Проучиха единственото светилище на Немезида на територията на България

OFFNews 28 май 2018 в 18:35 7107 0

Вече е сигурно – на територията на Хераклея Синтика в местността Рупите, Петричко, е съществувало светилище на Немезида, крилатата богиня на възмездието от древногръцкия пантеон. Екип от учени начело с археолога доц. д-р Людмил Вагалински ще публикува наесен резултатите от проучването в сп. Archaeologia Bulgarica.

Това светилище е единственото, открито засега в границите на България, а и по света изследваните храмове на Немезида са много малко. Става дума за едно от 15-те верижни помещения по северната страна на централния площад на Хераклея Синтика. Там е намерена и мраморна оброчна плочка с интересно изображение: богинята Немезида е стъпила върху легнала жена с боядисана в жълто коса – защото през античността русата коса е символизирала порока.Срещу жената е изобразен гладиаторски шлем, а това пък подсказва, че в Хераклея Синтика са провеждани гладиаторски игри през римската императорска епоха.

Оброчната плочка на Немезида е открита натрошена, но не от съвременни иманяри. Според учените са я счупили местните ранни християни, окуражени от едиктите на император Теодосий I Велики, обявил в края на IV век ортодоксалното християнство за единствена държавна религия. Силно земетресение е погребало светилището и е запечатало следите от сблъсъка между отреченото езичество и побеждаващата нова религия.

Сред намерените там парчета от оброчната плочка е и едно, на което се виждат везните на Немезида – те символизират равновесието и справедливостта. Сред другите й типични атрибути са меч или камшик, за да наказва съгрешилите, а също и колесница с впрегнати грифони, за да ги достига бързо.

Вижте още информации, снимки и клипове за Хераклея Синтика тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!