Картини на Зуека ще бъдат изложени във Варна

Арт галерия Le Papillon излага творби на популярният актьор от 17 март

OFFNews 11 март 2022 в 16:53 4515 0

От 17-ти март до 05-ти април 2022 г. в изложбената зала на Арт Галерия Le Papillon гостуват най-новите картини на Васил Василев – Зуека, обединени от темата „Моите Герои“. Експозиция, разказваща в цвят и образ за идеите, разсъжденията за хората и чувствата на един обичан, признат и много талантлив артист, изразяващ се еднакво въздействащо, както на сцената или филмовата площадка, така и с изразните средства на живописта. Васил Василев – Зуек е самоук художник, но емблематично публично и екранно лице - актьор, водещ и със страст рисува от малък, за да преоткрие силата на разказа в цвят и фигури през последните няколко години. Картините му са искрени, лични позиции – чувствителни рефлексии на заливащите ни кълба от събития и ситуации, които изискват будност на съзнанието и хуманна реакция. Любовта си към живописта е подхранвал през годините с творбите на редица знакови европейски художници от последното столетие – и импресионисти, и абстракционисти, и кубисти, и сюрреалисти, като Пикасо, Моделиани, Миро, Дали и мн. други – всичките запазили кутия с образи и цветове в неговото съзнание, повлияли на откровения му художествен израз. „Творчеството като те връхлети, то само си избира формата, под която да излезе.“, споделя автора.

„Моите герои“ са 22 живописни разказа от първо лице, някои провокирани от различни театрални постановки, от литературни образи, от идеи, мечти и проблеми, чийто анализ се налага от динамиката от емоции, съпътстващи битието ни през последните няколко години. Макар да се усеща жизнерадост от доминиращата му пастелна тоналност на колорита, във всяко платно се крие както романтичният оптимизъм и дори идеализъм на автора, така и личната му позиция, посланията му за човечност, любов, емпатия и артистичност. Той често използва разпознаваемия лик на Дон Кихот не като героят на Сервантес, а като пример за подражание и като че ли авторът често се въплъщава в неговия образ – носител на идеи. Той е онзи идеалистичен посланик на борбата за свобода, хуманност и любов, който ни подканя да полетим с него към духовността, както го изобразява самият художник.

Картините на Васил Василев - Зуека са предимно фигурални, илюстративни със свободен и експресивен рисунък, демонстриращи емоционалния му натюрел и желанието му да се впуска в експеримента на различни живописни техники. Стилистиката му е разпознаваема, а фигурите често инстинктивно деформирани и издължени, като негови лични „Арлекини“, напомнящи за магичното въздействие и семантиката на куклите в театъра. Неговите герои са почти приказни, понякога наивистични и често биха се асоциирали с акварелните илюстрации на Любен Зидаров към много от приказните сборници на нашата класика.

Картините на Васил Василев – Зуека са откровеност, идеалистични обръщения и зов към нашата човечност, съпричастност, ценностна система с идеали и са преживени емоционално от душата на артиста като важни епизоди, фрагменти от сцени на спектакъла, наречен живот.

Експозицията може да бъде видяна от 17-ти март до 05-ти април 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови