Калина Христова, Павел Златаров и Петър Македонски закриват летния сезон на Софийска филхармония

OFFNews 25 август 2020 в 12:31 2440 0

Софийската филхармония закрива своя извънреден летен сезон с концерт под диригентството на Любомир Денев-син и солисти концертмайсторите на оркестъра Калина Христова и Павел Златаров и тромпетиста Петър Македонски. В програмата: Концерт за тромпет и оркестър от Неруда , Йохан Себастиан Концерт за две цигулки в ре минор от Бах, "Каприол" сюита от Питър Уорлок и Концерт за тромпет и оркестър от Зигфрид Курц.

10 симфонични и 7 камерни концерта радваха публиката в необичайното за всички лято. Вярна на своите високи стандарти Софийската филхармония подготви стилни програми, представени от някои от най-добрите български диригенти и музиканти.
Заключителният концерт не прави изключение. И тримата солисти са сред водещите музиканти на националния оркестър, доказали безспорни качества и като солисти.

Близо 15 години Калина Христова е концертмайстор на Софийската филхармония с доказан професионализъм и индивидуалност. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на Камерен оркестър „Орфей" от 1993 до 2000. По покана на Филхармония „Канзай" участва като солист в нейни концерти през 2005. Изнася рецитали в Осака, Киото и Нара. Участва като солист и камерен изпълнител на най-престижните български фестивали.

За нея композиторът Румен Бояджиев, който й посвещава своя Концерт за цигулка и оркестър, казва: „Калина Христова е впечатляващ цигулар и професионалист, добре познат на българската публика от редовната концертна дейност на водещия ни оркестър. Работата с нея е нещо, което всеки автор трябва да преживее, за да вникне в душата на изпълнителя и да открие колко неподозирани пространства има там. Добрият изпълнител е петдесет процента от създаването на един инструментален концерт и привилегията да работиш с такъв е може би най-хубавото нещо, което може да се случи на един композитор."

Павел Златаров е сред най-ярките представители на младото поколение български цигулари. Неговото обучение преминава под ръководството на едни от най-изтъкнатите педагози на българската цигулкова школа: проф. Минчо Минчев, проф.Дора Иванова, Людмила Иванова. На 24 години той спечелва конкурса за престижното място на концертмайстор на Софийската филхармония, което дава голям тласък на по-нататъшното му развитие като цигулар и солист. Той изнася концерти като солист на водещите български симфонични оркестри- Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, симфоничните оркестри на Шумен, Пазарджик, Видин и Бургас. Павел Златаров е лауреат на III награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари " Панчо Владигеров"-Шумен, 1999 г. През същата година е номиниран от слушателите на "Алегро Виваче" за млад музикант на годината.

Има магистърска степен по дирижиране от Борда на кралските училища по музика – Лондон и често застава пред оркестъра в образователните детски концерти на Софийска филхармония и Фортисимо Фамилия. Обучението си по диригентско майсторство Павел Златаров започва през 2003г. като частен ученик на проф. Васил Казанджиев.

Oсвен като водач на оркестъра на Софийската филхармония, Павел е и солист и лидер на квартет „Филхармоника".

Петър Македонски е роден в семейството на музиканти. Неговият дядо, проф. Петър Кърпаров, е основател на школата по тромпет и първият български професор по тази специалност. От десет годишна възраст Петър изучава тромпет и теория на музиката в НМУ „Л. Пипков", завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Ангел Македонски. Завършва обучението си през 2011, а през 2018 година защитава дисертация и му е присъдена научна степен "Доктор".

Лауреат е на редица конкурси и състезания. Участвал е многократно като солист на Симфоничния оркестър на Националната музикална академия, Софийска филхармония, Камерния ансамбъл „Софийски солисти" и Симфоничния оркестър на Българското национално радио и др. През 2015 г. заедно с пианистката Надежда Цанова създават камерно дуо, с което стават лауреати на 5 Международни конкурса по камерна музика. Благодарение на тези постижения печелят престижната награда „Музикант на годината" – 2017 на предаването „Алегро виваче" на БНР в раздел „Ансамбли".

Любомир Денев е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков", където завършва през 2007г. със специалност пиано при проф. Иван Дреников. По-късно изучава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров" при проф. Пламен Джуров и доц. Деян Павлов, изучава оркестрация при проф. Александър Текелиев. През 2012г. завършва с магистърска степен, а през 2017 защитава докторска степен с тема „Диригентски проблеми в звукозаписната сесия на симфоничен оркестър." Извън България Денев учи дирижиране с проф. Колин Метерс, Мартин Окервал, д-р Скот Уис и Нийл Томсън.юбомир Денев е главен диригент на Филхармония „Пионер" от 2010г. и е бил главен диригент на Sofia Session Orchestra в периода 2012 – 2019г. към звукозаписната компания Four For Music. С втория оркестър дирижира и записва партитури на Алан Силвестри, Енио Мориконе, Хари и Рупърт Грегсън-Уилиямс, Браян Тайлър, Томас Бергерсен, Марио Григоров, Георги Стрезов, Пенка Кунева, както и музика към британския телевизионен сериал „Короната", игрите LEGO и много други.Денев е гостувал на повечето български оркестри, сред които Софийска филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Биг бенда на БНР и др. С Филхармония „Пионер" Денев е изнасял концерти на фестивали в Концертхаус в Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна и др. С други оркестри е дирижирал турнета в Китай и Абу Даби. През 2014 участва в създаването на Балкански младежки симфоничен оркестър.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Събитието е част от Културния календар на Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!