НДК приютява театрите без постоянна сцена (програма)

ОFFNews 04 юни 2015 в 14:43 3697 0

Националният дворец на културата продължава инициативата си да предоставя сцена за интересни театрални постановки. Този път Дворецът посреща в своите зали през месец юни театрите без постоянна сцена. 

Първата постановка е "Греховната любов на Зографа Захарий”, по едноименната книга на Павел Спасов, която ще се проведе на 11 юни от 20:00 часа в  Зала 4 на НДК. Това е моноспектакъл на Любомир Бъчваров, който отдава почит с него към паметта на актьора Спас Джонев. 

Постановката разказва "историята за туптящото сърце на любовта, заровено в жаравата на времето". Художник на представлението е Христо Панев, а билетите са на цени от 6 и 8 лв.

Снимка от "Греховната любов на Зографа Захарий”.
 
На 15 юни от 20:00 часа в Зала 4 зрителите могат да гледат моноспектакъла на Светозар Кнезовски–Заро “Забравени отъ небето” по едноименната книга на Екатерина Томова. 

"Забравени от небето" е спектакъл, близък като усещане до литургия в малка черквица, някъде из майчината прегръдка на Родопа планина. Сблъсък на поколения в лицето на отчаяния софийски наркоман и мъдростта на родопските столетници.

Разказваческият характер на представлението дава шанс на публиката да проследи историята на Никола, който в буйния си пубертет намира наркотиците за единствен изход в обърканата му душа. След близка среща със смъртта на най-добрия му приятел, Никола тръгва на непредвиден автостоп далеч от града. Случайността или неслучайността го отвежда в затънтено родопско село, където живеят едва няколко души.

Селото на столетниците всмуква нашия герой и му подарява втори живот, изтъкан от мистика, доброта, уважение към традициите и любов към живота. Това е мястото, в което той избира да живее, да се влюби, да създаде семейство и да посрещне радостта на свободния от зависимости живот. Това е мястото, където героят ни кани да се разходим и да го посетим като при стар приятел.

Снимка от “Забравени отъ небето”.

“Забравени отъ небето” е интимно - изповедален спектакъл за неразривната връзка между небето и земята, която несъмнено е човекът. Той е създаден с почит към голямата българска актриса Златина Тодева. Режисьор e Кристиана Бояджиева. Консултантиса проф. Юлия Огнянова и доц. д-р. Катерина Илкова. Сценографията е Весела Вълчинова. Звуковата среда e дело на Бистра Диляноф, а адаптация на текста e направена от Кристиана Бояджиева и Светозаръ Кнезовски

Моноспектакълът “Моето име” с участието на Стефан Иванов под режисурата на Радослав Гизгинджиев е третото предложение, което ще бъде играно пред аудиторията на Двореца на 20 юни от 20:00 часа в Зала 4. 

Един човек ще търси своето име сред всички онези ограбващи думи, които ни учат как да живеем: “Моето име е “Един от вас”. Страхувам се; надявам се; мечтая; влюбвам се; вярвам; понякога губя вяра; мислил съм да се самоубия; самозадоволявам се; излагал съм се; лъгал съм; чудил съм се дали да изневеря; имам сексуални фетиши; искал съм да стана известен; мисля, че съм красив; понякога мисля, че съм грозен; казвам си: “Как все на мен ми се случва?!”; мисля се за по-специален от всички вас т.е. същият съм като вас”.

Ще назовем всичките си имена, за да си спомним, че каквото и да правим, в едно сме еднакви - когато се влюбим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови