'Радио Радичков' или първият по рода си фестивал на радиотеатъра (програма)

Нова книга, изложба, филм и серия от лекции продължават честването на 90 години от рождението на Йордан Радичков в София през март месец

ОFFNews 19 февруари 2019 в 15:33 2652 0

Събитията по случай кръглата годишнина от рождението на Йордан Радичков ще продължат през целия месец март в София под надслов „Радичкови дни“.

Началото на празничния цикъл ще постави първият по рода си фестивал на радиотеатъра, озаглавен „Радио Радичков“. След него ще бъде представено дългоочакваното самостоятелно издание на една от най-важните за творческия път на автора книги – „Неосветените дворове“. В края на месец март литературоведи от няколко поколения ще говорят за творчеството на автора на специална научна конференция, посветена на Йордан Радичков.

На 6-и март от 18:30 часа в театралния салон на Столична библиотека ще бъде поставено началото на първия по рода си фестивал на радиотеатъра „Радио Радичков“. Фестивалът се организира по повод 80 години от създаването на радиотеатъра към БНР. Специални гости на събитието ще бъдат Иван Добчев, Антон Радичев, Митко Новков и Юри Статков.

Благодарение на партньорството между БНР, Столична библиотека и Издателство НИКЕ, в продължение на пет дни почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще могат да се насладят на текстовете на автора, драматизирани за българския радиотеатър. Входът за посетителите ще е свободен.

В богатия архивен фонд на радиотеатъра специално място заемат драматизациите по Йордан Радичков. По тях работят някои от любимите на няколко поколения таланти, сред които Константин Коцев, Велко Кънев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Стоянка Мутафов, Васил Михайлов, Антон Радичев и още много добре разпознаваеми гласове. Преди всяко слушане на драматизация посетителите на събитието ще имат възможност да се срещнат с някои от участниците в пиесите. Заедно, те ще представят своя личен опит с драматурга Радичков, впечатленията си от театралните текстове на автора и истории от работния процес през годините.

В програмата ще попаднат пиеси като емблематичната „Лазарица“ с Григор Вачков, вечният „Януари“ и радиопостановката „Суматоха“ със Стоянка Мутафова, Антон Радичев, Васил Михайлов и Стефан Мавродиев. Слушателите ще могат да чуят и драматизацията по романа „Всички и никой“ и специално писаната за радио пиеса „Добродушните смокове“ с гласа на самия автор.

На 15-и март от 19:00 часа в Cosmos Coworking Camp ще бъде представено многоочакваното ново издание на пътеписа на Радичков за Сибир „Неосветените дворове“. Книгата ще бъде представена с безплатна прожекция на документалния филм за автора „Черкаски хроники“.

Посетителите на премиерата ще имат възможност да разгледат изложбата на художника София Попйорданова. Тя ще представи селекция от илюстрации, които бяха включени в излезлите през януари месец записки на автора от Сибир „Сибирски тетрадки“. Гостите ще могат да се насладят и на специална селекция на снимките на Радичков от пътуването му до Сибир. Двете изложби ще могат да се разгледат от 15-и до 22-и март.
„Неосветените дворове“ се появява в самостоятелно издание за първи път от 40 години насам. Това е една от най-важните творби в творчеството на автора и една от първите български книги, издадени от най-престижното френско издателство Gallimar.

„Неосветените дворове“ разказва за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана:

„Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“ – откъс от „Неосветените дворове“.

На 16-и март от 14:00 часа и на 17-и март от 18:00 часа с вход 5 лева в Cosmos Coworking Camp изкушените от творчеството на автора ще могат да се насладят и на още две прожекции на документалния филм за Радичков.

Празничният цикъл „Радичкови дни“ ще приключи с първата научна конференция, посветена на творчеството на автора. Тя ще се проведе на 28-и март от 10:00 часа в Театралното студио на “@лма @лтер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ще продължи до вечерта. В нея ще се включат проф. Инна Пелева, Иван Ланджев, Николай Петков, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Деян Статулов, Николай Табаков и проф. Георги Каприев. Конференцията е отворена за всички посетители. Тя ще проследи пътя на Йордан Радичков в литературата, киното и театъра.


ПРОГРАМА

„Радио Радичков“:
06.03/ 18:30 часа: „Лазарица“ - 1979 г., реж. Младен Киселов, Юри Статков. Откриване на фестивала с Митко Новков и Юри Статков
07.03/ 18:30 часа: „Всички и никой“ - 1979 г., реж. Юри Статков. Драматизацията ще представи Юри Статков
11.03/ 18:30 часа: „Януари“ - 1989 г., реж. Иван Добчев.
13.03/ 18:30 часа: „Добродушните смокове“ - 1995 г., реж. Иван Добчев. Пиесата ще представи Иван Добчев
14.03/ 18:30 часа: „Суматоха“ - 2008 г., реж. Асен Шопов. Пиесата ще представи Антон Радичев

„Неосветените дворове“
15.03/ 19:00 часа/ Cosmos Coworking Camp – представяне на „Неосветените дворове“ и изложбите на София Попйорданова и снимките на автора от Сибир с прожекция на филма „Черкаски хроники“, вход свободен
16.03/ 14:00 часа/ Cosmos Coworking Camp – прожекция на филма „Черкаски хроники“, вход: 5 лева
17.03/ 18:00 часа/ Cosmos Coworking Camp – прожекция на филма „Черкаски хроники“, вход: 5 лева

Научна конференция за творчеството на Йордан Радичков
28.03/ 10:00 часа/ Театрален салон @лма @лтер – в конференцията ще вземат участие проф. Георги Каприев, проф. Инна Пелева, проф. Клео Протохристова, доц. Бойко Пенчев, доц. Деян Статулов доктор Николай Петков, Николай Табаков, Маргарита Младенова, Иван Добчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови