Проф. Момчил Георгиев: Фестивалът Софийски музикални седмици ще предложи 78 концерта и 15 съпътстващи прояви

Венци Мицов 13 май 2023 в 08:02 1005 0

проф. Момчил Георгиев

Снимка архив

проф. Момчил Георгиев

Професор Момчил Георгиев е председател на Фондация "Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Фестивалът, който се провежда за 54 път, започва на 23 май и в рамките на неговата програма ще видим 78 концерта и 15 съпътстващи прояви. С професор Момчил Георгиев разговарям за предстоящите музикални празници в София.

- Проф. Георгиев, 54-то издание на фестивала "Софийски музикални седмици" - това звучи повече от респектиращо и си задавам въпроса дали са много фестивалите с такава история...

Един от най-старите европейски фестивали всъщност е "Варненско лято". Панчо и Любен Владигерови свирят през 1926 г. на т.нар. "Варненски музикални тържества". Всъщност това е пример за културен туризъм - именно тогава "Св. Константин и Елена" се превръща в курорт с минералната си вода и морските дадености, а за забава на почиващите там се правят въпросните летни концерти. Още един фестивал тук е с по-дълга от нашата история - "Мартенски музикални дни" в Русе е с 5 години по-стар от нас...

Всъщност историята на фестивала "Софийски музикални седмици" е много интересна - тя се започва от едно събиране на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Богомил Стършенов. Те казват; "Крайно време е София да има свой фестивал. Има Московска зима, има Пражка пролет, има Варшавска есен". Тогава Любомир Пипков казва: "Ами да направим Сиромашко лято". От този каламбур тръгва идеята в София да има един голям международен фестивал, който стартира сега своето 54-то издание.

Бил съм може би 9-и клас, когато едно лято именно на "Софийски музикални седмици" пътувах от родния ми Кюстендил до София, за да гледам гастрол на краковската опера - "Черната маска" на Пендерецки в Софийската опера. Казвам го, за да се знае какви събития са се случвали и как са ме формирали дори и мен самия... Но искам да кажа и друго - програмата на "Софийски музикални седмици" никога не се е притеснявала от това да постави и съвременната музика, авангард. Ето, тази година в афиша виждам Дьорд Лигети, Гия Канчели...

Включително и твое произведение е в афиша... Имаме над 40 премиери на български произведения. Това е уникално. Като започнем от премиерите на български пиеси, специално написани за фестивала или пък открити сега и изпълнени за първи път, каквото е например откритото неизпълнявано до момента произведение на Ивелин Димитров. Тази година имаме и много годишнини - Брамс, Рахманинов, Гершуин, Лигети, Петър Ступел, Владимир Панчев… Имаме и оркестри, които честват годишнини – Симфоничен оркестър–Сливен, Плевенска филхармония, Симфониета Враца.

Няма как да не кажа, че Симфониета Враца е един от най-прогресиращите оркестри у нас. Може би е време той да се превърне отново от симфониета във филхармония...

Това е въпрос само на терминология, оркестърът в последните години забележително просперира и зае своето достойно място в симфоничната музика у нас.

Кои са топ събитията на фестивала тази година?

Аз отново ще тръгна от репертоара и от годишнините. Защото за мен те са много по-важни, отколкото звездите. Разбира се, имена като Роберто Аланя, Дмитри Ситковецки, Сара Мак Ерави, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Марио Хосен, Деница Лафчиева, са безспорни звезди в афиша. Но за нас важно е присъствието в програмата на такива композитори като Александър Раскатов, Канчели, Лигети, Пендерецки, Шнитке, Галина Устволская, Михаил Кугел, Петерис Васкс, Джордж Крам. Както и премиерите на бележити наши композитори като Цветан Добрев, Георги Арнаудов, Йордан Гошев и много други по-млади.

През тази година кой композитор ще е на фокус?

През 2023 на фокус е композиторът Асен Аврамов. Той е много добре познат със своята театрална и филмова музика, но ние просто нямаме представа какви хубави неща той е написал в други жанрове - тук имаме камерна музика, хорова, оркестрова. Артист на фокус пък е Минчо Минчев. Ансамбъл във фокус е "MYX’D". Перкусиите като музикален инструментална група също са във фокус тази година. Имаме и цели две премиери на камерни опери от Албена Врачанска, както и една на Любо Денев за трагедията на Яворов. Особено внимание представлява и богатата ни хорова програма.

Вече си имате и международен фестивален оркестър...

Да, той ще изпълни програма, посветена на Холокоста, а солистка ще е Анна Леви. Концертът ще е на 30 май в залата на НМА "П. Владигеров". На практика моите сътрудници изброиха 78 концерта и 15 съпътстващи прояви. Перкусиите ще бъдат представени от музиканти като Фернандо Меза, Татяна Колева, Мирослав Димов, Борис Будинов. Ще заложим и на различни комбинации - между народни инструменти и симфоничен оркестър или между маримба и кавал - Живко Василев и Татяна Колева. За първи път на наша сцена ще гастролира Симфоничен оркестър-Сливен със солисти лауреати на първия конкурс на името на Камен Чанев, който се проведе там. Ще има концерт и на Русенска филхармония, която тази година има над 10 премиери на български произведения.

За трета поредна година правите и мост с корейската музика.

Да, като тази година български композитори пишат за корейски традиционни музиканти. Сред тях са Асен Аврамов и Георги Арнаудов. Много интересни са и двата балкански проекта - "Балканикус", който идва от Щатите и е смесица от българи и американци, които ще свирят балканска музика. Другият ансамбъл е „Синергия 3“, който идва от Сърбия.

В афиша има и премиери, които не са за пропускане. Например ново произведение на академик Васил Казанджиев.

Да, това е неговият концерт за пиано и оркестър, който ще бъде изпълнен от Надежда Цанова, на която е посветен, и оркестър "Генезис" с диригент Йордан Камджалов.

Извън самата концертна програма при вас винаги са се случвали и други събития - майсторски класове, представяне на нови книги и музикални албуми. В това отношение какво ще се случи на "Софийски музикални седмици" 2023?

Едно от големите събития в това отношение е представянето на книгата на композитора Лазар Николов. Това е негов обемен труд, който условно можем да наречем "дневник".

Книгата носи името "Разкази за преживяното - биографични бележки и размисли". Книгата е изключително интересна като документ на епохата. Ще бъде представена и една много любопитна книга за органите в България на Христо Бъжев и то на мястото, където е новият орган в София - в музея "Земята и хората". Ще бъде представена нова книга и на проф. Милена Шушулова. Майсторски класове пък имат Вера Немирова, Людмил Ангелов, Сузана Клинчарова, Валентин Пейчинов, Петър Данаилов. Няма как да не отбележим и представянето на нови музикални дискове - например този на фамилията Владигерови - "Веселите Владигерови", Дора Делийска ще представи един изключително интересен като концепция диск - "Етюди и прелюдии", където са съчетани Дебюси, Капустин, Шопен, Дьорд Лигети. Не пропускайте и концертите с представяне на дискове на Изабел Пфегеркорн и Наама Лиани. Изобщо вокалните ни акценти са също много силни с участието на Апостол Миленков, Мариана Панова, Иван Кабамитов, а специално внимание заслужава сценичната фантазия на в забележителната авторска работа на Вера Немирова „В очакване на Моцарт“ и др.

Едно от големите събития се очертава и изпълнението на 29 юни в зала България на "Кармина бурана" на Карл Орф...

Да, изпълнението е на Софийска филхармония, филхармоничния хор и маестро Емил Табаков.

"Софийски музикални седмици" 2023 стартира на 23 май. С какво сте избрали да бъде открито 54-ото издание?

Откриването е с оркестър "Камерата орфика НБУ" и Софийска филхармония. Министър Найден Тодоров трябваше да дирижира този концерт, но ангажиментите му направиха това невъзможно. Така, че Вилиана Вълчева ще го замести с една стилна Моцартова програма, в която ще чуем за първи път в София, и тройната "Симфония концертанте", това не е така добре познатата ни с два солови инструмента, а е за цигулка, виола и виолончело, което е една недовършена творба на великия композитор, довършена и оркестрирана след смъртта му от Едуард Мелкус. Солисти са Марио Хосен – цигулка, Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и Людмил Ангелов – пиано.

Фестивалът "Софийски музикални седмици" е част от културния календар на Столична община.

Фестивалът се ползва и с подкрепата на Министерство на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews