Паркът "Леденика" работи незаконно и с опасни съоръжения

ОFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 18:25 4496 3

Снимка Жоро Александров

Част от атракциите в парка "Леденика".

Дирекцията за национален строителен контрол извърши проверка на строеж „Тематичен развлекателен парк „Леденика“, при която установи недостатъци и нарушения, както и въведени в експлоатация не по законоустановения ред обекти.

Леденика – туризъм без сезони” е финансиран от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013г. в размер на над 5 млн.лв.

Към момента на проверката по не законоустановения ред са въведени в експлоатация подобектите: Реконструкция на „Амфитеатър” и приказна алея; и Архитектурен елемент „Ледениче” (Светломразец). За подземния атракцион – пещера „Леденика, не са одобрявани инвестиционни проекти и не са извършвани строително – монтажни работи. По другите два подобекта се извършват последни довършителни работи.

При проверката са установени следните недостатъци и нарушения:

1. За спортно развлекателен модул „Мама, татко и ние“ /включително изпълнените 4 стоманобетонови фундамента под опорните елементи на въжената линия и под алпийската стена за катерене/ и за „Приказна алея“ и детската площадка към подобект „Реконструкция на архитектурен елемент „Амфитеатър“ не са представени одобрени проекти.

2. Не са изпълнени изискванията за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Не е наличен доклад и/или сертификат за контрол от лицензирано лице, удостоверяващ безопасността на спортно - развлекателен модул „Мама, татко и ние”, както и на детската площадка.

3. Заповедите за допълване на разрешението за строеж са издадени след реалното изпълнение на строително – монтажните работи, видно от съставените актове за приемане на отделните конструктивни елементи и на строителната конструкция, в нарушение на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ. Актовете обр.7 и обр. 14 за удостоверяване годността на конструкцията и Акт обр. 15 за установяване годността на строежа са съставени преди издаване на заповедта за допускане на отклонения от одобрените проекти в нарушение на изискванията и неправилно отразяват, че строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти.

4. Окончателният доклад на “Синко Инженеринг”АД не отговаря на изискванията за въвеждане в експлоатация на строежите в България, с приложени незаконосъобразно съставените Акт обр. 14 и Акт обр. 15, за което същият ще бъде глобен.

5. С издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на община Враца са нарушени разпоредбите за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с което са нарушени изискванията и на чл.169, ал.1, т.3 и т.4 от ЗУТ, за което същият ще бъде глобен.

6. Следва да се има предвид, че въпреки издаденото удостоверение за въвеждане в експлоатация подобект „Мама, татко и ние“ не следва да се ползва, предвид липсата на сертификат по наредбата за условията и реда за устройството и безопасната експлоатация на площадките за игра. За подобект „Амфитеатър и приказна алея“ и подобект „Ледениче“ не е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на община Враца и разпоредбите на ЗУТ забраняват тяхното използване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2015 в 09:07

Няма да е зле да преместят паметника на Самуил там - ще си пасне с останалата част от засрания пейзаж 1:1! Светлината от зъркелите му да q вкарат със световоди в печтерата като изкуствено осветление. А на негово място в София да сложат един достоен паметник на достойния владетел.

17.06 2015 в 21:10

Не е дори кич, ами е гнусно, отвратително и ПРЕСТЪПНО! Престъпно са разрушили ибразувания в пещерата, за да направят стълби, да наслагат високоговорители и лазерни прожектори. В пещерата върви половин час противно шоу с лазери, все едно си на концерт на Жан Мишел Жар, кънтят с всичка сила високоговорители, пускат се пушеци и т.н. Дори само това е достатъчно да съсипе пещерата, но не е само то. Натрошени сталактити и сталагмити, които са се образували векове; около прожекторите всичко е зеленясало и расте мъх, никой дори не споменава на посетителите да не докосват образуванията...
Пещерата е унищожена!

17.06 2015 в 18:38

Невероятен кич е този парк,невероятен! Важното е ,че са взети парите.