Месец на Радичков: Филм, неизлъчван аудио запис, книга и конкурс в чест на автора

OFFNews 25 януари 2021 в 11:07 2812 0

“Познавах едного, той не бе интервюиран и трябва да Ви кажа, че беше нищо човек.

Добре, ама един ден му излезе късметът, интервюираха го и след като го интервюираха,

той много се издигна и стана значителен човек.”

За трета поредна година, в най-българския месец от календара, отдаваме почит на творчеството на неподражаемия майстор на словото Йордан Радичков. Януари, свързан с една от най-знаковите му пиеси, отново ще предложи серия от събития за всички, които искат да се запознаят по-отблизо не само с творбите, а и с личността му.

От днес на платформата Neterra TV+ ще може да се гледа със свободен достъп от цял свят документалният филм „Черказки хроники“. Своеобразният портрет на автора, създаден от режисьора Димитър Петков, представя Радичков в искрени разговори за неговото творчество, за българския театър и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал. Продукцията ще бъде достъпна онлайн по всяко време до края на месеца специално за всички почитатели на автора в България и извън страната.

Тази вечер, в „Аларма“ на БНР, програма „Христо Ботев“, ще бъде излъчен един изгубен доскоро аудио запис с гласа на Радичков. Със записа ставаме част от среща на читатели с писателя някъде из България в началото на 90-те години, в която Радичков говори за творческия си път, промените в съвременния свят, мястото на човека в него и какво сме изгубили и запазили от „старовремските времена“.

Междувременно почитателите на Йордан Радичков вече могат да намерят поредния 11-и том от събраните съчинения на автора, който представя допълнено издание на интервюта с Йордан Радичков в период от началото на 60-те до средата на 90-те години. Книгата събира всички разговори за телевизия и печатна преса и снимки из живота на автора и надгражда с множество нови текстове изданието на интервютата с автора от 2019 година.

В тях Радичков размишлява за детството си, семейството си, фолклора, театъра, литературата, за българската душа и за душата на родната си страна. Разговорите с интервюиращите, които споделят, че „за да интервюираш Йордан Радичков, се иска голям кураж и сигурно немалка доза лекомислие“ представят една изключително картина на личността на писателя. Отговорите на всевъзможните въпроси идват винаги поднесени с известното чувство за хумор на автора и голямата му любов към човека.

„Лично аз съм живял двадесет години на село и сега акумулирам набраната жизнена енергия, като пресявам плявата и отбирам годните за употреба зрънца. И не забравям, че мисията на писателя според думите на Горки е насочена към човека. С други думи, литературата е не само човекознание, но и човеколюбие, което ще рече, че не бива да го съдим като прокурори, а да го разбираме и да му вярваме. Младите не бива да пренебрегват тези „банални“ истини. Талантът е преди всичко любов към ближния.“

Съставителството на тома е на покойната проф. Мария Младенова, която до последно работеше върху книгата и авторския си коментар на интервютата. Нейно дело е изключителният труд „Йордан Радичков. Биоблиография“, който събира изчерпателно всички публикации на автора в страната и отвъд граница. Том номер 11 от събраните съчинения на Йордан Радичков е публикуван с незавършен коментар от проф. Младенова.

За финал на събитията и на Месеца на Радичков, община Берковица ще обяви официално второто издание на конкурс за най-добър сборник с разкази на името на Йордан Радичков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови