Ева Грийн спечели 1 милион, без да е снимала филм - в съда

OFFNews 30 април 2023 в 09:00 5793 1

Ева Грийн

Снимка Личен профил във Facebook

Ева Грийн

Френската актриса Ева Грийн спечели дело във Върховния съд за хонорара си от 1 млн. долара (810 000 паунда) за научнофантастичен филм, който така и не е заснет, писа BBC News.

Звездата от "Казино Роял" съди White Lantern Film, като твърди, че сумата ѝ се дължи, след като филмът се провалил сред остър спор с продуцентите.

White Lantern твърди, че нейните "неразумни искания" са провалили филма "Патриот".

Компанията заяви, че е "разочарована от днешното решение и констатациите на съда" и обмисля варианти, включително обжалване.

Решението е взето след съдебен процес през януари, по време на който бяха показани текстови съобщения, в които г-жа Грийн нарича единия продуцент "идиот", а другия - "злодей".

В петък съдията г-н Грийн постанови, че 42-годишната актриса има право на своя хонорар, и отхвърли насрещния иск на White Lantern.

Той заяви, че г-жа Грийн "не се е отказала от задълженията си" по договора си, както твърди White Lantern, "нито е извършила някакви укорими нарушения по него".

Г-н съдия Грийн добави: "Няма съмнение, че г-жа Грийн не е взела окончателно решение или не е направила изявление, че няма да изпълни задълженията си по договора с артиста.

"Нито пък има доказателства, че тя е взела такова решение."

Въпреки това съдията описва г-жа Грийн и като "в известен смисъл разочароващ и незадоволителен свидетел".

Давайки показания през януари, актрисата е попитана за съобщенията, които е написала на създателите на филма, включително едно, в което описва двама от тях като "слаби и глупави".

Тя обясни този коментар, като каза на съда: "Това е моята френска същност, която понякога излиза наяве. Понякога казваш неща, които всъщност не мислиш. Разбира се, те не са слаби и глупави."

В решението си г-н съдия Грийн продължава: "За такъв перфекционист в своето изкуство тя беше изненадващо неподготвена за показанията си."

Той заяви, че разбира "мъката, която трябва да е изпитала, когато всичките ѝ лични текстове и съобщения в WhatsApp са били разкрити в открито съдебно заседание".

"Тя каза, че това е било "унизително", но някои от обясненията ѝ за езика, който е използвала, и за чувствата, които е изразила - като например, че те се дължат на нейната "френска природа" - не бяха достоверни или адекватни", каза той.

"Все пак смятам, че трябва да се вземат предвид изострените емоции, които явно са били налице при писането на някои от съобщенията, както и фактът, че се приема, че става дума за лична кореспонденция между приятели, която никога не би могло да се предположи, че ще бъде видяна от някой друг, и със сигурност не е анализирана."

Г-жа Грийн заяви пред съда, че е била недоволна от продуцентите, след като бюджетните съкращения са наложили преместването на снимките от Ирландия и е имало "хаотична" подготовка.

Тя също така критикува това, което описва като съкращаване на разходите - като например "изключително опасното" намаляване на обучението ѝ за каскадьори - и заплащането на екипа "значително" под тарифите в индустрията.

Беше разкрито, че в друго текстово съобщение г-жа Грийн е нарекла членовете на екипажа "селяни... от Хемпшир".

Тя обяснява пред съда: "Нямам нищо против селяните. Не исках да работя с некачествен екип. Исках да работя с висококачествен екип, екип, който просто искаше да му се плати по стандартните за бранша тарифи."

Г-н съдия Грийн решава, че макар г-жа Грийн "да е казала някои изключително неприятни неща" за продуцентите и екипа, "това е било породено от истинско чувство на загриженост, че филмът... ще бъде с много ниско качество".

Актрисата направи изявление след съдебното решение, в което казва, че "професионалната ѝ репутация е била запазена".

По време на съдебния процес, заради медийното отразяване на посланията и действията ѝ, тя се е чувствала "като преследвана от кучета", добави още Грийн.

"Бях представена погрешно, цитирана извън контекста, а желанието ми да направя възможно най-добрия филм беше представено като женска истерия. Беше жестоко и невярно", каза тя.

"В резултат на този случай котката излезе от торбата, и се оказа, че изпитвам страх от публични изказвания, че не разбирам техническите финансови структури, че съм крехка пред лицето на агресията, че съм страстна към работата си и че сърцето ми се къса, когато хората са недоброжелателни."

Тя добави: "Борих се със зъби и нокти, за да защитя красивия филм, който обичах и за който бях подписала договор."

По време на съдебния процес White Lantern твърди, че "очакванията на г-жа Грийн за филма са били несъвместими с неговия бюджет" и че тя "многократно е отправяла необосновани искания" относно екипа, местата и оборудването.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

30.04 2023 в 09:54

филмоправячите са известни скръндзи, добре е от време на време да си намерят майстора.

най-много да фалира някое дружество, за да не платят цялата сума.
 
X

Да помогнем на украинските деца!