Когато космонавите от "Джемини 6" си правят шега с НАСА и Дядо Коледа, а първата музика, изпълнена на живо в космоса е "Jingle Bells" (видео и аудио запис)

Годината е 1965

OFFNews 22 декември 2022 в 15:36 4417 0

Gemini 7, screenshot

Снимка Screenshot from youtube

Gemini 7, screenshot

През 1965 г. космонавтите Уолтър Шира и Том Стафорд си позволяват една шега. С хармоника и звънчета в багажа си те осигуряват първото музикално изпълнение на живо в космоса. Коледната песен заблуждава дори НАСА, че регистрираният обект на Северния полюс Е Дядо Коледа.

Това е полет, изпълнен с премиери. Първоначално космическата капсула "Джемини 6" е трябвало да се срещне с безпилотен спътник. Но последният се взривява по време на изстрелването, поради което им хрумва идеята вместо това да организират среща между две пилотирани космически капсули. Смела идея, защото никога досега два космически апарата не са били в орбита едновременно. Техническите проблеми са огромни, но са напълно решими.

Първи стартира "Джемини 7", а единадесет дни по-късно и "Джемини 6" с космонавтите Уолтър Шира и Том Стафорд на борда. В безтегловността на околоземна орбита двамата успяват да маневрират "Джемини 6" към сестринската капсула с помощта на кратки движения. Те летят близо един до друг, понякога само на 30 сантиметра един от друг, за да могат космонавтите да си помахат през илюминаторите. След този успех "Джемини 7" се връща на няколко метра от "Джемини 6", но тогава "Джемини 6" прави неочаквано съобщение:

"Тук имаме обект. Прилича на спътник, който прелита от север на юг над полюса."

НАСА е притеснена. Не съществува такова нещо като сателит толкова ниско над Северния полюс. "Джемини 6" се преструва, че иска да изясни ситуацията. Перфектно разсейване. Докато екипажът на "Джемини 7" си задава въпроса кой или какво лети над полюса (може би Дядо Коледа?), Уолтър Шира и Том Стафорд изваждат хармоника и гривна със звънчета - контрабандно внесени на борда преди изстрелването. На борда на "Джемини 6" вече звучи музика и по радиостанцията се чува "Jingle Bells". Изненадата за космонавтите в другата капсула е огромна. По-късно Уолтър Шира им казва, че може да изсвири само осем тона на хармоника, което обаче е напълно достатъчно за "Jingle Bells".

Днес хармониката и звънците могат да се видят в Музея на авиацията и космонавтиката "Смитсониън" във Вашингтон като първите музикални инструменти, които са свирили в космоса.

*В текста са използвани материали от чуждия печат

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!