70 години от първата масирана бомбардировка над София от англо-американската авиация

Екип "Българска история" Последна промяна на 14 ноември 2013 в 00:01 5204 17

бомбардировка
бомбардировка

На днешния ден се навършват 70 години от първата масирана бомбардировка над София от англо-американската авиация през Втората световна война. Това не е първият подобен акт срещу България през военния конфликт, но поради интензивността и масовостта си, той бива приеман за поставящ началото на серията от ужасяващи бомбардировки.

В 12,30 ч. на 14 ноември 1943 година над столицата прелитат  137 вражески самолета - 91 бомбардировача Б-25 Мичъл и 46 изтребителя „Лайтинг”. Всички те имат дадена команда да атакуват София и да нанесат възможно най-много щети. По това време България се намира в т.нар. "символична война" със Съюзниците, което впоследствие ù коства наистина много.

Над града са пуснати са 563 бомби. Разрушени са 47 сгради и постройки. Убити са 59 души и са ранени 128. Убити - 56 граждани, 1 полицай и 6 военни. Тежко ранени - 49 души, леко ранени - 79. Срещу противника излитат 17 български изтребителя Ме-109, във въздушния бой загива фелдфебел Йордан Славов. Предупредителната служба закъснява да сигнализира да подаде сигнал за приближаваща опасност, но ПВО, макар да не сваля противников самолет, успява да отклони нападателите от центъра на града, изстрелвайки 1471 тежки и 2128 леки снаряда.

В следващите месеци жителите на София няма да успеят да намерят спокойствието си, тъй като бомбардировките над града не стихват.

Повече исторически факти можете да намерите на сайта www.bulgarian-history.org

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.05 2014 в 23:24

parvata bombandirovka nad balgaria e osashtestvena ot ugoslavia be slaboumnik takav vtorata ot sssr dobrich po tochno ima nad solun ama tya e veche delo na anglo-usa otryadi no nai golyama shteta koeto e i prestaplenie sreshtu chovechestvoto nanasya charchil

19.11 2013 в 16:47

Хората хич не са и мислели да ни бомбардират. Все едно да трябва да се биеш с крокодил а да тръгнеш в същото време да трпеш комар. Работата е че след като сме искали те да ни възприемат като символичен съюзник на нацистите, било е и редно да си седим на дупето а не да се врем между шамарите, като причакваме американски и британски незащитени бомбардировачи, които са бомбардирали Плоещ или на път за Крим. Българска му работа де......

14.11 2013 в 20:54

Няма значение годината. Подробност. Важно е че Offnews.bg изнася тази информация. До сега кой дръзваше да го направи? Все се пишем приятели на този и онзи и си оставяме магарето в калта от 6 века.

14.11 2013 в 17:46

Може би Уорлик...?!

14.11 2013 в 17:20

Пич, вземи се ограмоти малко. 1941 година Югославия нещо май и става и тя изчезва от картата. Интересно как са ни бомбардирали? И с какво? Нашите войски са се разхождал даже тук таме из нея, ама сме гледали да си е в нашто - Македония, Поморавието,...

СССР няма определи причини да ни бомбардира преди 22 юни 1941 година. Просто ние сме подписали един съюзен договор и сме се присъединили към Тристранния Пакт, като в този момент СССР и Германия си има договор за дружба и сътрудничество и си го спазват. След тази дата им е само до нас да ни бомбардират. Пък и с какво да долетят?

Чисто технически Великобритания и да иска да ни бомбардира 1941 година няма от къде да го направи.

По повод неучастието ни във войната - ами това са пак приказки от 1001 нощ. Участвали сме и то здраво. Първо сме замествали немците по цялата територия на Сан-Стефанска България, второ логистично сме осигурявали на Вермахта всичко, което ни се поиска.

СССР са ни били сърдити, защото в наши пристанища се обслужват и зареждат немските кораби в Черно Море, но това не е болка за умиране.

А САЩ и Великобритания, освен, че сме им обявили война, съвсем реално сме им стреляли по самолетите дето отиват към Плоещ. А и на връщане не сме им прощавали. Номера, че така сме с пазили неутралитета не върви - Луфтвате са си в нашето небе у дома, по техните машини се стреля, че и война си имаме обявена.

14.11 2013 в 17:03

Да продължа със заяждането:

Убити са 59 души и са ранени 128. Убити – 56 граждани, 1 полицай и 6 военни. Тежко ранени – 49 човека, леко ранени – 79.

Според статията - сега въпрос кого не го броиме за човек от убитите. Аз предлагам да са 4-ма от военните. Може би са били пехотинци, а тях никой не ги брои за хора.

14.11 2013 в 17:00

Да започна с цитат от статията:
В 12,30 ч. на 14 ноември 1944 година прелитат над столицата 137 вражески самолета – 91 бомбардировача Б-25 Мичъл и 46 изтребителя „Лайтинг”.

На 14 ноември 1944 година са минали два месеца и 5 дена от 9 септември 1944 година. Определено вече не сме били цел на американската и английската авиация, защото рисковете да пострадат съветски войници са били много високи, а съюзниците все още воюват срещу общия враг - Германия. А наши войски вече най са били в Югославия под командването на Трети Украински Фронт.

Оправете си датите!

14.11 2013 в 15:48

Хора, моите близки са страдали много от тези тъжни дни. Корените на трагедията трябва да се потърсят в нещо,което се е случило по- рано! Американците планират бомбардировка над Плоещ и изненадващо нападат Плоещ като щетите са малко.Румънците у германците правят защитно летище в Украйна и по време на втората мащабна и основна бомбардировка американците са пресрещнати и съсипани. Бомбардировката над Плоещ е неуспешна. На връшане в Родопите наши самолети нападат американците и по този повод Чърчил ни е клел. Ще припомня бомбардировката, когато през деня ни нападнали американците, а през нощта англичаните. Тогава се изсипва незаслужено зло над обикновения народ. Боли, вредите са тежки. Как са знаели къде да пуснат бомбите си? Как да запазят някои квартали? Има ли предатели сред нас,които са дали данни и координати? Грешката е в нас, че не сме се готвили сериозно и сме се държали инфантилно пред Хитлер. Вместо да проявим мъжество и предвидливост и да събираме пари, ние връзваме лева за долара през 1929 месец преди депресията и сме разорени. После гарантираме лева с вземания от немски банки и пак не струваме. Вместо да забогатява народа нашите управници го разоряват. За времето на война народът трябва да е богат и да е подготвен, а не периодично разоряван. Трагедията на бомбардировката се дължи на глупост и алчност и не заслужава съжаление. Трябва безпристрастно и строго да се разгледа, защото враговете на народа не прощават, а жертвите са скъпи и непрежалими. Богатство се прави с постоянство,себеотрицание и любов към народа.

14.11 2013 в 15:14

поправете си поне годината - 14 ноември 1943, че бая зелени глави четат този сайт и приемат всичко за чиста монета ... :)

14.11 2013 в 11:52

Не съм вярвала, уважаеми/уважаема дими, че има такива глупаци като Вас, които не могат да отсеят плявата от зърното, и очевидно нямат връзка с главния си, определено промит, мозък. Определено сте срам и позор за БЪЛГАРИЯ.