Подписка против преизбирането на Папазова за директор на НГДЕК

ОFFNews 21 юли 2015 в 18:57 8875 0

Директорката на НГДЕК Мариела Папазова.

Днес стана ясно, че след проведен конкурс в МК Мариела Папазова е избрана за директор на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" за следващите 4 години.

Досега Папазова изпълняваше същата длъжност временно през последните 3 години.

Против това обаче са се обявили няколко души, които са започнали подписка в интернет за премахването ѝ от поста на директор, като досега има събрани над 80 подписа.

Публикуваме целия текст, с който се обосновава подписката:

Скъпи випускници, родители и приятели на НГДЕК,

Гласуването на 15 юли на комисия от четирима университетски преподаватели и трима представители на МК дава мандат за четиригодишно управление на НГДЕК на Мариела Тошкова Папазова. За всички, които са проследили сагата около незаконния и неуместен престой на гимназията в сградата на бившето 13-то училище на Женския пазар, съпроводено с масова чистка на несъгласни с идеята да се замени просторният, удобен и ремонтиран по проект с европейско финансиране собствен дом на НГДЕК, както и със стила на управление на М. Папазова и подмяната на акцента от качествено образование към какво да е образование, но в центъра на София, е ясно, че поставянето й начело на класическата гимназия означава:

- продължаване на полета на свободно падане на НГДЕК надолу, която за първи път в историята си не събра достатъчно кандидати, за да покрият държавния план-прием;

- безочливо и за съжаление толерирано от контролиращите институции нарушаване на трудовото законодателство и останалата нормативна уредба, на която почива управлението на училището;

- обучение на нашите деца по съмнителни критерии от хора, подбрани по съмнителни критерии, сред които на първо място стоят малодушие и раболепие;

- нарушен диалог между родители, учители и ръководство, осуетяван от самия директор и угодническото Училищно настоятелство, което съвършено незаконно възпрепятства членството в редовете му на загрижени родители, които поставят под въпрос целите и методите на М. Папазова.

Ние казваме НЕ! на безотговорното решение на МК да избере Мариела Папазова за директор на НГДЕК!

Господин Рашидов, ако не Ви е грижа за устойчивостта на проекта и лицемерно сте защитавали тезата, че „не можем всички да сме в центъра“ и законът трябва да стои над всичко, то помислете поне за децата, които трета година растат в отровната атмосфера на лъжи, беззаконие, морален релативизъм и хлъзгави критерии за постижения. Всичко става пред очите им. Любими учители са дискредитирани и изхвърляни от училището. Вече не е въпрос в какви качества ще ги възпита гимназията, а как да ги опазим от пороците, които се ширят там. Помислете не за развитието на класическата и класическото, а за съхраняването на вярата в елементарната справедливост. Добрият тон, добросъвестността и добронамереността трябва да се върнат в НГДЕК и М. Папазова не е човекът!

Вярваме, че има компетентни, достойни и непокварени хора, встрани от скандалните събития през последните три години, които ще върнат равновесието в НГДЕК и ще я поведат напред.

Споровете около назначението на Папазова идват от скандалите около гимназията в последно време. Повече от две години между Класическата гимназия и Министерството на културата се води "битка" за това къде да се помещава училището. И родители, и учители, а дори и ученици са разделени на два лагера. Едните искат НГДЕК да остане в сградата в покрайнините на София, в кв. "Модерно предградие", ул. "Баба", която е ремонтирана по европейски проект. Другите настояват елитната гимназия да остане в сградата на 13 училище (намиращо се близо до Женския пазар) с мотива, че мястото на елитната гимназия е в центъра на София. Министерството иска връщане на училището в "Модерно предградие", за да не се налага да връща вложените средства в ремонта.

НГДЕК беше преместена в сградата на закритото 13 училище временно заради ремонта на ул. "Баба". Скандалите доведоха до напускането на много учители и до трагичната кончина на един от тях. Преподавателят по немски Бойко Атанасов издъхна по време на среща с родители след разговори в Министерството на културата.

В момента учебният процес на НГДЕК се провежда в сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови