Безследно изчезнали самолети в историята на авиацията

Зорница Яхия 11 март 2014 в 19:31 12981 4

индонезийски пилот се подготвя за издирването на изчезлания малайзииски самолет.Boing 777.

Търсенето на изчезналият безследно малайзийски самолет продължава. Малайзийският полет MH370 не е единственият случай на загадъчно изчезнал самолет в историята. Докато улики за някои от тях са намерени, причини за изчезването им, както и тяхното местонахождение остават загадка. 

Историята на авиацията предоставя множество подобни примери, пет от които са били фрапиращи за времето си. 

1937: Една от първите жени пилоти и първата, прелетяла над Атлантическият океан, Амелия Мери Еърхарт е изчезнала безследно по време на околосветско пътешествие, на 2 юли. Макар че това не е бил първия околосветски полет, той се отличавал в разстоянието си. Идеята е била, да се предприеме нов маршрут през Екватора, който е дълъг 29000 мили (46670.976км) - рекорден по дължина за времето си.

Еърхарт, така и не е успяла да постигне новият рекорд. Самолетът излита от Маями на 1 юни 1937, а като навигатор е избран Фред Нунан. След покриването на повече от две трети от пътя, самолетът изчезва около остров Хауланд. Незабавното съвместно търсене на бреговата охрана и военноморския флот се оказва неуспешно. След като не са намерени следи нито от пилота и навигатора, нито от самолета, търсенето е прекратено две седмици по-късно. 

1945: На 5 декември, пет бойни самолета Авенджърс, колективно наречени Полет 19 са изчезнали по време на тренировачна мисия. Полет 19 е излита от летището Форт Лотердейл и не се е завръща. Мисията за търсенето на авенджерите е енда от най-големите в историята - стотици кораби и самолети са претърсили повече от 51800 км² в Атлантическия океан и Мексиканския залив, а сухопътни мисии претърсили Флорида. 

Максимално положените усилия за намирането на петте самолета се оказали напразни. Още по-странно е било, че метереологичните условия са били определени като нормални за такъв тип тренировки, пилотите са били опитни и самолетите в изправност. 

Интересен е също фактът, че един от патрулните самолетите, изпратен да намери Авенджърите също изчезва безследно. След пет дни търсене мисията е била прекратена. 

1948-49: Два самолета на Британските Южноамерикански авиолинии били изгубени в Бермудкия триъгълник. През януари 1948, самолетът Стар Тайгър е отлита от Англия за Бермудите и след зареждането на гориво не пристига до дестинацията си. Полетите със Стар Тайгър са били преустановени по време на изследването. 

През януари 1949, почти година по-късно, самолетът Стар Ариел излита от Бермудите и не пристига на дестинацията си в Ямайка. Въпреки че мисията за намирането е била изпълнена от 70 самолета, не са намерени останки от Ариел или Тайгър. 

1957: Пан Ам Полет 7, познат още като Бизан романтика на небесата е изгубен още при първия етап на маршрута си за околосветско пътешествие, на 8 ноември 1957. Седмица по-късно самолетоносачът "Филипинско море" е открил тела и останки от самолета на около 90 мили извън планираният летателен курс. Причината за злополуката остава загадка.

Изследвания са показали висока стойност на въглероден оксид в намерените тела, но не са довели до заключения. Обстоятелствата около мистериозното изчезване на самолета бяха прегледани отново през 2003, но дори при наличието на подобрена технология не успяха напълно да разкрият загадката. 

1963: На 15 март 1963, самолетът Флайнг Тайгър, полет 739 изчезва. Самолетът е пренасял войски до Сайгон от военна авиобаза в Калифорния. Издирвателни и спасителни операции са траели осем дни и са покрили повече от 520,000 км² без намерени следи от самолета и неговите пътници.  

2003: На 25 май самолетът Боинг 727 е откраднат от Ангола, което стъписа всички служби в САЩ. Опасения за потенциална злоупотреба със самолета в нещо като атака мотивира незабавното световно разследване. Запознати се съмняват, че пилотът на неизправния самолет е бил неговият механик Бен Чарлс Падила. 

Това са примери, но не и единствени случаи на загадъчно изчезнали самолети. Неяснотата при обстоятелствата на тяхното разследване дават почва за развитието на множество спекулации и конспирационни теории. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни