Излиза ново издание на ''Ад'' от Данте Алигиери в превода на Кирил Кадийски

OFFNews 01 април 2024 в 10:52 1284 0

Снимка Колибри

"Ад" на Алигиери в ново издание на Колибри

Ако има произведение, чието присъствие в европейския литературен канон се приема като абсолютно неоспоримо, това е "Божествена комедия". Издателство "Колибри" предлага на българските читатели ново издание и поетически превод на "Ад", която е първата и най-популярна част от епичната поема.

Изданието в превод на поета Кирил Кадийски, оформено с илюстрации на Сандро Ботичели и калиграфия на Костадин Кокаланов ни доближава до смисловите и естетически висоти на великото произведение. 

По думите им „Божествена комедия“ е връхна точка в развитието на средновековната литература и основополагащо произведение за развитието на съвременния италиански език, като „Ад“ е първата кантика, следвана от „Чистилище“ и „Рай“.

„Ако има произведение, чието присъствие в европейския литературен канон се приема за абсолютно неоспоримо, това е „Божествена комедия“, посочва проф. Клео Протохристова в предговора си към новото издание, озаглавен „Данте и „Ад“ седем века по-късно“.

По думите ѝ Кирил Кадийски демонстрира „виртуозно транспониране на превъзходните римни секвенции на оригинала, което отваря нови хоризонти и за българското римотворчество, насищане на стиха с вокали, което го доближава до песенността на италианския език, както и невиждано уподобяване на „сладостния нов стил“, оползотворен от Данте и култивиран до съвършенство в неговата поема“.

За да възпроизведе ритъма на Дантевата творба, Кирил Кадийски следва оригиналния петостъпен ямб и терцините, възпроизвежда структурата, разработена от Данте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки