Шедьоврите на един забравен български фотограф

Италиански колекционер извади на бял свят 70 фотографии на Йордан Йорданов – Юри, които могат да бъдат видени в галерия „Синтезис“ от 20 юни до 18 юли

OFFNews 16 юни 2017 в 18:38 21057 0

Снимка Йордан Йорданов – Юри

Йордан Йорданов – Юри (1940 - 2009 г.) е един от майсторите на българската фотография през последните 30 години на ХХ век. Печелил е награди от конкурси в Мюнстер, Сан Франциско, София, участвал е в изложби в Мюнхен, Токио, Хюстън, Лозана, Мексико сити, Цюрих, Братислава и много български градове.

Негови фотографии притежават някои от най-големите галерии по света. Днес името му е познато само на по-старото поколение ценители на това изкуство, а творчеството и личността му дълго време са забравени. Много скоро обаче това ще се промени.

Ето че след десетилетия на забрава кадрите на майстора ще бъдат показани отново в София. На 20 юни 2017 г. (вторник) от 19 ч в галерия „Синтезис“ (бул. „Васил Левски“ 55) се открива изложбата „Пространство с много измерения“, която включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на фондация „Серджо Поджанела“.

В София ще пристигне и самият италиански колекционер, който е закупил снимките от автора. Фотографиите ще могат да бъдат разгледани в продължение на цял месец – до 18 юли.

На откриването Серджо Поджанела ще представи събраните кадри и ще разкаже интересната история за това как се е сдобил с тях преди повече от десетилетие и с какво го е впечатлил Юри. Ще бъдат показани множество кадри, които повече от десетилетие не са били представяни пред широката аудитория. В откриването ще участва и фотографът Гаро Кешишян.

Дълги години Йордан Йорданов е главен фотограф на списанията „Лада“ и „Божур“ – най-популярните издания в областта на модата отпреди промените. Паралелно с това той създава своята силна социална фотография, пътувайки из малките градове и села на България. Един от най-характерните му кадри представя възрастни жени в гръб, които за първи път виждат морето.

След промените Юри е първият фотограф, който показва живота в българските затвори и психиатрични клиники.

През 90-те години прави запомнящи се серии от Албания и Монголия, докъдето пътува с финансиране от швейцарската фондация „Про Хелвеция“. Добре познато име на всички с интерес към фотографията от по-старото поколение, той преживява последните си години в бедност и забрава.

„Работите му приличат на деликатно опоетизирани теренни изследвания“ - казва за Юри неговият приятел доц. Георги Лозанов - „Те търсят чист антропологичен материал, способен да блокира механизмите на модерната мисъл. Той организира нещо като социален стриптийз, в който персонажите му свалят белезите на културната си принадлежност – те са никъде и никои, ту изцяло да потънали в мизерната си среда, ту издигнали се над нея с магическа безпричинност като герои на Шагал“.

За Юри отново се заговори след дълъг период на забвение в края на миналата година, когато излезе романът „И додето се раждат лъчите“ от Георги Караманев. Книгата разказва историята на живота му на границата между биографичното и художественото. Тя бе отличена на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Според председателя на журито, писателя Владимир Зарев „този роман е биографичен, но изпълнен с изключително интересни психологически наблюдения, с дълбоки познания за човека, за човешкото у нас“.

В романа са вплетени стихове и размисли, оставени от Юри. „Нашето съществуване се осмисля от факта, че светът продължава да е загадка“, казва фотографът.

„Виждайки негова фотография, дори да не е изкушен от това изкуство, всеки може да си нарисува цяла история, да погадае за човека на нея, за образа и фона, за времето“, разказва авторът на романа Георги Караманев.

„Точно толкова многопластов е и самият Йордан Йорданов – Юри. Човек, който не само фотографира, но и „вижда“ във всеки един от смислите на тази дума, човека зад снимката. Автор на истински сентенции, поет, художник, баща на три дъщери, мъж, способен да скочи от 30-метров мост, за да впечатли жена, и блестящ професионалист, пример с майсторството си за поколения фотографи. Чепат характер и изящен перфекционист към всеки детайл от процеса на изграждане на образа. Време е невероятните му снимки да излязат от пепелта на годините, за да пробуждат задрямалото усещане за изкуство у повече хора. Точно както е време и личността на Юри да продължи да вълнува. Да ни напомня, че понякога е добре да спреш, да се насладиш на процеса, на всеки детайл от него, преди да продължиш. И само тогава се ражда истинското изкуство“, допълва писателят.

Изложбата се осъществява със съдействието на фондация „Серджо Поджанела“ - Италия и Галерия SYNTHESIS / ФотоСинтезис Арт Център и е част от осмото издание на Месеца на фотографията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови