На кои места в София е бил Васил Левски?

OFFNews 17 февруари 2023 в 19:00 2509 1

изложба Васил Левски

Снимка БТА

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри изложбата “150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)”

Две изложби по случай 150-годишнината от гибелта на Васил Левски бяха откри в София. 

Експозицията “150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)” може да бъде видяна до 28 февруари в Централната сграда на БАН.

Тя подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на Българската академия на науките и е част от Националната програма за отбелязване на годишнината, приета от Министерския съвет.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отбеляза, че Академията таи по-специално отношение към Васил Левски, защото той е свързан със създаването на Българското книжовно дружество девет години преди Освобождението на България. Академикът отбеляза, че Левски е бил участник в дискусиите около създаването на дружеството, а и е бил сред първите дарители и това е било знак не толкова от материална гледна точка, колкото от гледна точка на това, че е разбирал важността на духовността, на българските корени, на българската история за Възраждането и за успеха на едно революционно движение, което ще доведе до освобождението на страната, отбеляза акад. Ревалски.

Забележително е, че едновременно с активното си участие в едно от първите събрания за създаване на революционна организация за освобождение на българите от османска власт, Васил Левски присъства и на заседание, на което букурещките представители са упълномощени да отидат в Браила, за да обсъдят Устава на Българското книжовно дружество, отбелязват от БАН. Историческите свидетелства сочат, че в своите обиколки в села, градчета и махали, основавайки революционните комитети, едни от най-верните сподвижници на Левски са местните учители и духовници, защото той е убеден, че чрез знанието може да се осъзнае какъв е смисълът на революцията и какво означава да си свободен. Това убеждение е споделяно не само от него, но и от други идеолози на Национално-освободителното движение. Съратникът на Левски - Тодор Пеев, принуден да премине отвъд Дунава поради разкритията по време на съдебния процес в София, също съчетава революционната си дейност с деловодителска работа в Българското книжовно дружество и редактирането на „Периодическо списание“.

Маркирайки местата, които са свързани с паметта за Левски в продължение на един период от около 50 - 60 години след неговата смърт, ние отдаваме почит на неговото дело, но също така спомагаме тези места все повече да се популяризират и по този начин да ги запазим и за бъдещите поколения, отбеляза още акад. Ревалски.

Експозицията проследява как се създават различните измерения на героичния и трагичния образ на Левски – от мъченическата му смърт през 1873 до 1933 г. Представени са първата кратка биографична брошура, написана от Георги Яковлев Кирков, дописен и действителен член на Българското книжовно дружество, математик и създател на Картографския институт; значимото историографско дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов. Показани са и гениалните произведения на Христо Ботев и Иван Вазов, които изграждат каноничната представа на поколения българи за делото, личността и гибелта на Левски, превръщайки го в може би единствената свята и неприкосновена за кощунствени посегателства фигура в националната ни история. Вниманието е насочено към емблематични места на паметта – от паметника, недалеч от БАН, който не само в тържествени дни ни провокира да се замислим доколко сме изпълнили заветите на Апостола, но ни напомня и в моменти на отговорни и сложни национални решения онова загадъчно, и предупреждаващо “Народе???” с 4-те въпросителните след него. Представени са сакралните знаци на родовата памет – къщата музей и паметникът в Карлово, но и издигнатото наново Къкринско ханче – място за размисъл и покаяние.

Изложбата бе представена от директора на Централната библиотека на БАН Силвия Найденова и от доц. Алека Стрезова от ИИстИ-БАН.

Можем по най-различни начини да погледнем на темата за Левски днес, нашият екип избра да погледне през въпроса за паметта - как се ражда публичната почит за Васил Левски, местата на памет, първите негови биографии, литературния му образ и юбилейните чествания, каза доц. Стрезова. БАН са експонирали за първи път документи за Левски, които се съхраняват в Архива на Института за исторически изследвания при БАН. Във фоайето на академията в деня на откриването на изложбата можеше да се види и първият документален филм за Апостола “Прослава за Левски” (1931 г.), който е дело на оператора Христо Константинов.

Сред гостите бяха служебният заместник-министър на културата доц. Пламен Славов, началникът на Военна академия “Г. С. Раковски” ген.-майор Тодор Дочев, председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски” Васил Василев, представители на академията и различните институти, общественици.

Изложбата „Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ” може да бъде видяна в изложбеното пространство "Триъгълната кула на Сердика" на бул. Мария Луиза" 16.

Тя е организирана от в Регионалния исторически музей – София и е посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и ще продължи до май.

В спомените за София и паметта на софиянци пребиваването на Васил Левски в града и околните села, последните дни от живота му, неговата кончина, са важни моменти от националната история. В съвременността много паметни места, монографични и периодични издания, филателни и нумизматични емисии, художествени произведения възкресяват живота и подвига на Апостола и обозначават пътя му към величието и безсмъртието.

Тази изложба се реализира с партньорството на: Българската народна банка, Министерството на транспорта и съобщенията, Националния литературен музей, проф. Пламен Вълчев, частната галерия „Лоранъ“, Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция „Архиви“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

20.02 2023 в 15:42

В кв. Бенковски на гр. София е съхранена и реставрирана къщата на Веле Митров, в която Апостолът е създал Биримирския таен революционен комитет през 1871 г.
За съжаление този музей от много години е изоставен.
Чистят около него около датата на злощастната гибел и толкова, а той се руши...
На съседната улица е малката черква "Св. Теодор Стратилат", в която не само има свети мощи на светеца, но в двора на която е покребан свещеника отец Тодор, който е изповядал Дякона преди бесилото...
В същата тази черква Васил Кунчев е служил като дякон...
Съседна улица е кръстена на на Келе Новачки, който скромно е рязал главите на "изявили се" османци, като след Освобождението до къщата му са намерени 12 или 14 трупа...
Нищо от това не се знае и за съжаление освен високопарни речи на централни площади нищо друго не се прави, практически!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!