Проблемът с напусналия хорист бил, че не съгласувал какво ще напише във Фейсбук

Александра Маркарян 23 април 2015 в 11:34 3140 4

Проблемът с напусналия камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласния" хорист Георги Петров бил, че той използвал "некултурни" думи, за да каже, че се чувства унизен да бъде пратен да пее без заплащане в Париж и че не бил съгласувал какво ще напише във Фейсбук.

Това стана ясно от коментар на диригента на ансамбъла Димитър Димитров пред Нова тв тази сутрин.

"Това, което той казва, е вярно. Не съм против това, което е казал, но против начина, по който го е казал и без да е съгласувано.. Така, както се казва, той е "изпушил", каза Димитров. От думите му не стана ясно с кого трябва да съгласува думите си един свободен човек в България 25 г. след официалното падане на комунизма.

Диригентът се съгласи, че е обидно певците да не получават справедливо, а в някои случаи никакво, заплащане, но от разговора не стана ясно какво е направил самият той, за да промени това.

Според него не било "подходящо" да се казва, че Георги Петров е уволнен от ансамбъла, защото никой там не бил на щат.

"Любовта към тази музика ни е събирала", каза той и уточни: "Отстранихме го, защото поведението, което имаше един ден преди заминаването ни и тези изказвания, които направи своеволно - той никого не е питал... Ще разглеждаме тези неща на събрание, за езика, с който той си е послужил, с думи не съвсем културни".

Той не харесвал и езика на министъра на културата Вежди Рашидов, използван по адрес на Георги Петров, но не спомена да е "за" неговото отстраняване от поста заради него. Спомена само как Рашидов бил казал на хористите на сцената в Париж, че ги обичал и че щял да ги взема със себе си навсякъде, където пътува.

По повод решението на втори хорист - Стоян Малинов - да напусне в знак на протест към политиката на държавата към културата и в знак на съпричастност към Петров, диригентът му заяви само, че и той бил "изпушил" и че човек трябва да въздържа нервите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови