МРРБ: Не откривайте "Леденика", опасно е, има и проверка за злоупотреби

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2015 в 15:58 4138 2

Община Враца да не открива официално парк "Леденика" настоява Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Мотивите са, че проектът е недовършен и опасен за хората, тече и проверка по сигнали за злоупотреби. 

„Във връзка с публикации в регионалните и централни медии, относно подготовка на община Враца за официално откриване на проект „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. в размер на над 5 млн. лв., МРРБ уточнява:

Към настоящия момент проектът все още е в процес на изпълнение, като крайният срок е 4 август 2015 г. Припомняме, че по време на осъществените проверки на място (2 през 2013 г., 1 през април 2014 г. и 1 през март 2015 г.) са констатирани множество проблеми във физическото изпълнение на проекта, като за всяка констатация е отправяно искане за отстраняването й в съответния срок. До момента са констатирани следните нередности:

Подобект „Архитектурен елемент „Ледениче” (Светомразец)”:

По цялата повърхност на „Архитектурен елемент „Ледениче” (Светомразец)”са налични съществени пукнатини, видими следи от течове, множество участъци с нарушение на съществуващото покритие, не е положено финишно покритие, осветлението не функционира, няма документи, удостоверяващи, че монтираните осветителни тела са подходящи за външна експлоатация. Участъци от настилките под входния модул са деформирани. Общото състояние на „входен тунел” е не само неестетично, но и опасно за посетителите на пещерата;

При подобект „Реконструкция на архитектурен елемент „Амфитеатър и приказна алея” вътрешността на сградата е с компрометирани мазилки, настилки и дограма. По покрива и фасадите на сградата липсва предвиденото финишно покритие от фибростъкло. Компрометирани са и части по външното покритие на фасадите, покрива и цветната мазилка на Амфитеатъра.

3. Подобект: Модул „Приказна алея”

Монтираните макети в "Приказна алея" на седем герои, изобразяващи принц, принцеса, рицар, великан, катерица, триглав змей и Баба Яга са в лошо състояние, изпълнени са некачествено с рушащи се части по тях.

Установено е, че достъпът на лица с увреждания до входа на пещера „Леденика“ се осъществява по съществуваща алея, която не е включена в обхвата на проекта по договора за БФП, но при последната проверка на място е констатирано, че в процеса на изпълнение на СМР парапетът и бордюрите на тази алея са демонтирани и компрометирани.

За всички направени констатации, относно лошото физическо състояние на част от подобектите от проекта, е изготвен и връчен Констативен протокол на бенефициента.

Към настоящия момент все още има неизпълнени констатации.

В допълнение на лошото физическо състояние, проектът е проблемен и от гледна точка на проведените обществени поръчки за възлагане на дейностите, за които към днешна дата са регистрирани 6 сигнала за нередност, които са в процес на проверка от Управляващия орган на ОПРР. В сигналите се твърди, че има злоупотреби с европейски средства и груби нарушения на Закона за обществените поръчки, както и некачествено изпълнение на поетите договорни ангажименти, незаконосъобразно възлагане на обществените поръчки и изменения на части от договора за обществена поръчка, ограничителни условия в обявяването на обществените поръчки, влошено физическо състояние на инвестицията.

Плащанията по проекта са спрени до приключване на процедурата по разглеждане на сигналите за нередности и налагането на съответните финансови корекции, както и до отстраняването на всички констатирани проблеми във физическото изпълнение“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!