква еротика с негри и Ку-клукс-клан. Да видим тогава дали ще му се размине само със сваляне на пърформансчето и средновековна "цензура", или ще го погнат правозащитниците от БХК и световната демократична общност.

02.04 2014 в 18:35

Когато преди няколко дни коментирах в една тема, че православието представлява голяма опасност за бъдещето на България, разни "умници" ми нацвъкаха минусчета.
Те ви на...

02.04 2014 в 17:47

Браво на БПЦ! В Гърция, която е праволсвна и еропейска държава хората имат голяма почит към Църквата, ние сме си още с комунистическо мислене!

02.04 2014 в 17:24

E много ясно...никой няма право да се ебава с богопомазаните в тая държавица - политиците и цръквените службари. Те хората цял живот се играят ролята на сериозни, добри и хрисими, за да ви убедят, че техния измислен герой е по-велик от вашия, пък вие сега ще им правите колажи...не-хра-ни-май-ков-ци-ци-ци-ци-ци...ае лягам си!

02.04 2014 в 17:14

Тоя град (Варна), не е ясно на къде е тръгнал. Мишо шамари и всекакви уроди, били изкуство.
Мани друго, ми църквата раздава забрани, а има и самочувствието да мучи, след педерстките си изцепки.
Алоооооо, Фтория град от селндури и рашки, вземете си изчистете малко, поне за сезона да не смърди толкова.
Хахахахахахахахахахах