Награждават четирима културни дейци с орден 'Св. Св. Кирил и Методий'

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2020 в 14:33 2225 0

Министерският съвет предложи Симеон Идакиев, Методи Илиев, Мая Вапцарова и Елена Кутева да бъдат наградени с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за приноса им към развитието на българската култура и изкуство.

Предложенията са инициирани от Министерството на културата.

Симеон Идакиев e предложен за удостояване с орден - първа степен.

Той завършва образованието си във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност българска филология. От 1974 година работи в редакция "Съвременник" на БНТ. Идакиев е известен журналист и пътешественик, леководолаз и ветроходец. Продуцент и водещ на популярното географското предаване "Атлас" на БНТ. Автор е на над 400 филма обединени от заглавията: "Един мъж, един автомобил, една камера", "Един мъж, една камера" и "Непознатата България".

Филмите му са в резултат на направените обиколки в над 120 държави на всички континенти. Идакиев е автор и на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги: "С яхта около Европа", "Един мъж, един автомобил, една камера", "Азиатски маршрути", "Мечта по Южния кръст", "Виа Вита (Сто дни в Латинска Америка)", "От Коста Рика до Златоград", "Светът и всичко в него (Америка)", "Светът и всичко в него (Азия)", "Черна гора", "Хърватска". В периода 2011-2017 г. работи и в Българското национално радио, където в програма "Христо Ботев" води предаванията "Посоки" и "Един мъж, един микрофон". От 2013 г. води и телевизионното предаване "Светът и всичко за него".

Симеон Идакиев е член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, Българското географско дружество. През 2014 година е приет за член и на Кралското географско дружество на Великобритания.

Методи Илиев e предложен за удостояване с орден - втора степен. 

Професионалният път на Илиев е свързан основно като сценарист и хореограф на различни танцови спектакли. Организатор, сценарист и режисьор е на 16 издания на Международния етнофест под мотото "Всички заедно можем повече", провеждан без прекъсване от 2002 до 2018 г.

Той работи основно в областта на симбиозата на танцовата култура на различните етноси и региони. Председател е на Сдружение "Културен център за социална демокрация и защита правата на човека" и член на Националния и Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, както и на Комисията по култура и медии на Националния съвет. Илиев е носител на множество национални, регионални и местни отличия и награди от фестивали, прегледи на танцовото изкуство и фолклорни празници и за принос за развитието на междуетническото сътрудничество.

Мая Вапцарова е предложена за удостояване с орден огърлие.

Тя завършва кинорежисура при Ищван Сабо в Будапеща. Семестриално завършва психология в New York University, САЩ. Вапцарова е известен български творец с широк диапазон на интелектуалните търсения. Тя е кинорежисьор, поет, есеист, преводач, както и личност с категорична, ясна и ярка гражданска позиция. Тази позиция прозира в цялото й творчество и я позиционира като ярък общественик със значимо присъствие и принос в българската култура.

Вапцарова е автор на 118 документални филми и 3 игрални, автор на 10 книги, 102 статии, както и на Стратегията "Бенелюкс на Балканите". През годините последователно е била художествен ръководител на "Българско видео", режисьор и драматург в Студио за научни и документални филми и Студио за игрални филми "Бояна". Била е и главен редактор на в. "Македония днес", издател на в. "Вяра", председател на Фондация "Вапцарова вяра", член и председател на СЕМ, както и член на Медийната комисия към Парламента на Европа - Страсбург. За своята активна дейност Мая Вапцарова е отличавана с редица български и чужди награди. Присъдено й е почетното звание доктор хонорис кауза във ВВМУ "Никола Вапцаров".

Елена Кутева-Тъпкова е предложена за удостояване с орден - огърлие. 

Тя е родена в София, в семейството на Филип и Мария Кутеви. През 1969 г. тя се дипломира в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски"- специалност "музикална теория", професия "музиковед". През периода 2002-2004 г. специализира мениджмънт в The Open University - UK, съвместно c НБУ.

Научната кариера на Кутева започва през 1989 г., когато получава образователна и научна степен "доктор" в областта: теория на музиката. Последователно е избрана за старши научен сътрудник II ст. в ИИ при БАН, след което и за професор в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Професионалният й път преминава изцяло в сферата на българския фолклор и неговото изучаване и популяризиране. Под нейно ръководство се обучават и десетки дипломанти и докторанти по теория на музиката. Научните трудове на проф. Елена Кутева включват десетки статии, студии и монография в областта на музикалната теория (музикалнотеоретична проблематика в музиката на XX в., фолклора, стари монодийни професионални култури, в областта на музикалнотеоретичната терминология и др.). Автор е на аранжиментите на множество народни песни.

От 1994 г. Проф. Елена Кутева става директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X