Откриват парка "Леденика", въпреки че е опасен

OFFNews 14 юни 2015 в 17:58 7703 2

Един от атракционите при пещерата Леденика над Враца.

Община Враца да не открива официално парк "Леденика", настоява Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Мотивите са, че проектът е недовършен и опасен за хората, тече и проверка по сигнали за злоупотреби.

Въпреки това общината във Враца смята да открие атракциона на 19 и 20 юни с концерти и събития.

Министерството само е одобрило проекта преди 5 години, по който е отпуснало финансиране от 5 милиона лв., но сега не е доволно от резултата:

По цялата повърхност на „Архитектурен елемент „Ледениче” (Светомразец)”са налични съществени пукнатини, видими следи от течове, множество участъци с нарушение на съществуващото покритие, не е положено финишно покритие, осветлението не функционира, няма документи, удостоверяващи, че монтираните осветителни тела са подходящи за външна експлоатация. Участъци от настилките под входния модул са деформирани. Общото състояние на „входен тунел” е не само неестетично, но и опасно за посетителите на пещерата;

При подобект „Реконструкция на архитектурен елемент „Амфитеатър и приказна алея” вътрешността на сградата е с компрометирани мазилки, настилки и дограма. По покрива и фасадите на сградата липсва предвиденото финишно покритие от фибростъкло. Компрометирани са и части по външното покритие на фасадите, покрива и цветната мазилка на Амфитеатъра.

Монтираните макети в "Приказна алея" на седем герои, изобразяващи принц, принцеса, рицар, великан, катерица, триглав змей и Баба Яга са в лошо състояние, изпълнени са некачествено с рушащи се части по тях.

Установено е, че достъпът на лица с увреждания до входа на пещера „Леденика“ се осъществява по съществуваща алея, която не е включена в обхвата на проекта по договора за БФП, но при последната проверка на място е констатирано, че в процеса на изпълнение на СМР парапетът и бордюрите на тази алея са демонтирани и компрометирани.

В допълнение на лошото физическо състояние, проектът е проблемен и от гледна точка на проведените обществени поръчки за възлагане на дейностите, за които към днешна дата са регистрирани 6 сигнала за нередност, които са в процес на проверка от Управляващия орган на ОПРР. В сигналите се твърди, че има злоупотреби с европейски средства и груби нарушения на Закона за обществените поръчки, както и некачествено изпълнение на поетите договорни ангажименти, незаконосъобразно възлагане на обществените поръчки и изменения на части от договора за обществена поръчка, ограничителни условия в обявяването на обществените поръчки, влошено физическо състояние на инвестицията.

Въпреки всичките изброени критики общинарите не мислят, че има лоша реклама и изтъкват, че през 2014 г. 35 хиляди души са влезли в пещерата, а други над 100 хил. са разгледали парка около нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!