Гледайте безплатно "Аз, Графинята" в Дома на киното днес

ОFFNews 14 октомври 2015 в 17:20 6778 1

Снимка от "Аз, Графинята".

Режисьорът Петър Попзлатев заедно с любимите актьори Светлана Янчева и Ицхак Финци идват на среща с автограф и дискусия на 14 октомври от 18:00 часа в Дома на  С тях в Дом на киното ще разговаря доц. Петя Александрова.

Повод за гостуването е филмът „Аз, Графинята“ - първият български филм за първото поколение, погубено от дрогата. Действителна история за съдбата на една от най-колоритните представителки на хипи поколението - Сибила М. или Сиси Графинята.

Входът е свободен.

Това е и първият български филм с комерсиално разпространение във Франция, задържал се успешно три седмици на екран и спрян от разпространение в България преди 10 ноември 1989.

Историята ни връща в далечната 1968 - паметната година на младежките вълнения и бунтове. През лятото в София се провежда Световен младежки фестивал. Героинята на филма Сибила е на 16 години и заедно с приятелите си участва във веселбата - слушат Бийтълс, пият алкохол, някой предлага дрога. Сибила решава да опита и този опит й струва 3 години изселване от София, зловещ лагер за момичета с аморални прояви, клиника за наркомани и окончателно затъване в наркотиците... Сценарият е на Петър Попзлатев и Раймонд Вагенщайн, а операторската работа – голямият дебют на Емил Христов. Музиката е на Георги Генков, а сред големите актьори във филма са Светлана Янчева, Вълчо Камарашев, Ицхак Финци, Мария Статулова, Петър Попйорданов.

Филмът е носител на редица награди, сред които:

- Награда за най-добър филм и наградата на публиката, Торино,1989;
- Наградата за най-добър европейски дебют - Анже, 1990;
- 2 "СРЕБЪРНИ ДЕЛФИНА" - за режисура и операторска работа, Троя, 1990.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови