Как 'Лудо младо' и 'Катерино моме' се превърнаха в народни песни

Венци Мицов 13 януари 2022 в 13:30 13337 1

Всяка година спорим за едно и също. Автентичен ли е обичаят с хорото в ледените води на Йорданов ден.

Всяка година около хорото се разиграват две тези.

Едната - това не е автентичен обичай, срам ме е от Ганя с потурите, ние сме европейци, какви са тия глупости.

А втората - това е автентичен стар обичай (Божидар Димитров беше намерил корените в Османската империя и имаше дълга теза, за която обаче май нямаше особено сериозни научни доказателства).

И двете тези имат своите поддръжници и своите горещи противници, но като цяло хорото, вместо да сплотява българите, ги разделя.

Кое е истинско и кое фалшиво в традициите ни обаче? И наясно ли сме дали хорото, което танцуваме, е автентично българско или е написано от някой композитор?

Ето това е въпрос, на който ще се опитаме да отговорим чрез две песни.

I. Лудо младо сън засънило

"Лудо младо сън засънило
на ръчица бела момина.
А мома се чудом чуди,
милно й е да го буди,
драго й е да го гледа."

Сигурно мнозина от вас са си припявали тази любовна песен и познават доста нейни изпълнения - от народни ансамбли през фамозната Николина Чакърдъкова, та до Деси Добрева (която е може би най-добрата изпълнителка на тази песен към днешна дата).

Народна песен ли е "Лудо младо"? Не, не е.

Всъщност песента, която първоначално са нарича "Откъде да взема сила", се ражда в началото на 70-те години на XX век от един творчески тандем. Тандемът е между композитора Атанас Бояджиев и поета Богомил Гудев.

Атанас Бояджиев е изключително интересен композитор от старата школа. Творчеството му е свързано с киното и естрадната сцена. Нещо повече - първият "Златен Орфей" в България през 1969 година е спечелен именно от Бояджиев и Маргарет Николова за песента "Сън сънувах".

Ако се заслушате в музиката, ще усетите афинитета на Бояджиев към градския и селския фолклор. Това се оказва основен негов почерк, а той създава редица ярки песни на фолклорна основа, сред които например легендарната песен на "Щурците" "Еньовден".

Атанас Бояджиев

В началото на 70-те години мнозина български автори си дават сметка, че у нас е започнала да нахлува една нова субкултура - тази на сръбската кафанска музика, която десетилетие по-късно ще генерира началото на възхода на чалгата в България.

И тогава Атанас Бояджиев се обръща към един човек, с когото вече е работил - поетът Богомил Гудев.

Богомил Гудев

Бояджиев и Гудев са творили заедно още през 60-те години. През 1962 г. създават "Песен за чайката", която е изпята от Емил Димитров и става част от филма "На тихия бряг".

Така двамата решават да създадат запеваема и мелодична песен, базирана на градския и селския фолклор. От тази идея се ражда песен, която е записана в студиото на БНР и носи името "Откъде да взема сила".

Само че идеята не е посрещната особено добре от социалистическата реалност. Някой решава, че песента има твърде двусмислен и еротичен по същността си текст. И така "Откъде да взема сила" отива в архива на БНР и престоява там около 20 години.

Междувременно двамата творци създават паметни творби. Бояджиев е част от екипа, който пише музиката към легендарни български филми като "На всеки километър" и "Капитан Петко войвода".

Богомил Гудев пък... а бе достатъчно е само да ви припомня, че е автор на текста към песента "Вървят ли двама" на Мария Нейкова (от филма "Козият рог").

По някое време обаче ситуацията се разведрява. И песента "Откъде да взема сила", но вече с ново име - "Лудо младо" - изведнъж започва своят живот.

За тази песен се знае, че е изпълнявана от 100 различни изпълнители. И може би това е една от причините до ден днешен "Лудо младо" да е считана от мнозина за народна песен.

И тя по някакъв начин наистина е народна. Но все пак не е...

II. "Катерино моме"

Тази песен днес е позната и обичана от цяла България. Изпълнявана е от кого ли не - от народни изпълнители до поп звезди.

Истината е, че тази "народна" песен нямаше да съществува, ако не беше измислена и композирана от народната певица и бивша солистка на ансамбъл "Пирин" Татяна Сърбинска.

Татяна Сърбинска

Сърбинска е певица, солистка на ансамбъл "Пирин". Към днешна дата тя живее в САЩ, в Бостън, и продължава да носи любовта към българския фолклор в себе си. До ден днешен певицата преподава български фолклор. А песента се ражда някъде между 70-те и 80-те години на XX век от тандема между Сърбинска и академик Кирил Стефанов, който прави оркестрацията на "Катерино моме".

Между другото, не само "Катерино моме" е авторска песен на Сърбинска. Нейни са и „Мари, моме, църноока" и „Ой, Димитре".

Но "Катерино моме" се превръща в толкова изпълнявана песен, че и до днес е възприемана като народна. А не е.

През 2020 президентът Румен Радев награди Татяна Сърбинска с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значими заслуги за съхранение, развитие и популяризиране на българската традиция и култура в България и по света.

Така певицата получи признание от собствената си страна заради дългогодишната си отдаденост към фолклора.

Но най-голямата награда за всеки автор е, когато песента му се пее от всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

13.01 2022 в 14:27

Ех,Венци,Венци,....разрушителю на народните традиции....Топенето по Йорданов ден в ледените води на Тунджа си е идиотия откъдето и да го погледнеш,само наш Ганьо си е втълпил,че това е юначество,достойно единствено за него.Жени не се допускат...деца може ама да са раменете на татковците... и най-важното-требва да си най-малко на две кила вино.....така повелява традицията....