Концертният бизнес се възстановява след пандемията

Музикаутор отчете рекордни приходи от онлайн платформи през 2021 година

OFFNews 31 март 2022 в 13:03 1662 0

Рекорден скок на приходите си от онлайн платформи отчете организацията на автори и музикални издатели "Музикаутор" за 2021 г. в годишния си отчет, приет на Общо събрание на 28 март. На ОС бе избран и нов член на Управителния съвет на "Музикаутор" – Мария Мутафчиева от „Mary Boys Band”, която замени оттеглилия се Любо Киров. ОС преизбра Валери Славчев, Виктор Стоянов и Дончо Генов в състава на Надзорния съвет на "Музикаутор".

Основната дейност на "Музикаутор" е да събира авторски възнаграждения за музиката, използвана от телевизии, радиа, заведения и търговски обекти, онлайн платформи, организатори на концерти и други и да разпределя получените възнаграждения към авторите на произведенията.

Общите приходи от ползватели на музикални права през 2021 г. са 9 491 670 лева. Има 8% ръст спрямо 2020 г. В сектор „Дигитални права“ събраните авторски възнаграждения през 2021 г. възлизат на 1 191 768 лв. и се отчита рекорден ръст от 222%. Увеличаване на приходите спрямо предходната година се наблюдава при всички видове дигитални услуги.

Основен източник на възнаграждения за авторите от дигитални права са музикалните е-платформи и платформите с генерирано от потребителите съдържание, които формират 63,38% от общите приходи. Сред тях са Spotify, Amazon Music, Apple Music&iTunes и YouTube. Едни от най-значимите договори в сектора са от 2021 г., когато "Музикаутор" лицензира за България международната музикална платформа Tidal, социалните мрежи Instagram и Facebook и най-популярната платформа за кратки видеа TikTok.

За разлика от дигиталните платформи, 2 г. търговията, туризмът и концертният бизнес търпяха последствията на COVID кризата, но вече се наблюдава възстановяване.

Приходите в търговския и туристически сектор през 2021 г. са 1 124 565 лв. и бележат ръст от 3.87% за година.

След значителния спад на приходите през 2020 г. миналата година концертният бизнес отбелязва значителен ръст от 48,5%. Събраните авторски възнаграждения са 473 751 лв.

Основен проблем в концертния бизнес продължават да бъдат порочни практики, посочват от "Музикаутор" и ги изреждат: фирмите организатори се сменят и изпразват от активи, крият се приходи от билети, не се изплащат авторски възнаграждения и много чужди изпълнители отказват концерти в България. Потърпевши са не само авторите на музика, а и публиката, коректните представители на бранша и секторите, свързани с концертната дейност, например туризмът, но и хазната и имиджът на България като културна дестинация.

Музикаутор отчита и сериозен ръст на разпределените авторски възнаграждения. През 2021 г. те са 12 872 502 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови