Две противоположни версии защо е сменен диригента на Филхармонията (обновена)

ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 19:05 17908 13

Снимка БМС

Илия Михайлов.

Директорът на Софийската филхармония Виктор Стоянов освободи от длъжност диригента на филхармонията - Илия Михайлов, а обясненията за смяната му са диаметрално противоположни.

Според самия диригент той е уволнен защото в интервю пред "Гласове" е описал корупционна схема за точене на пари от държавата.

Според директора на Филхармонията Виктор Стоянов, договорът на диригената, назначен преди време без конкурс е изтекъл. И когато Михайлов е разбрал, че няма да бъде преназначен автоматично, вместо да се яви на конкурс е предпочел да търси други обяснения.

"Господин Михайлов е назначен без конкурс от предишното ръководство на срочен втори договор, който изтича в края на месеца. След допитване до целия колектив на оркестъра и на хора, колегите решиха, че искат да бъде проведен конкурс за диригент на хора, който ще бъде проведен пак в края на месеца. Това може би е продиктувало афекта на г-н Михайлов. Това е мотивацията", коментира пред OFFNews Виктор Стоянов.

Пред "Дарик" диригентът Иван Михайлов разви друга версия:

Филхармонията всеки месец точи субсидиите за билетите, като се правят отчисления към трима души, сред които зам.-министърът на културата Боил Банов.

„Разкрих корупционни схеми, които действат и стигат на високо ниво, вследствие на което заплатите не се повишават, бавят се хонорари. С една дума - хората мизерстват, едни хора си въртят една схема. Нещата са на две нива - политическите назначения на Реформаторския блок и "Америка за България" и второто нещо е корупционната схема за източване на държавната субсидия", каза Михайлов пред "Дарик".

Той обаче не може да докаже схемата с документи.

"Вторият проблем във Филхармонията е назначаването на г-жа Светлина Терзиева. Директор на програма във фондацията "Америка за България“ сега заема най-важната длъжност във Филхармонията - мениджър и управление на творческата дейност. Получава се, че една чужда фондация поставя една от директорките си на най-важната позиция на един национален културен институт и така фондацията се намесва пряко в работата на Филхармонията, превземайки я отвътре. Фондация "Америка за България“ де факто си има филхармония. Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация", каза пред "БНР" музикантът.

Той обвинява Стоянов, че е некомпетентен в работата си като директор, тъй като няма опит в музикалния бранш, защото е завършил предагогика и е правил музика за електронни игри.

"Абсурдните обвинения в схеми и т.н., аз не мога да коментирам, защото съм отскоро тук и моята цел е да повиша престижа на Филхармонията. В никакви схеми не участвам и аз докато съм ръководител на тази институция, това няма да се случи. За това, което г-н Михайлов е казал, вече юридическият екип работи и ако има данни, ще го съдя. Най-вече ще го съдя не заради това, че съм афектиран от неговите нелепи твърдения, а заради това, че трябва да защитя името на Софийска филхармония. Ще го съдя от името на институцията", допълни директорът на културната институция.

Той написа във Фейсбук преди 2 дни, че срещу него и Филхармонията се води "активно мероприятие по методи, познати от близкото минало", в които диригентът е само инструмент на атаката.

"Искам най-отговорно да заявя, че ако в нашата гилдия не преодолеем емоциите, личните конфликти и интригите, скоро няма да имаме за какво да се борим. Нямаме достатъчно силно лоби, нямаме стратегия за развитие на сектора, нямаме престиж, няма как да мотивираме хората да остават и да работят в страната, колегите издъхват от работа за минимално заплащане, амортизират се и музикантите и публиката. Само с общи усилия и целенасочена, активна работа, можем да обърнем негативната тенденция. Трябва да създаваме, а не да рушим. Знам, че колегите, които истински милеят за сектора, поставят общите интереси пред своите лични и искат класическата музика да заеме полагащото й се място в обществото, ще ме подкрепят", пише той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2015 в 16:34

Схеми има не само във Филхармонията. Всички държавни културни институти лъжат в различни варианти,за да изкарат необходимите билети. Субсидиите се изкарват чрез лъжа и измама. Чрез честна работа и истинско, качествено изкуство дори и много добрият мениджмънт не може да покрие изискванията на Методиката.

04.06 2015 в 12:59

Без конкурс е назначен и главният диригент на филхармонията.А сега Стоянов и Терзиева ще назначат и братовчеда му.Е за какво ще го правят ,ако не за пари???А тези ,които изгониха Табаков и тези ,които докараха Стоянов са едни и същи.Малобройна,но много активна групичка.

04.06 2015 в 11:52

"Той обаче не може да докаже схемата с документи."

T.e. само празни приказки? Поне едно доказателство няма ли да даде?

04.06 2015 в 11:38

Според Илия Михайлов трябва да бъде обявен и конкурс за директор на Софийската филхармония. Ако това бъде направено, Виктор Стоянов не може да се яви. Причината е, че е завършил педагогика и няма никакъв управленски опит.

На 22 май БГНЕС отправи и запитване до пресцентъра Министерството на културата по електронната поща, като зададе въпроса защо 6 месеца след назначаването на Виктор Стоянов за временен директор на Софийската филхармония, не е обявен конкурс. Писмен отговор от МК няма и до настоящия момент.
* * *

Толкоз. Останалото е разтягане на локуми... офф-ците няма да задълбават в тази конкретика, щото и те са на хранилка при въпросната фондация...

04.06 2015 в 10:36

интервюто е дадено в Гласове на Явор Дачков. Това е грешка. Защото всеки знае че там думата Реформаторски блок и САЩ са мръсни думи. Собственикът му е руско мекере. Така че това интервю, в което може и да има истини, звучи по скоро като политическо отмъщение, заяждане и клевета, а истината се губи.

04.06 2015 в 10:32

очевидно във Филхармонията има трески за дялане и сигурно не малка част изнесена като корупция е вярно. Почти е сигурно че и там като на всякъде, а може би и повече има наши и много наши хора и всички останали са врагове. Ако оркестърът печели от "Америка за България" какъв им е проблема? Е, наистина началник завършил педагогика и с опит в песнички на електронна музика е крайно жалко. Но на времето същата тази филхармония изгони Емил Табаков. И не прокопса.

04.06 2015 в 09:15

Уточнител, май не си го чел тоя Whistleblower Act. Щото ако го беше чел най-вероятно щеше да забележиш, че се отнася до ПРАВИТЕЛСТВЕНИ СЛУЖИТЕЛИ. Пише го още на първия ред!!! А не се отнася за диригенти и всякакви други юнаци, решили да се поразговорят. Така че, както и предполагах, се оказаха компоти, а не компютри! :) Само уточнявам!

04.06 2015 в 08:50

Като чета статията този човек има нужда от психолог и програмата за защита трябва да е програма за защита на хората с психични отклонения.

На кой точно му трябва контрол над филхармонията? Ще почнат да свирят маршове ли? Ще сложат в музиката си специални звуци да хипнотизират слушателите? Какво точно фантазира болния ум на този човек?

За съжаление грижите за хората с психически проблеми в България не е на ниво и този човек, както и неколцина депутати от Атака са живо доказателство, коеот новините навират в лицата на всеки ден.

04.06 2015 в 07:58

"Ако говориш за програми за защитени свидетели"

Не, неук отворко, говоря за съвсем друго.

https://en.wikipedia.org/wiki/Whistleblower_Protection_Act

04.06 2015 в 02:19

Стига с търсенето на евтини скандали, очевдино има причина този хоров диригент да бъде уволнен (той няма връзка с филхармонията, с оркестъра, той е Хоров диригент, за журналистите) .