'Картини с биография': Арт галерия Le Papillon отбелязва юбилея на Иван Стратиев

OFFNews 31 август 2020 в 13:35 4177 0

Варненската арт галерия Le Papillon среща почитателите на изящното изкуство с най-новите творби от многообразното творчество на талантливия художник Иван Стратиев на прага на неговия шейсетгодишен юбилей.

Колекцията от „Картини с биографии“ ще бъде изложена в пространството на галерията от 3-ти до 30-ти септември 2020 г.

Изложбата няма претенциите да обхване необхватното - да покаже невероятното жанрово разнообразие, изпълнено в различни техники от маслени бои, акварел, пастел, разнообразни графични техники, на високо ерудирания художник Иван Стратиев. Но тя ще открехне малък прозорец към неговия необятен вътрешен свят, фантазия и дълбока емоционалност.

В експозицията присъстват от камерен до голям формат както импресионистични пейзажи, хиперреалистични натюрморти, истории с реалистичен художествен изказ и елегантен сюрреализъм, така и портрети с прожекции на границата на абстрактното.

Иван Стратиев развива и надгражда своя талант и умения, следвайки любознателността си, интереса си към изследване на природата и нейните елементи в непосредствен досег, но и разгръщайки темите, постиженията и търсенията на редица големи холандски, италиански, испански художници от ХVII и XVIII век.

Творбите му, макар да следват жанрово и технически влеченията му към сюрреализма, реализма, хиперреализма, метафизика, еротика, мистика, суфистика, са силно разпознаваеми за ценители и колекционери с типичния си майсторски поантилизъм и специфичното полагане на маслените бои и щрихите при рисунките.

Дали ще рисува прожектирана своя творба върху голо тяло, дали - пейзаж от натура или ще подреди фигуративен пъзел от старинни предмети, които колекционира, изследвайки връзката човек-предмет, или ще вплете в сюрреална история привидно ненужни вече предмети, Стратиев разлага със страст цветовете. Виртуозно борави с различни художнически похвати и създава изображението от ситни живописни маски, създаващи трептяща атмосфера. Често изгражда сложна метафизична символика с дълбок замисъл до осъзнат анахронизъм, но всъщност това е завръщане към класическото изкуство, но през съзнанието на съвременния художник.

Без да търси сензация и без да робува на модните увлечения да измисля „свръх нови“ стилове и концепции, той успява да поддържа интереса на зрители и колекционери към своите произведения, като непрекъснато разширява и усъвършенства творческите си търсения. Придава чрез своите произведения чувството за равновесие и красота и в съзнанието на зрителя остава усещането, че изкуството може да бъде красиво, без да е подсладено, може да бъде разбираемо, без да е елементарно. 


“Всяка изложба е приказка с картини. Авторът се опитва да я разкаже, но няма думи. Най-голямото удоволствие в изкуството е движението в дълбочина, гледайки, да откриеш втори и трети план в една картина. Понякога зрителят може да открие дори много повече неща от самия художник. Всяка идея и сюжет си намират точния формат и техника. Ако има нещо, направено насила, деформацията се усеща. Изкуство има там, където нещата не свършват с плоскостта на платното.. Само свободата от страха за грешка дава на художника право да създава нова реалност и илюзии..”, казва художникът.

Арт галерия „Le Papillоn“ е емблематично културно средище за страната още от откриването си в сърцето на град Варна през 2000 г. Виктория Митева е съосновател и основен куратор на изложбите и създава тази симфония от изкуство, със забележителен принос в обогатяването на културата в града, развитието на художествената сцена и създаването на нови публики. Галерията има амбицията да се разшири аудиторията на съвременното изкуство и диалога между художниците, колекционерите и ценителите. Салонът е и средище на благотворителни изложби и каузи за детско творчество.

Колекцията „Картини с биографии“ може да бъде разгледана от 3-ти до 30-ти септември 2020 г. в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. Драгоман № 12, както на сайта на галерията artpapilllon.com  и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Общински фонд „Култура“ към Община Варна и със спомоществователството на „Програма към Министерство на Културата за подпомагане на млади и на изтъкнати творци в областта на културата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови