Финансови ревизори влизат в Националния филмов център

OFFNews 02 октомври 2015 в 19:45 4068 0

Снимка sxc.hu

Предстои проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция в Националния филмов център, научи OFFNews.bg.

Ревизорите ще проверяват как са изпълнени техните предписания от предишната проверка, която се проведе между 2011 и 2013 г. Основни нарушения, които откриха инспекторите тогава, бяха свързани със задължението на продуцентите, получили финансиране от НФЦ, да възстановят процент от предоставените им като безлихвен заем суми.

Противоречията между Националния съвет за кино и тогавашния изпълнителен директор Марин Марчевски относно това дали тези суми реално се дължат или не доведоха до неговата оставка. На поста като временно изпълняващ длъжността беше назначен Георги Чолаков.

Според някои продуценти, проблемът беше разрешен частично чрез анекси, които ги освобождават от това задължение. В същото време НФЦ продължава да съхранява подписаните от продуцентите „запис на заповед“, които са финансов инструмент за незабавно изплащане на дължимите суми.

От друга страна през близо едногодишния си престой в НФЦ Чолаков предизвика поредица от съдебни дела във връзка с негови решения, голяма част от които бяха отменени от съда.

След неговото освобождаване от поста и назначаването на нов временно изпълняващ в лицето на Павел Васев медиен интерес провокираха още няколко решения на Чолаков.

Той е надхвърлил двукратно лимита на средствата, които НФЦ по закон може да раздаде на конкурсните сесии през годината и така на практика е предрешил за дълго напред какви филми ще се финансират с държавни средства.

Освен това, без никакво законово основание и извън допустимите срокове, е издал заповед за финансиране с 2 милиона лева общо на два проекта - „Летовници“ и „Извън пътя“. Авторите на втория са се отказали от „подаръка“, но първият вече е заснет – т.е. парите са похарчени. Този казус също вероятно ще влезе в програмата на проверката, планирана от АДФИ.

Пак конкурс за шеф на НФЦ

Същевременно днес в 17 часа приключи срокът за подаване на кандидатури за поредния конкурс за изпълнителен директор на НФЦ.

Не е съвсем ясно кой ще управлява агенцията, която разпределя парите на българското кино през горещата филмова есен, през която предстоят няколко конкурса за финансиране. Спряганата като фаворитка на министерството за временно изпълняваща в последния момент е отказала да заеме поста, явно информирана за предстоящата ревизия, коментираха пред OFFNews.bg източници от филмовите среди.

В последните дни на септември с промени в щатното разписание на НФЦ за заместник-директор е бил назначен Камен Балкански, директор на офис МЕДИА към програмата „Творческа Европа” на Европейския съюз. Какъв е пълният обем на неговите правомощия, освен да открие фестивала „Златна роза“, също остава неясно.

За капак на всичко на 6 октомври във Варна започва 33-ят фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, на който ще се състезават 13 нови игрални филма, завършени през последните 12 месеца – наистина солидна цифра на фона на кризите в българската култура напоследък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews