Персийският епос ''Шахнаме: сказание за Зал'' тръгва на национално турне

Режисьорката му Елена Панайотова е въдхновила историята на филма ''Майка''

OFFNews 21 април 2023 в 14:00 2115 0

''Шахнаме: сказание за Зал''

Снимка Личен архив

''Шахнаме: сказание за Зал''

Турнето на многократно награждавания спектакъл ''Шахнаме: сказание за Зал'' започва от София, тази неделя, 23-ти април в "Топлоцентрала". Режисьорката му Елена Панайотова е героинята, вдъхновила историята на филма "Майка" на Зорница София.

„Шахнаме: сказание за Зал“ е единствен по рода си театрален опит върху древния пресийски епос на Фердоуси „Шахнаме“ или „Книга на царете“. Това е една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал, отхвърлен от баща си, отгледан от митичната птица, а по-късно реабилитиран, се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си, като преодолява редица политически препятствия.
„Шахнаме: сказание за Зал“ е спектакъл за изчезващия свят на човечността и актуалността на темите за власт и любов, разказани от великолепни актьори, много танци и музика на живо, казват създателите му.

Единственото за този сезон представление в София ще се състои в Топлоцентрала на 23-ти април, от 19 часа.

Турнето на спектакъла включва следните градове: Кърджали - 27 април, Смолян - 28 април,Русе - 29 май, Бургас - 8 юни, В. Търново - 9 юни, Стара Загора - 13 юли. А през есента следват Пловдив и Хасково, както и още две представления в София.


От Кърджали започва национално турне на спектакъла. Актьорът Севар Иванов ("Войната на буквите", "Откраднат живот") се върна специално за него след шестмесечна специализация със стипендията Фулбрайт от Ню Йорк. Севар играе централната роля на Зал и си пратнира с Ралица Стоянова (позната ни от филма на Весела Казакова и Мина Милева "Жените наистина плачат"). В една от главните роли ще видим Велислав Павлов (познат от сериалите "Порталът" и "Откраднат
живот", и филма "Вездесъщият").  

От екипа се радват: "Едно от най-хубавите неща на турнетата е възможността за среща с публиката, въпросите, емоциите, споделеността. Не пропускайте да преживеете това удоволствие! В градовете в страната ще има и бонус - изложба организирана от Ирански културен център на традиционни занаяти и картини, която може да бъде разгледана преди и след спектакъла."


Превод: Йордан Милев
Режисьор и сценична версия: Елена Панайотова
Композитор: Николай Иванов (група ОМ)
Художник: Юлиян Табаков
Хореограф: Росен Михайлов
Музика на живо: Марина Великова (група ОМ)
Участват: Добрин Досев • Велислав Павлов • Севар Иванов • Жана Рашева •
Васил Ряхов • Ралица Стоянова • Росен Михайлов и студенти по актьорско
майсторство от НБУ: Веси Методиева, Габриела Ганчева, Йоана Сиракова,
Мария Игнатова, Никол Милевска, Михаил Иванов, Никола Куцев, Тони
Николов, Павел Събев
 

Повече можете да научите ТУК.

Награди „Аскеер“ 2022 и ИКАР 2022 за авторска музика
Номинация „Аскеер“ 2022 за костюми
Номинация за „ярки постижения в областта на културата“ за режисура от Столична Община за 2021г.
40ти Международен Театрален Фестивал „Фаджр“ в Техеран 2022, гала откриване                                                                                                                                                                         Международен фестивал на физически и визуален театър, Бургас 2021, гала закриване
Спектакълът е реализиран с помощта на Министерство на културата, Столична Община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ, фондация „Етюд“ и се разпространява с финансовата подкрепата на НФ „Култура“ по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!