Френско-българската писателка и режисьорка Елица Георгиева оглавява журито за избор на награда ''Гонкур'' в България

OFFNews 20 април 2023 в 12:33 1927 0

Елица Георгиева

Снимка Френски културен институт

Елица Георгиева

Френско-българската писателка и режисьор Елица Георгиева ще бъде председател на тазгодишното жури на „Изборът на награда „Гонкур" в България“ на 25 април, съобщиха от Френския институт в София. Елица Георгиева е известна с филма си "Нашето тихо местенце", който беше отличен на няколко фестивала и е копродукция с българската продуцентска компания Агитпроп. Елица е дъщеря на журналистката от БНТ Светла Каменова.

Общо 44 ученици и студенти от пет гимназии и три университета, обединени в осем екипа, ще изберат своя роман фаворит. Изборът им се основава на третата селекция на наградата „Гонкур 2022“, която включва книгите „Магът от Кремъл“ на Джулиано Да Емполи (издателство Gallimard), Брижит Жиро - „Живей бързо“ (издателство Stock), „Почти сестри“ на Клое Корман (издателство Seuil) и „Резултатът от живота“ на Макензи Орсел (издателство Rivages).

Наред с обсъжданията, жури, председателствано от Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, аташе по образователното сътрудничество във Френския институт в България, ще връчи също три награди за творческо писане.

В журито са също Атанас Сугарев - преводач, издателство „Колибри”, и Еманюел Самсон - ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на бюрото на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа (CREFECO).

РАЗГОВОРИ ЗА КИНО

В продължение на 5 дни, от 22 до 26 април, Елица Георгиева ще се срещне с българските киномани в зала „Славейков“ на Френския институт.

„Изключително се радвам за предоставения от Френския институт карт бланш, позволяващ ми да споделя филми с траен отпечатък върху филмовия пейзаж на Франция, но непоказвани никога или само по изключение в България. Поредицата оказва заслужена почит на съвременния творчески документален филм, заснет в различна форма, формат, продължителност и специфичен подход. Авторски документални филм, в които колективната памет се обогатява от непосредствения опит на твореца. Събрах творби, които смятам за вдъхновяващи за всеки кинотворец, част от разноцветната палитра на днешните жанрове. Различни по начин на заснемане и сюжет, те са обвързани в общ естетически стремеж и споделят уникален и въплътен поглед към света", коментира Елица Георгиева.

ФИЛМИТЕ

„Серията се открива с бележитата за 60-те години „Хроника на едно лято“ на Жан Руш и Едгар Морен, която според мен въвежда нова ера в мизансцената на реалността. Това е и момент на технически прогрес, позволяващ за пръв път синхронизация между звук и картина и откриващ ново поле за изява на режисьорите. Свободното разгръщане на творческия жест е в сърцевината на този филм“, коментира Георгиева.

По думите й поредицата продължава с много съвременни и разнообразни по форма филми. „Международен туризъм“ на Мари Воание е за екстравагантно посещение на Северна Корея, водено от безличен и асинхронен глас, звучащ между картините. „Работа в гората“ на Лола Пеуч показва документи и архиви от Булонския лес, разказани от няколко секс труженички, избрали там място за упражняване на професията си.

„Средната земя“ на Жулиет Гуинар е за нетипично за Франция стопанство, където жена упорито се стреми да постигне сама мечтаното биологично и екологично земеделие. „Невидимите“ на Себастиен Лифшиц е среща с гей двойки от третата възраст, които споделят спомени за премеждията от времето, когато хомосексуалността още се е смятала за престъпление.

Поредицата завършва с „Изобщо не помисляйте, че крещя“ на Франк Бове - фрагменти на редки игрални филми и кадри, зад които звучи гласът на режисьора.

Всички филми са със субтитри на български език.

ЗА ЕЛИЦА ГЕОРГИЕВА

Тя е родена в България, живее и работи във Франция от 2000 г., където се посвещава на многобройни проекти: кино, литературно писане и пърформанси. Автор е на книгата „Космонавтите само минават“ (2017). Носител е на наградата „Андре Дюбрьой“ за първи роман за автори франкофони.

Новият ѝ роман ще бъде публикуван от издателство Verticales/Gallimard през януари 2024 г.

Режисьор е на творчески документални филми „Всяка стена е врата“ (награда на Cinéma du réel 2017 г.) и „Нашето тихо местенце“ (номинация за международния конкурс Burning Lights на фестивала Vision du réel през 2021 г., награда „Васил Гендов“ (2022) - за най-добър документален филм, почетен диплом от „София филм фест“ (2022).

Режисира видео/текст пърформанси за различни събития и сцени като фестивалите Hors Pistes, Actor's Hors Pistes festival, Actoral Marseille, Hors-Limites, Extra! в центъра „Помпиду“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови