Мистерията около московската селекция на ''ф1.618'', филмът на категоричния противник на Путин Теодор Ушев, набира скорост

Искра Ангелова 14 април 2023 в 13:32 5906 1

Плакатът на “φ1.618” за Москва

Снимка Теодор Ушев

Плакатът на “φ1.618” за Москва

Два международни кинофестивала - в Бевърли Хилс (от 19 до 23 април) и в Москва (от 20 до 27 април), са поканили за участие “φ1.618” - игралния пълнометражен филм на Теодор Ушев. Както се знае, за фестивалите се кандидатства, т.е. аниматорът е пуснал своя филм за селекция, това не се е случило случайно или без негово знание. Скандалът (определено търсен от автора - още само можем да гадаем защо) се състои в противоречието между убежденията на Ушев, заради които той е критикуван от русофилите-поддръжници на Путин у нас, както и заради самата тема на филма, който е остра сатира на социализма и на диктаторските режими, безупречно заснета и по своему визуално и съдържателно революционна антиутопия, която няма аналог в българското кино.

Филмът на Теодор Ушев "φ1.618" ще се състезава в основния конкурс на 45-ия Московски кинофестивал, а негови конкуренти са продукции от Япония, Сърбия, Китай, Мексико, Аржентина, Бангладеш, Русия. Сред 12-те филма в конкурса за "Златен Св. Георги" има само още един, произведен в ЕС: румънско-френската продукция "Съпругата на мъртвеца". Фестивалът се провежда в условията на икономически, политически и културни санкции от Европа и САЩ спрямо Русия заради войната, която тя води в Украйна вече повече от година.

Голяма част от руската интелигенция напусна страната, а онези, които останаха - не желаят да съучастничат. Въпрос на морал е да се отказват подобни любезни покани точно в този исторически момент. Затова предполагаме, че Ушев е замислил някакъв вид саботаж или протест по време на фестивала и очакваме с нетърпение неговото качване на сцената в Москва.

От двайсет години президент на фестивала, който е вторият най-стар след Венецианския, е именитият руски режисьор и актьор Никита Михалков, известен и с предаването си "Бесогон", в което открито и яростно поддържа политиката на Путин.

По този повод Ушев написа във Facebook, че сигурно и той би реагирал негативно на новината, че български филм е бил изпратен и селекциониран на фестивал, чийто президент е "Бесогон"-а Михалков. Но припомни, че Михалков е бил президент на фестивала цели 20 години и през цялото време е поддържал шовинистичната политика на Путин, и че това не е попречило на четири други български филма да се състезават, а три да получат награди, даже и по две. Тук бихме се съгласили с него, но контекстът междувременно се промени драстично - тогава Путин не водеше война срещу целия цивилизован свят и Украйна. Затова и предполагаме, че Ушев за замислил някаква акция в Москва.

Московският филмов фестивал води началото си от 1935 г., но през първия си половин век не е провеждан редовно. Ежегоден е едва от 1999 г. Българските филми са редовно присъствие там още от социалистическите времена, имали сме и представители в журито. В по-ново време на фестивала със "Златен" или "Сребърен Св. Георги" са награждавани "Откраднати очи" и "Пеещите обувки" на Радослав Спасов, "Каръци" на Ивайло Христов, "Дзифт" на Явор Гърдев.

Междувременно фестивалът "продължава да спазва всички правила и нормативи на FIAPF", пишат то селекционната комисия, и съблюдава най-строго принципа на премиерността в състезателната си програма - "тази година имаме над 30 международни и световни премиери".

Българският "φ1.618" обаче не отговаря на това условие - неговата премиера у нас беше през октомври м.г., а през ноември беше показан и на друг международен кинофестивал, след което беше разпространен в кината у нас.

Номинираният за "Оскар" за  късометражната си анимация по разказа на Георги Господинов "Сляпата Вайша" аниматор Теодор Ушев е номиниран за още един фестивал от категория "А" с пълнометражния си игрален дебют (в тази престижна категория попадат и Кан, Венеция, Берлин, Сан Себастиан, Карлови Вари), а именно - талинският "Черни нощи". Там той е прожектиран в програмата "дебюти извън конкурса".

Режисьорът неведнъж е демонстрирал подкрепа за Украйна и се е обявявал против руската пропаганда и режима на Путин. По повод бурните реакции срещу участието на филма му в Москва, Ушев написа в социалните мрежи:

"Екипът на филма е официално поканен да присъства на прожекциите и пресконференцията на 22, 23 и 24 април в Москва. Очаквайте специално изявление тук в следващите дни", написа Ушев в своя профил във "Фейсбук".

Скоро след това той публикува откъси от текста, който ще излезе след фестивала, като предупреди, че никаква част от думите му не може да бъде публикувана без негово съгласие. Припомняме, че Теодор Ушев беше много обиден от начина, по който "тролската машина" подхвана негативна кампания срещу филма му у нас и се закле, че повече няма да дава интервю за българска медия.

С негово съгласие преразказваме съдържанието на последния му пост по темата. В него той споделя, че е направил най-хубавия си плакат за филма именно за Москва и че са го "побили тръпки", докато го е реализирал. Признава още, че и той би се скандализирал, ако види български филм, селектиран на точно този фест точно сега и че е странно, но "левите проПутлеристи" са се умълчали и се надява да пишат протестни писма до Михалков, че е избрал такъв "некадърен" филм.

Режисьорът обяснява, че чудесно съзнава, че

"сега, в този момент, участието, селекцията на филм, присъствието на режисьор там, няма нищо общо с киното. Участие в Москва, вярвам, сещате се, може да донесе само негативи, главоболия и подигравки. И с право! Така че когато реших (сам и еднолично!) да изпратя филма (по покана), отлично си давах сметка какво би ме очаквало, ако "φ1.618", е селекциониран там...
Точно три дни след изпращането на филма, получих покана филмът да бъде включен в конкурсната програма! Един месец и половина преди крайния срок. Беше на рождения ми ден, 4 февруари.
Пунктуален съм с датите, защото казват, че всеки филм лично е одобряван от Никита Михалков. Не мога да знам, в периода 29-и януари - 2-и феврури, когато филмът е гледан в Москва, той се възстановяваше от тежка Ковид пневмония..."

Режисьорът, по думите му, "отговорно и сериозно" заявява, че решението да изпрати филма Москва е лично негово и че няма нужда от повече награди, ако ще да са и от диаманти. Както и че се надява нито той, нито член на екипа да получи и един чай от московския фестивал. "По никакъв начин руски пари няма да влязат в нашия джоб!" завършва Ушев, като ни оставя в напрежение, точно както ако минути преди края на филма на екрана се изпише "to be continued".

Има шанс българското участие в Москва точно сега да се запомни завинаги, така че очакваме с нетърпение манифеста на нашия човек там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-656

1

McCarthy

16.04 2023 в 05:08

всичките си мечтаят да имат дете от путин, каквото и да говорят с патетични статуси.

комунистическа номенклатура, дс агенти и техните деца, аниматори...
 
X

Да помогнем на украинските деца!