Pop up кино под купола на Ларгото кани на документални филми със световни награди

OFFNews 09 септември 2021 в 09:04 1659 0

Единственият по рода си у нас фестивал за човешките права - „София ДокуМентал“, започна в София. За целта под купола на Лоргото, точно под прозорците на властта, изникна pop up кино.

За първата вечер беше избран филмът „Земята е синя като портокал“ на Ирина Цилик. Лентата показва конфликта в Донбас, Украйна през личната съдба на самотна майка с 4 деца. Специални гости на събитието бяха две от главните героини - майката Ханна Хладка и дъщеря й Анастасия Тофимчук, които се срещнаха с публиката. „Това е филм за военен конфликт, но не е филм за войната – каза Ханна Хладка – а за любовта, за дружбата и за това, което ни спасява“. Още една среща със зрителите двете героини ще имат днес в другата фестивална локация – Дома на киното. 

„София ДокуМентал“ се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“, Чешки център. На откриването снощи публиката беше поздравена от г-н Торстен Гайслер – директор на фондация „Конрад Аденауер“ в България и от посланика на Чешката република Лукаш Кауцки, които имат огромен принос за случването на събитието. Това партньорство не е случайно – в Чешката република се провежда най-големият фестивал за защита на човешките права „Оne world“, който привлича над 120 000 зрители годишно в повече от 30 града. Двамата оратори подчертаха, че вярват в огромния потенциал на „София ДокуМентал“ да се превърне в наследник на чешкия фестивал, да привлече и отгледа публика с будно гражданско съзнание, но подчертаха, че това изисква време, усилие и търпение. 

Мартичка Божилова - фестивален директор, сподели, че е горда от срещата на живо, въпреки епидемичната обстановка.

В следващите дни до 14 сепетмври „София ДокуМентал“ ще покаже още 40 филма - най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“. Общото между всички заглавия е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност и право на глас.
Сред най-интересните заглавия е Дисидентът” ( номиниран за Оскар през 2021). Режисьорът Брайън Вогъл ще се включи онлайн за виртуална среща с публиката. Ще видим още многократно наградения “Сабая” )от Хогир Хирори, “Аз съм Грета” от Нейтън Гросман, “Смелост“, чийто оператор Таня Хорилчук е член на журито, „Помирение“ на гостуващата Мария Зидар, Кмет“ на Дейвид Осит - политическа сага за християнския кмет на Рамала и още много и разнообразни филми, организирани в 7 тематични раздела. В селекцията има включени и 3 български заглавия – премиерната лента на Стефан Командарев „Живот от живота“, „Тихо наследство“ на Петя Накова и „Музика за филм“ на Павлина Иванова.
Фестивалът има състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. 3-членното жури ще обяви наградата на 13 септември. С подкрепата на Български фонд на жените, победителката ще получи статуетка и 3 000 лв. Публиката също ще може да гласува за своя фаворит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови