100 филмови продуценти на разпит в полицията

Мая Младенова 21 септември 2013 в 15:42 7071 2

Кино
Кино

Около 100 филмови продуценти на най-успешните български продукции от последните години са извикани на разпит в столично РПУ заради бюрократичен пропуск, който ги изкара длъжници на Националния филмов център (НФЦ).

Продуцентите на знакови заглавия като "Мисия Лондон", "Тилт", Love.net", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и много други са повикани като свидетели по сигнал срещу НФЦ. Най-общо, той е за неиздължени отчисления от страна на продуцираните с държавно финансиране филми.

Разпитите са насрочени от понеделник нататък и са тема номер 1 в кино средите в последните дни.

Призовани са всички продуценти на български филми и копродукции, ползвали държавни субсидии за кино пред последните 5 години. Макар да е малко вероятно да последват санкции срещу създателите на БГ кино, в бранша са гневни, че административен пропуск ръководството на Филмовия център ги е забъркало в подобна неразбория.

Откъде тръгва кашата

Мащабната полицейска проверка идва след сигнал на бившия шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петрова, който тя подава дни преди да бъде освободена от длъжност. Той е за неиздължени 3 млн. лева от страна на продуценти, получавали държавно финансиране през последните години. Петрова се позовава на стар текст в Закона за филмовата индустрия, според който получилите държавни средства филми след генериране на печалба връщат 5% от бюджета обратно на НФЦ. Тези средства бившата шефка на АДФИ констатира като непостъпили в бюджета на Филмовия център и сигнализира за това полицията.

Има обаче едно голямо "но".

След влизането на България в ЕС държавната помощ за 7-то изкуство се третира не като безлихвен кредит от държавата, а като грант и в този смисъл не е нужно да се връща процент от тях. Съгласуването и декларирането на българската схема пред Брюксел малко се забавя и е одобрена едва през 2012 г., но със задна дата на действие - от 2010-а. 

Това означава, че 5-те процента от бюджета на филмите от 2010-а насам не е нужно да се връщат на НФЦ. В същото време това не е отбелязано в анекси към договорите на продуцентите. Именно този пропуск води до днешната ситуация.

"На практика всички активно действащи продуценти са с призовки. Цялата каша е заради административна некомпетентност, недооценяване на обстоятелствата и слаба юридическа култура", коментира един от поканените на разпит, пожелал да остане анонимен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews