Скандал с диригента Марк Кадин назрява в БНР

Писмо в подкрепа на диригента написаха музикантите от симфоничния оркестър на националното радио

OFFNews 19 май 2022 в 16:52 2772 0

Марк Кадин

Снимка Снимка БНР

Марк Кадин

Скандал с евентуалната смяна на дългогодишния главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин е на път да избухне в националното радио.

Скандалът има своята предистория, в която ръководството на БНР решава да обмисли идеята да се обяви конкурс за главен диригент на Радиосимфониците. Подобен конкурс никога досега не е бил правен и самият факт, че подобна идея вече е обсъждана, доведе до написването на отворено писмо от страна на оркестъра, което се очаква да бъде обсъдено на Управителен съвет на радиото.

Марк Кадин е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР от 2017 година. Към днешна дата договорът на родения в Украйна диригент с руско гражданство изтича и според идеите на ръководството на радиото се очаква да бъде обявен конкурс за мястото му.

Марк Кадин пое диригентската палка от своя предшественик Росен Гергов. През годините Кадин, освен главен диригент, бе и човек с ярка обществена позиция. Той застана рамо до рамо с музикантите от оркестъра, когато, по времето на последния кабинет на Борисов, те протестираха заради ниските си заплати. Когато Русия нападна Украйна, маестро Кадин даде много интервюта, в които категорично застана на страната на Украйна и заклейми политиката на Путин. А в един от концертите на Радиосимфониците той смени програмата и вместо Симфония номер 2 от Брамс изпълни произведение на украинският композитор Силвестров ("Тиха музика"), който в момента живее в Киев.

Ярката му позиция стана повод да се появят различни съмнения в медиите, касаещи хипотези за освобождаването на диригента. В интервю за "24 часа" обаче руският маестро казва, че не смята, че това е причината за неговото предстоящо освобождаване.

Като основна причина той изтъква конфликта, който през годините е имал с продуцентската къща на БНР, която, по думите му е реализирала "пълен погром относно рекламата, пиара, маркетинга".

Пред медиите генералният директор на БНР Милен Митев е цитиран да казва, по повод предстоящия конкурс за нов диригент, че това е начин да се избере най-доброто за оркестъра и че има нужда от развитие.

Следва пълния текст на писмото на оркестрантите от Симфоничния оркестър на БНР, изпратено до ръководството на държавното радио:

Уважаеми госпожи и господа,

Обръщаме се към вас по повод предстоящото изтичане на трудовия договор на Главния диригент на СО на БНР, г-н Марк Кадин.

Ние, оркестрантите от Симфоничния оркестър, искаме да изразим своето мнение за изминалите пет години съвместна работа с нашия настоящ диригент. Това беше действително труден период за всички нас, поради редица обективни обстоятелства - ниски заплати, малко странични участия на оркестъра, няколко смени на директори на Музикалната къща, а накрая и пандемията COVID 19. Въпреки всичко това Марк Кадин не само остана при оркестъра, но се превърна във фактора, създаващ необходимата за творческата ни дейност атмосфера - спокойствие, взаимно уважение, не толериране на интриги от вътрешно и външно естество, и най-вече - изключително професионално отношение към нашата дейност.

През тези години имахме концерти, които включваха рядко изпълнявани произведения и прекрасни солисти, много от които млади, изгряващи таланти, лауреати на международни конкурси. Участвахме и във всички български фестивали, макар и в условията на пандемия. Марк Кадин организира и турне на оркестъра в Южна Корея, което беше отразено с блестящи рецензии.

По отношение на звукозаписната работа, която е нашата основна дейност, Марк Кадин показа много прецизност и умения, чрез които успя да надгради досегашната практика на Симфоничния оркестър. Това може да се чуе от направените в този период записи, предимно на музика от български композитори.

През целия този пет годишен период Марк Кадин работи постоянно и неотлъчно с оркестъра - професионално, с нужното уважение и разбиране. Изградихме помежду си доверие на едно изключително ниво – и в професионален, и в човешки аспект. Можем да кажем, че към момента има необходимата синергия между оркестър и диригент. Излишно е да ви убеждаваме колко важно е това за нашата творческа дейност.

В тази връзка, считаме за крайно неприемлива идеята да се прави конкурс за Главен диригент поради следните причини:

1. За над 70 години от създаването си досега, такъв прецедент няма - винаги са канени изявени български диригенти, а за първи път преди 5 г. и чуждестранен.

2. Световната практика, засягаща подобни на нашия състави е същата - да се канят прочути, доказали се имена.

3. Недопустимо е външно жури, свързано с Министерство на културата, което няма отношение към спецификата на нашата работа, да оценява качествата на кандидата за главен диригент, прокарвайки конюнктурни или политически интереси.

Като имаме предвид принципно сложните взаимоотношения между диригент и оркестър и оценявайки високо съвместната ни работа досега, изразяваме наше-то категорично желание договорът на Главния диригент на СО на БНР г-н Марк Кадин да бъде продължен. Нека не разваляме нещо хубаво, доказало се във времето. Нека, на фона на хронично ниските заплати, запазим добрата атмосфера на взаимно уважение, доверие и професионална колаборация между най-голямата структура в БНР и нейния творчески ръководител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови