Първото комунистическо неоново произведение на изкуството у нас (видео)

ОFFNews 19 ноември 2015 в 17:15 2802 0

Вчера вечерта на бул. "Мария Лузиза" №15 бе открита инсталацията „Преход от ръчно към автоматизирано управление” на Петко Дурмана, която репродукция на емблематичната социалистическа инициатива за подмяна на регулировчиците-милиционери на кръстовищата в София със светофари.

Едно време, точно срещу витрината, където художникът е разположил своя неонов светофар, на покрива на сградата е стояло огромно неоново пано (12/12 м), разположено срещу тогавашния Център за управление на движението.

Паното, освен пропагандна роля, е имало и информационна, дори – обучителна функция – да разясни на гражданите на София и гостите от страната как познаните жестове на регулировчика съответстват на светлините червено, жълто и зелено на светофара, който вече е започнал да навлиза и в България. Това неоново табло е уникално и няма известен аналог в световната визуална култура. Впрочем, използването на неон за пропагандни цели днес изглежда невероятно.

Сега Дурмана представя умалена репродукция на неоновото пано от 60-те години на миналия век, което всеки може да мине и да разгледа до края на месеца. 

Освен дeйстващата инсталация във витрината са представени видеоинтервюта с граждани, които са живели срещу него, докато все още е работело и дори след това, когато остава като една странна конструкция над булеварда. На различни монитори са представени историите на тези хора и интерпретациите им за функциите и причините за поставянето на това пано. Събрани заедно, те представляват един колажен разказ за историята и развитието на град София и дори на България.
„Преход от ръчно към автоматизирано управление” е ясна препратка към някои от актуалните теми на българското общество днес:

- Дебата за електронно гласуване – Трябва ли да се премине от "ръчно" към "машинно" гласуване. Има ли нужда изобщо от подобен дебат, като се има предвид бурното развитие на технологиите, и какво ще направи Парламентът с резултатите от проведения референдум;

- Вземане на решения, касаещи гражданите – трябва ли да очакваме да се спусне едно решение и чак тогава да реагираме или имаме свободата и възможността да отправяме предложения? И има ли кой да ги чуе;

- Как да преминем от дистанционно управление към самоуправление? Изобщо, можем ли да го направим? Толкова ли е устойчив моделът "да ни управляват", че референдумите в България все още не работят.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови