Светльо Витков: Пънк музиката се прави на въпреки, борбата продължава

Николаос Цитиридис 08 март 2018 в 11:30 7810 1

Макар поводът да се видим да не е политически, срещата със Светльо Витков правим в централата на "Глас народен". С бързи темпове наближава пънк вечеринката в Арена Армеец с Хиподил, Ревю (с Милена), Контрол и Нова Генерация и именно за това ще си говорим с вокала на хиподилци.

Срещата я правим в 13 часа, но Светльо пристига с известно закъснение. "Направо ми писна̀ от тия", бяха първите думи на Витков, когато влезе в стаята. Той току-що се връщаше от сесия на Общинския съвет, а в нея са гледали темата за завода за боклук. "Кафе, чай, уиски?", попита ме домакинът. Все пак бяхме на работа, така че си сипахме по едно кафе и капнахме в него уиски. 

Пънко не е умрял, просто малко му се спи

За пръв път у нас в такъв мащаб ще се проведе подобен концерт. Бардовете на пънка и ню уейва от началото на 90-те у нас със сигурност ще напълнят Арена Армеец, за да разкажат история, но и за да напишат още една страница от нея. 

„Малко се дразня, че всички чалгари свириха в тази зала и направиха големи концерти. И за това, ние ще сме там. Ей така. Нашата музика, която правим вече почти три десетилетия, си заслужава. И всички се съгласиха“, разказва Светльо.

Така е. През Армеец минаха наистина всички чалга звезди и всички чалгари. Но щом има търсене, значи ще има и предлагане.

За пръв път в САЩ от години насам, твърдата музика не е най-слушаната музика в страната. Рокът бе изместен от хипхопа и RnB музиката. Дали пък на хората не им писна да се бунтуват чрез музиката?

„Тази музика е въпреки всичко. Никой не ти помага. Хората, които се занимават с такава музика се борят срещу натиска. Който идва отвън и отвътре. Има млади пънк банди. Ето ТКЗ например. Изразяват позиция, която е съпротива.“

Светльо още се бунтува. Влезе в политиката по негови си причини. Късно е вече да го питаме защо. Ако някой не е разбрал, значи не е гледал внимателно. 

"Точно вчера си мислех за бунта. Имахме репетиция с Хиподил. Докато бяхме заедно, на по 20 години, се борихме срещу шибания социализъм и срещу това, което ни нагнетяваха. Напрежението излезе. Такова ни беше съвремието, Борихме се срещу измислени морални принципи. Но в крайна сметка едно е борбата, друго е забавлението. Хулиганите на духа. Те се забавляват. Борбата за кауза е забавление. Ако изгубиш удоволствието да се забавляваш, за какво живееш? Вчера се беше събрала някаква пасмина в общината. Крещяща. Тя не е изграждаща. Хората, които не могат да се забавляват, не могат да изграждат. Бюрократите и чиновниците не са творци"

Светльо не играе за победа. Той вече игра за самата борба. Не вярва, че доброто ще победи, просто защото доброто не е агресивно. "Добродетелите не са толкова мотивиращи", каза Светльо. Злото винаги побеждава, заключи той. 

И макар да го вярва, това не пречи на факта, че доброто май е спечелило битката да събере толкова култови музиканти на една сцена. Хиподил ще излезе в почти оригинален състав. Единствено най-първият басист на бандата няма да е там. На китарата ще е Пешо, един от основателите на Хиподил от края на 80-те. Групата е ученическа и създадена в Софийската математическа гимназия. Да, пънка вирее именно на такива места. 

Докато ми разказваше за първите години на Хиподил, Светльо си припомни един случай от Варна. Тогава са ги били куки. Ама много. 

„Бяхме на турне след първия албум на Хиподил. Във Варна, в някакво читалище по време на концерта имаше 2-3 мъртво пияни. Трошаха столове. Ама не вървеше да ги бия. Пеех през това време. Имах желанието обаче. Усещах, че нещо се случва. Оставих микрофона, ядосах се. Излязох навън и не бях виждал такова нещо – над 40 коли с маскирани. Такава акция не бях виждал. Прибрах се вътре и казах на момчетата „Дайте по-добре да се махаме“. Вратите на читалището паднаха като на филм. Нахълтаха тия с маските, даже не бяха по униформи. Бати, железа, кой каквото имаше и бой. На едно момиче ѝ изчезна лицето след удар с бухалка. Замахна един към мен. Отдръпнах се. Отидох отзад и казах на момчетата да се обърнем към стената и да дигнем ръце, че по-добре да ни бият в гърба. Отнесохме там тупаници, прибраха ни и ни арестуваха. Такова полицейско насилие, неоправдано, не бях и не съм виждал. Такива бяха годините“

Цел? Че каква цел да съм имал с Хиподил, бях на 20 и се забавлявах...

„Сега всички мрънкат, че нямат работа. А тогава? Обаче имахме настроение. Дънки, дълга коса, татуировки. Което беше много хубаво. 20-годишни лапета не мислят за „ние ще станем голяма банда“. Беше забавление. На пълен майтап. На първата репетиция направихме 6 песни“, спомня си Светльо.

През всички тези години Витков е главният текстописец на бандата, както и на Svetlio and The Legends. Днес продължава да пише, не само текстове на песни. Зад него в стаята стоеше и книга, която не бях виждал до сега. "Наръчник на кандидат-президента" пишеш на корицата, а на нея и снимка на хиподилеца. 

"Така и не видя бял свят. Трябваше да е за изборите за президент, ама..." 

Книгата я бяха виждали малко хора и всъщност е сериозна. Истински наръчник е, в нея има полезна информация за това как се прави кампания. От ЦИК до Международния пресцентър в НДК. 

А Светльо пище, защото има какво да каже. Артистите творят, за да споделят. Чрез думите, нотите и цветовете казват нещо. Друг е въпросът колко хора ще го разберат, колко хора ще си кажат "И аз така..."

"Насилствено изкуство няма. За т‘ва пънк и рок толкова много няма днес. Всички тия "звезди“, измислени от риалититата, са продукти, които не стават за нищо. Вътре в мрежата са и не са никакви творци. Да пееш чужди парчета не е творба. Няма го усета да изпълниш това, което на теб ти е в сърцето. Да го изкараш и изпееш..."

Правил съм няколко интервюта с Витков, все по политически теми по време на кампания. Не са били никога скучни, но политиката е най-тъпото нещо, за което можеш да си говориш със Светльо. До сега не се е затруднявал и мислил много по мой въпрос, но от доста време ми се искаше да го попитам дали младият, 20-годишен пънкар Светльо Витков ще намрази сегашният лидер на Глас Народен, общинския съветник и все пак фронтмен на Хиподил Светльо Витков. Толкова дълго мълчание рядко получавам. 

"Предполагам, че да...Промяната я виждат хората от страни. Ако ме питаш мен, аз съм същият кретен, какъвто бях преди 20 години. Тогава приемах всичко на майтап. А сегашният Светльо Витков се забатачи с политика и напрежение, което носи всичко това. И съм смачкан. Ама ще се изгладя, ако трябва"

Друг е въпросът, че аз изгладен пънкар не съм виждал. То не трябва и да има. 

Ако ви се подскача в барабанен ска ритъм, ако искате да си раздерете гърлото на "Бате Гойко" и да си счупите ребро в пого, като от едно време, завземете си билет за 21 април за "Арена Армеец". Повтарям - Хиподил, Ревю, Контрол, Нова Генерация и бира. Другото друг път. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

08.03 2018 в 11:59

Внимателно гледахме. И видяхме генерал Бриго Апарухов и един печеливш финансов проект на гърба на разни балъци.