Извън рамката - годишна изложба на арт галерия ''Папийон''

OFFNews 14 декември 2021 в 09:14 2219 0

"Великите и необикновени идеи, излизащи извън границите на обичайното, често създават в хората по-малко впечатление, от малките, но ясни на всекиго факти." Хърбърт Уелс

Арт Галерия Le Papillon представя дългоочакваната сборна годишна изложба за 15-та поредна година. Любимата традиция се организира в навечерието на Коледните и Новогодишните празници от 10 декември 2021 г. до 16 януари 2022 г., и е известна с истински шедьоври, които са ключови визуални примери за ценителите на високото изкуство.

Най-вълнуващите съвременни български художници и скулптори представят новите си произведения в темата на годишния културен обзор „Извън рамката“ - насочени двупосочно, провокиращи едновременно творческия импулс на поканените автори и асоциативната мисъл на всички зрители.
Размахът на „Извън рамката“ устремява съзнанието да търси друг ракурс на гледна точка, за да види истината отвъд обичайното възприятие. 15-та годишна изложба предизвиква разчупване на граници и предразсъдъци, усъвършенстване на разбиранията, обогатяване с нови знания и опитности. Изкуството е единственият източник на безусловна свобода във време на неочаквани ограничения и когато то е стойностно, винаги предизвиква емоции и въздигане, доставя естетическа наслада за сетивата, чрез безбрежния полет на въображението. Използвайки „рамката“ като алегория на собствено наложените ни ограничавания, поставяме възможността да приемем предизвикателството да разширим възприятията си и хоризонтите си. Ако общуването с картина или скулптура извисява зрителя дори малко да надскочи разбиранията си за хармонии, чувствителност за цветови нюанси, установени вкусове и виждания за форми и структури, то една от функциите на галерията е осъществена. Мисията на изкуството е да възпитава естетически, да стимулира нравствени норми, да буди интелекта и духовността, за да сме пълноценни, по-съвършени индивиди с ползотворно влияние за всички и всичко, което ни заобикаля.

Традиционно в тази годишна тематична изложба е представена селекция от творби както на автори, чиито експозиции са гостували в пространството на галерията през годините и чието развитие следим, но и на нови имена, чиито изложби предстоят. Богатството от многообразие на стилове, жанрове, изразни средства, техники, идеи, мирогледи и наслоени емоции, дава възможност на всеки зрител, докоснал се до тях да преоткрива общуването с изкуството, света и себе си по нов начин. А изкуството е стойностно, когато освен да достави естетическа наслада за сетивата успява и да развълнува, да предизвика различни по вид емоции и съждения. Спонтанният ни импулс към стил или жанр, който ни е бил далечен и е излизал „извън рамката“ на разбирания ни, изведнъж ни завладява и вълнува като пробужда нови сетива. Целта на изложбата не е да открие сложни отговори, а да провокира именно изявата на свръхчовешкото, чрез възхода на сетивното ни и емоционално познание. Така свързването ни с изкуството е цялостно и еволюционно.

Арт Галерия Le Papillon е известна с техниката на визуалното възприятие и маниерите и да събужда неутолима жажда да видите, съзерцавате шедьоврите на високото изкуство със собствените си очи. Мисията на галерията е не просто да показва разновидни по стил и многобройни качествени творби, а те да бъдат на високо ниво, за да се формира естетика, да се възбуди интереса на нова публика към красивото, ценното, стойностното, дори това да е трудна задача за една експозиция.

Новите естетически преживявания на вече запалени ценители на българското изкуство подбра по достойнство творби на 74 участници - личности със забележимо присъствие в българската култура, създаващи ценности и радикални параметри, признание у нас и на художествените сцени по света. Те ще ни покажат най-новите си творби, изпълнени в маслени бои, акварел, акрил, бронз, керамика, стъкло и смесена техника – сюрреалистични, реалистични, абстрактни композиции, наситени както с богата символика, в различни направления, но всички до една откровени, вълнуващи и въздействащи. Изложбата е динамична, а голяма част от авторите представяме с повече от една творба, като експозицията ще се допълва с новопристигнали произведения до самия й край. Това я прави вълнуваща и интригуваща.

Ето участниците в настоящата изложба:

Живопис – Ада Бреедвелт, Ален Дей, Андриан Бекяров, Анета Яламова, Атанас Парушев, Атанас Хранов, Валентин Ангелов, Валентин Узунов, Васил Василев, Васил Василев – Зуека, Веселин Начев, Володя Кенарев, Георги Йорданов, Георги Лечев, Георги Щърбев, Геракси Гераксиев, Гергана Лалова, Проф. Десислава Минчева, Деян Веков, Димитър Буюклийски, Димитър Тумбалов, Димитър Чолаков, Долорес Дилова, Елена Стоева, Живко Мутафчиев, Проф. Ивайло Мирчев, Иван Обретенов, Иван Стратиев, Илиян Иванов, Илия Милков, Йоан Левиев, Йордан Маринов, Кирил Митовски, Мара - Мариела Димитрова, Марина Богданова, Марияна Маринова, Месрур Сабит, Милко Божков, Михаил Лалов, Надя Станчева, Нели Ценова, Петър Димов, Петя Танева, Пламен Монев, Ралица Савова, Росен Кръстев, Светла Косева, Снежана Славова, Станимир Видев, Станислав Вардев, Стефан Асенов, Стефан Марков, проф. Стоимен Стоилов, Таня Доскова, Татяна Харизанова, Христо Йотов, Цанко Цанков, Цветелина Максимова, Чавдар Вълов, Чавдар Гюзелев.

Скулптура – Валентин Старчев, Величко Минеков, Венцислав Марков, Григор Мицев, Емануил Нинов, Иван Янев, Йордан Нарлиев, Маргарита Пуева, Нели Христова, Павел Койчев, Пенка Никова, Спартак Дерменджиев, Убавка Тончев, Христо Христов.

Гостите на вернисажа отпразнуваха с настроение и чаша греяно вино срещата си с живописната и пластична реалност на най-колоритните и обичани български творци в „Извън рамката“!

Разгледайте творбите на място в Арт Галерия Le Papillon или онлайн на www.artpapillon.com, и fb: Le Papillon Art Gallery. Произведенията на изкуството могат да бъдат закупени на място в галерията или след заявка по телефон, мейл, ако нямате възможност за посещение, като всички желания и изисквания се обсъждат индивидуално с всеки клиент.
Нека озарим духът на Коледа със светлината на стойностно произведение на изкуството от едни от най-обичаните български художници!

Експозицията може да бъде видяна от 10.12.2021 г до 16.01.2022 г. в изложбения салон на галерия Le Papillon на ул. Драгоман 12, гр. Варна, до Куклен театър.

С рамка или без рамка - срещата със стойностното изкуство е пътят, който провокира прогрес в съзнанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови