От Пиргос до Константинопол - автопортрет на Георги Каприев, създал българската школа по средновековна философия

Искра Ангелова 17 януари 2023 в 10:00 3396 1

проф. Георги Каприев

Снимка Личен архив

проф. Георги Каприев

Снощи в Сити Марк Център беше пълно с приятели, колеги и студенти на проф. Георги Каприев - човекът, който, по думите на всички, е създал изобщо българската школа по средновековна медиевистика. Повод беше представянето на автобиографичната книга на Каприев, стъпила на девет разговора с Митко Новков, "От Пиргос до Константинопол".

Книгата беше представена с музикално-поетична програма, в която участваха актрисата Мария Статулова, д-р Митко Новков, проф. Цочо Бояджиев, проф. Олег Георгиев, проф. Георги Димитров и самият проф. Георги Каприев. На пианото беше Георги Колчаков. Георги Каприев и Мария Статулова четяха стихотворения от, както специално отбелязваше Каприев, "бургаски" поети, а стиховете се редуваха с джаз импровизации.

"Идеята за книгата "От Пиргос до Константинопол" се роди след един футболен мач с проф. Георги Каприев и моята роля в тази книга е "да подавам топката" на проф. Каприев, а той я отиграва виртуозно, по блестящ начин, великолепно и впечатляващо". Така каза д-р Митко Новков при представянето на книгата, която включва девет разговора между двамата.

Според Митко Новков книгата представлява разказ за това как сам можеш да се създадеш, а със себе си - и онова, което по света наричат "българска школа по средновековна философия". "Държа да отбележа, че присъствам в тази книга повече номинално - аз съм човекът, който само задава въпросите," добави Новков.

"Георги Каприев се появи в първи курс, 8 декември чествахме в една планинска хижа и тогава започнахме да си говорим, и не сме преставали до днес", каза проф. Цочо Бояджиев. Той сподели, че сред големите шансове в неговия живот е срещата му с проф. Георги Каприев и добави, че са минали толкова години в съвместни инициативи и те двамата не са си казали нито една дума "напреко".

"Без Жоро Каприев не би съществувала т.нар. българска школа по философска медиевистика, защото може да се прочете и в самата книга, че той установи толкова много контакти със световноизвестни личности, че вписа нашите усилия в контекста на световната медиевистика", заяви проф. Цочо Бояджиев.

Той разказа, че всичко, което са правили с проф. Каприев, е било съпроводено с ведро настроение, смях и самоирония. "В книгата си проф. Георги Каприев е описал срещата ни с Умберто Еко, когато беше тук, изнесохме съвместен доклад, накрая говорехме в един глас, а след това той каза: "Забранявам въпросите и дискусиите, тези двамата - в бара" и там ни разказа как е написал "Името на розата", каза проф. Бояджиев.

"Тази вечер искам да говоря най-вече за книгата на проф. Георги Каприев, защото тя е повод за празник. Аз смятам, че тази книга, макар външно да е оформена като разговор с Митко Новков, е изключително сполучлив роман, написан от автора Каприев", каза проф. Георги Димитров. Той добави, че в книгата "От Пиргос до Константинопол" много важен топос е Бургас (Пиргос), но не сегашният град, а Бургас от втората половина на миналия век. 

"Този роман не ни информира, той ни форматира. Романът на проф. Каприев съблазнява читателя, авторът намига, закача се, а с някой се подиграва, включително и със себе си. Това е много сложно и не всеки може да си го позволи", подчерта проф. Георги Димитров. 

Проф. Олег Георгиев пък каза, че в книгата си проф. Георги Каприев е описал епизод от първото им запознанство, което той самият не помни, но то е свързано с "един политически изпит", на който квесторът Георгиев е позволил на група студенти, сред които и Каприев, да преписват. "Съставянето на един автобиографичен текст, макар и нетрадиционен, какъвто е този - под формата на въпроси и отговори, е сложна задача, защото той не е само изповядване на себе си, но и всяка автобиография има изискване към нея за автентичност," каза проф. Георгиев, като се пошегува, че често автобиографиите са продукт на една грешка: че хората бъркат това, което са с това, което са искали да бъдат и така се получава едно нарастващо самогероизиране.

Той определи самият проф. Каприев като "едновременно средновековен карнавал и природно бедствие" и си спомни случай, в който Каприев поискал да си купи билет до Константинопол, вместо до Истанбул, но на гарата му казали, че е закъснял с 600 години.

По време на представянето беше показан и поздравителен адрес от немския философ проф. д-р Андреас Шпеер, един от водещите немски философи на нашето време и най-изтъкнатите историци на философията. Той разказа от колко много години всъщност познава професорите Каприев и Бояджиев, как те му писали веднага след падането на Стената и помнел ясно вопъла им: "Искаме да дойдем на вашата конференция, но нямаме никакви пари!" Професорът се отнесе с истинско уважение към формата и книгата, както и към проф. Каприев, който по думите му, е създал българската следа във философските среди в Западна Европа и е сложил средновековната медиевистика на картата на философията в световен план.

На представянето беше показан и откъс от филма "Homo spiritualis и около него" на Антоанета Бачурова, Владимир Люцканов и Кирил Проданов.

Искате да знаете повече?

Проф. Георги Каприев (Бургас, 1960) е завършил философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специализирал е в Кьолн и Париж. Преподавател е по история на философията в Софийския университет. Президент е на комисията "Византийска философия" на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Член е на Обществото за философия на Средновековието и Ренесанса (GPMR) в Германия. Член е на Института за средновековна философия и култура (София). Член е на Американското семиотично общество. Съосновател е на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Бил е гост-професор в Кьолнския университет. Има гост-лекторати в университетите на Амстердам, Бари, Берлин, Бон, Бохум, Вюрцбург, Карлсруе, Кьолн, Лече, Хановер, Цюрих и други. Автор е книги, съиздател е на "Архив за средновековна философия и култура" и на "Bibliotheca christiana". Преводач е от латински, старогръцки, немски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови