'Гето' - балетът на Марио Пиаца, който разказва истории за човечност и обединение

ОFFNews Последна промяна на 28 май 2019 в 13:05 3286 0

Гетото – не като място на насилие, а като израз на търсене на диалог с уважение към социалните и културните различия – от това определение е тръгнал международно признатият хореограф Марио Пиаца, за да създаде своя балет, носещ същото заглавие.

„Гето“ – спектакъл, който е в непрестанна еволюция още от неговото зараждане през сезон 2002/2003 г. за Teatro Massimo, Палермо.

На 21 май той влезе в програмата на Оперния театър в Стара Загора, след което започва своя тур.

На 29 май ще бъде представен на сцената на Националния музикален театър в София

Новата постановка е мислена за балетната трупа на Старозагорската опера, ръководена от Силвия Томова, възстановката е на Людовик Парти (асистента на Марио Пиаца и репетитор на балета на Операта). Сценичната визия на спектакъла е вдъхновена от поетичната живопис и от цветовете на Марк Шагал, в драматургичното действие се развиват основните теми на хореографския проект за едно ново виждане на движенията.
Сценографията е на художника Тодор Демеров, а костюмите са на Мария Христова.

В главната роля на Сара ще видим артистичната, с прекрасна танцова техника, примабалерина Анелия Димитрова – носител на „Кристална лира“ 2018 в категорията „Млад изпълнител“. В ролята на Давид ще й партнира италианецът Паскуале Казелли. Талантливият балетист произхожда от артистично семейство – неговата баба, която присъства на премиерата на „Гето“ в Стара Загора, е бивша балерина. В ролята на Душата ще танцува Ромина Славова, която освен със своята грация и изящност, привлича вниманието с много успешните си авторски хореографии. Запомнящо е участието и на японеца Томоки Ишиго в ролята на Главния равин. Томоки вече направи своите първи впечатляващи главни роли на Базил (“Дон Кихот“), на Шута в „Лебедово езеро“ и се радва на симпатията на старозагорската публика.

В спектакъла участва почти цялата международна балетна трупа. Именно тази многоцветност и разнообразие от над 11 националности вдъхновява хореографът Марио Пиаца да даде нов живот на своята атрактивна и изпълнена с богато човешко съдържание постановка. Неповторимата енергия на младия състав на Старозагорската опера превърна „Гето“ във спектакъл-фойерверк, който „изстреля“ артистите в неподозирана от самите тях нова професионална орбита.

„Отправната точка при изграждането на този спектакъл беше необходимостта да се изправим пред въпросите за отхвърлянето и изгнанието чрез изследване на гетата, реални и виртуални, които се раждат от страха, натрупан от недоверието. Еврейското гето представлява концентрирана общност от хора, със своята историческа памет, включително музиката Клезмер и циганските напеви, двойка младоженци е емблема на бъдещото развитие на общността. В творбата се смесват хумор и страх, болка и усмивка в осъзнаване на това, че има "Ха Тиква" (Надежда), която ще даде необходимата сила за преодоляване заедно на всички пречки. Това е танцувална картина на нормалния живот и на познанието. Послание за мир и свобода“ – споделя Марио Пиаца.

Спектакълът ''Гето'', награден през 2002 с едно от най-големите признания за изпълнителски изкуства на Европейската асоциация за еврейска култура в Лондон, олицетворява мечтата на всяка малцинствена група, преследвана и потискана заради етническата си принадлежност, сексуална ориентация или религиозно вярване, да излезе от изолацията и да постигне желаната свобода, посредством музиката – общото наследство на човечеството. Гетото тук се счита за символ на всякаква дискриминация.

Главните герои Давид, Сара и главният Равин интерпретират живота в колоритен, поразителен калейдоскоп от чувства и страсти: от брачната любов, сватбата, традициите и празненствата до отчаянието, депортацията и трагедията на Шоа (Холокост). Героят разказвач Ха Тиква (на еврейски означава Надежда) описва силата, вярата и възраждането на народа на Израел. Като започнем от танцовите стъпки по „Underground“ на Горан Брегович, преминем през разтапящата музика Клезмер, циганските песни като „Джелем джелем“ – спомен от изтребването на ромите, и стигнем до нарастващо сърцебиене, което ще разтърси зрителя от вълнение.

Билети за спектакъла на „Гето“ в София могат да бъдат закупени от касата на Музикалния театър „Стефан Македонски“, онлайн и в мрежите на ивентим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови