Наши китаристи надвиха 600 други за американска награда

04 май 2012 в 15:30 4787 0

Акустично Трио 3000. Снимки: Рива Саунд и Фейсбук
Акустично Трио 3000. Снимки: Рива Саунд и Фейсбук

Те са Иван Лечев, Цветан Недялков, Веселин Койчев – трима китаристи, натрупали висок професионализъм и излъчващи обаяние и емоция, особено когато са с инструментите си на сцена под прожектори.

Неминуемо идват асоциации с онзи лайф на други трима виртуози „една нощ в Сан Франциско”, но те са проява на фенски емоции. А истинското признание идва преди броени дни: Триото e победител в категорията „Най-добър инструментален албум” за 2011 г. на американската организация Indie Acoustic – в конкуренция от над 600 участници. Разбира се, албумът е „Йо-Хо”, издаден от Музикален Център „Рива Саунд” и представен доста нетрадиционно в самото начало на 2010-а.

Те са „Акустично Трио 3000”, а в страницата си във Фейсбук, Лечев разказва защо точно тази е цифрата на проекта им: "Хрумна ни случайно, защото негласно бях избран за говорител на групата и аз се чудех какво да отговарям и пуснах "Acoustic Trio" в един браузър и излязоха около 3000 страници. Тогава реших: "Значи ние сме номер 3000." А иначе проектът им е инспириран от директора на отдел "Култура" към община Пловдив. През годините всеки от тримата музиканти е участвал във фестивал на китарата там, организиран от Йохан Девлетян, но преди две години и нещо той им се обажда и дава идеята да се обединят в един проект.

И тримата нямат нужда от специално представяне. Все пак:

Иван Лечев започва с цигулка още като дете в класа на именития си баща проф.Боян Лечев. Натрупва огромен класически репертоар от цигулкови произведения, изнася десетки солови концерти. След като се присъединява към „ФСБ”, създава заедно с тях почти дузина студийни албуми и близо 20 години изнася активно концерти. Тъкмо цигулката на Иван отличава българското трио китари от подобни проекти.
Цветан Недялков е от най-дейната и популярна българска група в последните години – „Ку-ку бенд”. Той е един от хората, които дават облика на формацията и правят разпознаваем звука й. С „Ку-ку бенд” има 19 албума, 13 национални турнета с над 500 концерта. Освен това, преподава китара в Национална Музикална Академия “Панчо Владигеров”.
Веселин Койчев е ръководител на легендарната джаз формация „Бели, зелени и червени". Пише джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Свирил е с най-големите имена на българския джаз, както и с емблематични световни джаз-музиканти. Има издадени 9 албума и 1000 концерта на всички форуми на джаза у нас и по света. И той преподава китара, но в Пловдивски Университет “Паисий Хилендарски” и в Академията за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство.

Това не са „сухи биографии”, защото говорим за творци, които владеят един топъл инструмент, способен да отразява и внушава емоции, чувства и да рисува картини от външния, реалния – и от вътрешния, душевния свят на хората. И тримата са великолепни музиканти, опитни членове на групи, но и приятни, отворени личности с много чувство за хумор, добронамереност и пълно отсъствие на нездрава гордост, егоизъм или надменност. Редки качества за времето, но наблюдаващи се именно при постигнали известност музиканти, които живеят с музиката и обичан публиката и работата си.

В страницата си те обясняват за албума – наречен на приятеля им и „скрит” основател на триото Йохан Девлетян:

"Притежаването на пистолет не те прави по-въоръжен, отколкото притежаването на китара те прави музикант. Албумът е смесица от фламенко, джаз, и фюжън и е изцяло с авторска музика. 90% от музиката е дело на Цветан Недялков, който се оказва, че освен че е супер китарист, е и прекрасен композитор. Музиката наистина е много хубава. Има и две неща на Веско Койчев, аз за съжаление като автор не съм застъпен поради претоварен график и мързел", пояснява „говорителят” Лечев.

Самият диск, издаден у нас от също независима компания, като „Рива Саунд”, бе промотиран по необичаен начин. Трябва да поровим в Нета, за да цитираме изненадата и доброто впечатление от оня имен ден преди 2 години. Например в „Обектив.Инфо”:

Навръх Ивановден, “Акустик Трио 3000” представи дебютния си албум “Йо Хо” с новаторски концерт. Магазинът CASAVINO на бул. “Янко Сакъзов” 42 в София стана домакин на уникален концерт във витрина на Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Тротоарът беше препълнен от множеството фенове на Лечев и компания. Струпаната публика пред витрината наблюдаваше вместо обичайната селекция вина, изпълненията на “Акустик Трио 3000”. Виртуозите изсвириха в непосредствена близост до публиката шест авторски музикални пиеси от дебютния си албум.

Иван Лечев се възползва от имения си ден и за да почерпи гостите на промоцията с вино, произведено от него – Мерло, реколта 2009, от района на Харманли. Много от неговите почитатели в отговор му поднесоха като подаръци бутилки от любимите му вина от селекцията на магазина. Но именникът със задоволство отбеляза, че меломаните изкупиха моментално и всички доставени бройки от албума “Йо Хо”.

Така стигаме и до престижния повод за тези редове. Малко повече за самия проект ни разказа Румен Бончев от компанията-издател. „Инди Акустик” е създаден преди 10 години от Джон Съркис от Денвър, Колорадо, с дългогодишен опит в музикалната индустрия. Основната цел е да се привлече вниманието на световната музикална общественост към независими артисти, изпълнители, музиканти и звукозаписни компании, чрез популяризиране и оценяване на изключителните им постижения в съответната област. Само малка част от издаваните ежегодно над милион музикални албуми по света успяват да получат по-широка известност и популярност и то предимно най-комерсиалните, издавани от мейджър-компаниите, в които са вложени огромни средства за реклама. За съжаление хиляди оригинални, новаторски музикални произведения не са чути и оценени от по-широка аудитория поради факта, че не се излъчват от радио и телевизионните медии. Именно сайтът indieacoustic.com се е заел с нелеката задача да оценява и дава гласност на най-добрите световни постижения в различни кагегории, които варират през годините между 7 и 12. За 2011 г. номинациите са в 7. Едно от основните изисквания за участие в конкурса е албумът да е издаден през съответната година от независима компания и записите да включват предимно акустични инструменти. Някои от отличените за 2011 г., наред с нашите независими китарни виртуози, могат да се видят на страницата или от скрийншота.

През годините носители на награди в различните категории са такива имена като алтернативните рок групи „Левълърс” и „Рънриг”, кънтри звездите Родни Кроуел и Майкъл Мартин Мърфи, вокалиста на „Man AT Work” – Колин Хей, носителката на Грами - американска изпълнителка на китара и банджо Алисън Браун, фолк-рок легендата Тони Фуртадо и много други популярни вече имена. И това е доказателството за намеренията на организаторите – неизвестните да бъдат чути и популяризирани. Най-добрите, разбира се, стават прочути.

Предполагаме, че тримата ще празнуват, но съучастници в радостта им най-напред ще бъде публиката в Концертната зала в Пловдив този петък, където от 19 ч. е поредната им атрактивна изява – съвместно с оркестъра на Държавна опера – Пловдив с диригент Красимир Къшев. След грандиозния гиг на Формацията в НДК наскоро, очертава се още една симфо-акустична-китарна феерия за пловдивските фенове. Тя е и част от инициативата "Пловдив- кандидат за европейска столица на културата".

Един от най-добрите внушителни инструментали /”Банишора завинаги”/ в албума на Триото, може да се чуе – освен от диска, естествено, и в записа от предаването „Музикална кутия” по OFFRoad Radio от 2 май, където бе оповестена добрата новина.

Автор: Емил Братанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!