Кандидатствай в конкурс за социално ангажирано изкуство Граждански будилник 2020

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2020 в 10:40 2752 0

Ако си творец и се занимаваш професионално или любителски с фотография, илюстрация или писане и искаш да споделиш твоята форма на солидарност към случилото се от началото на извънредното положение до днес, за да предадеш чрез силата на изкуството си послания за значимостта на гражданските ни права и свободи - предизвикай се и кандидатствай в конкурса за социално ангажирано изкуство Граждански будилник 2020. Организатор на инициативата е Български център за нестопанско право.

До 1 юли 2020 г. можеш да изпрати твои авторски фотографии, илюстрации или текстове, които разказват за:

• Солидарността между хората и силата на сдружаването в името на обществено значими каузи;

• Как да изразяваме и да изискваме да бъде чута гражданската ни позиция по актуални социални теми и проблеми, дори когато не можем да се събираме на мирни протести навън, но можем да я отправяме като общност онлайн чрез средствата на дигиталните технологии;

• Свободата на словото, което не може да се карантинира зад маски и ограничения.

Авторските творби могат да стъпват върху реални примери и събития, случили се от началото на извънредното положение до днес, които отразяват личното ти отношение като творец към значимостта на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото по време на кризата и след нея.

През лятото на 2020 г. произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит. В края на септември 2020 г. ще се състои награждаването на отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в специална изложба на открито и разпространени в онлайн изложба. Най-добрите творби ще получат парични и предметни награди.

Кой може да участва?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни творци, в това число студенти и ученици. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани.

Категории и жури

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“. Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

Жури в категория Текст

Зарина Василева – журналист в OFFMedia, докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

Марин Бодаков - писател, журналист, университетски преподавател.

Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC, а през 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“.

Жури в категория Фотография

Веселина Николаева – наративен фотограф, завършва документална фотография в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, темите ѝ са винаги със социална значимост, с което изразява своята позиция на творец и граждански активна личност.

Мирослав Маринов – фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа на Софийска фотографска школа.

Христина Ташева – фотограф, концептуален артист, чрез творчеството си изразява активна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират теми като миграция и национална идентичност.

Жури в категория Илюстрация

Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер и артдиректор, тя стои зад изграждането на някои от водещите и много популярни марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари.

Розалина Буркова - визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху отговорното отношение към природата, правата на жените и борбата срещу половите стереотипи.

Росица Ралева – илюстратор и графичен дизайнер. Работила е за Compote Collective, poststudio, Anima Docs, Полски Институт, Музейко, Български хелзинкски институт, Fine Acts, Унгарски културен институт, Ted-Ed, Human Rights Watch, Dushman, издателство Колибри и др.

Дарителска инициатива

До края на юни 2020 г. продължава дарителската ни кампания за набиране на награди за отличените на първо място творци в трите категории на конкурса. Всеки, който иска да подкрепи талантливите артисти, може да направи това с дарителски SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BUDILNIK, онлайн на DMS платформата или чрез Platformata.bg

_________________
За трета поредна година Български център за нестопанско право подкрепя будните и социално ангажирани творци, като провежда конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Чрез него организацията насърчава и отличава млади артисти, разказващи за важността на свободата да се сдружаваме за общи действия, да отстояваме открито целите си и да казваме какво мислим.

През 2019 г. в конкурса участие взеха 85 социално ангажирани творци, а техните послания достигнаха до над 200 000 човека. Сред тях журито отличи 21 млади таланти, които се откроиха със своята будност и артистичен почерк. Благодарение на дарителите на конкурса, тримата отличени на 1-во място в категориите „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“, получиха и специални парични награди.

Конкурсът се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение „Творческа Улица за Художници и Артисти“ - ТУХАРТ. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови