Петиция настоява за незабавен избор на нов директор и реформа в Национален фонд 'Култура'

Венци Мицов Последна промяна на 13 юли 2021 в 14:31 5840 0

Процедурни хватки на Управителния съвет на Национален фонд Култура (НФК) са на път да лишат България от 79 693 000 лева, които държавата ни очаква по линия на Националния план за възстановяване и развитие на България, алармират авторите на петиция, която настоява за спешен избор на нов директор на НФК и реформа във Фонд "Култура". В петицията до момента са се включили 130 души, част от които са знакови имена в изкуството и културата.

Ето какво се казва в текста към петицията:

"Реформата на Национален фонд „Култура“ е част от реформите, залегнали в Националния план за възстановяване и развитие на България, който ще донесе на сектор Култура 79 693 000 лева. Включването на сектор Култура в плана стана възможно благодарение на съвместна инициатива на независимия културен сектор и общините. За да бъдат получени средствата по този план, културният сектор и в частност Национален фонд „Култура“, основен администратор на средствата, трябва да стартира своята дълго отлагана реформа и така да гарантира своето модернизиране и максимално ефективното изпълнение на заложените в плана задачи.

На 23.06.2021 г. оставката на дългогодишния изпълнителен директор Борислав Геронтиев бешe приета. Оттогава УС на НФК провежда три заседания (към днешна дата, 13.07.2021 вече са 5 - б.р.), на които не избира нов директор, макар да знае, че с това рискува да лиши от тези средства българската култура.

Защо незабавният избор на директор, макар и за срок от 6 месеца, е толкова важен?

НФК не би могъл да започне своето реформиране, ако няма директор, който да проведе този процес.

За задействане на първите структурни промени във фонда са необходими около шест месеца оперативно време. Ако очакваме първите плащания по Плана за възстановяване и развитие да бъдат преведени преди края на годината, то липсата на директор на Национален фонд „Култура“ в средата на месец юли поставя в риск изпълнението на тази част от общия национален план. Ако даден сегмент от Плана на държавата се явява като рисков, логичното действие е Министерски съвет да го извади, за да не застраши той целия национален план и плащанията по него. Именно тази съдба грози в момента сектор Култура, благодарение на нерешителността и безотговорното поведение на членовете на УС на НФК. 

От Министерство на културата коментираха пред OFFNews, че ако не бъде избран нов председател на НФК на следващото заседание (което е утре, 14.07), е много вероятно процедурата с реформата и очакваното финансиране да премине към следващия кабинет, като забавянето може да ни лиши от цялото финансиране по Националния план за възстановяване и развитие. Въпреки че това на практика е планът на предишното правителство на ГЕРБ и Томислав Дончев, сегашният план на министър Пеканов, който все още официално не е представен, в частта си за култура не се различава по нищо от предишния, уточниха още от МК.

Подписката е подписана от тромбониста Велислав Стоянов, Даниела Кузманова, певицата Прея, Борислав Бояджиев, Здрава Каменова, Раджа Ел Мат и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови