Кметът на Бистрица получи наградата "Пръстена на Лютица"

Владимир Йончев 13 февруари 2015 в 18:42 5571 0

Снимка: Евгени Димитров/ Булфото

Кметът на Бистрица Николай Гюров получи "Пръстена на Лютица" на церемония в Ивайловград днес.

Наградата се връчва за принос в опазването на културно-историческото наследство и е под патронажа на кмета на Ивайловград Диана Овчарова.



Снимка: Валентин Захариев / Булфото

Пръстенът, който Гюров получи, е реплика на открития в близката до Ивайловград крепост Лютица. Той му беше връчен от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова, която като археолог ръководеше разкопките в средновековната крепост.

Гюров е първият човек извън Ивайловград, който получава пръстена на Лютица. Читателите на OFFNews го познават от големия пожар на Витоша през 2012 г., когато той организираше доброволците от Бистрица в гасенето на пожара. Пръстена на Лютица Гюров получава за помощта, която е оказал при археологическите разкопки на близката до София крепост Урвич. Доброволци от Бистрица са помагали на археолозите в разчистването на терена, в извозването на материалите и дори са ги изхранвали.

Церемонията по връчването на наградата е необичайна. Пръстенът се връчва от "Калоянов кръг" - хора, които са участвали в разкопките на Лютица. Всеки от тях отпива ивайловградско вино от средновековна метална чаша, докато кръгът се затвори, а новоприетият носител на пръстена става част от Калояновия кръг.

В Калояновия кръг освен доц. Петрунова и кметът на Ивайловград Диана Овчарова, влизат Евгени Димитров, основател и управител на фотографска агенция „Булфото” и Людмил Каравасилев, мениджър в областта на комуникациите.

Крепостта Лютица е най-добре запазената българска крепост. Огромната й крепостна стена е изцяло от мрамор. Не е прекъсната никъде, а на места е висока 8-10 метра. Крепостта е строена през XI век, но най-голямо значение придобива в началото на XIII век, когато е важен пункт във войната на цар Калоян с латините, увенчана с победата при Одрин през 1205 г.

При разкопките, започнати преди 10 г. от сегашния зам.-министър на културата Бони Петрунова, е открит и масивният златен пръстен, който може да се види в музея в Ивайловград, където беше церемонията. Изработката свидетелства, че пръстенът е бил на издигнат в йерархията български аристократ. Изказани са предположения, че е възможно пръстенът да е на самия цар Калоян или да е подарен от него на владетеля на Лютица, който е бил един от най-верните му велможи.

Намерените артефакти доказват, че Калоян е бил в крепостта. Въпреки това в Ивайловград все още няма улица на негово име. Надявам се в най-скоро време една от улиците на града на носи името на един от най-великите български владетели, каза зам.-кметът на общината Борислав Бояджиев.

Посмъртно пръстена на Лютица беше даден на починалия преди 2 г. Тодор Баладанов. В продължение на години той е извозвал всеки ден с личния с пикап археолозите по стръмния 6-километров черен път от града до крепостта, доставял им е материали и продукти и никога не е поискал пари, нито за труда си, нито за горивото. Беше един от нас, един от най-скъпите ни приятели, каза зам.-министър Петрунова, докато връчваше пръстена на сина на Баладанов.

Доц. Петрунова съобщи още, че Министерството на културата е отпуснало 3000 лева на община Ивайловград, за да издаде каталог с откритите в Лютица исторически находки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!