Две противоположни версии защо е сменен диригента на Филхармонията (обновена)

ОFFNews 03 юни 2015 в 19:05 18763 13

Снимка БМС

Илия Михайлов.

Директорът на Софийската филхармония Виктор Стоянов освободи от длъжност диригента на филхармонията - Илия Михайлов, а обясненията за смяната му са диаметрално противоположни.

Според самия диригент той е уволнен защото в интервю пред "Гласове" е описал корупционна схема за точене на пари от държавата.

Според директора на Филхармонията Виктор Стоянов, договорът на диригената, назначен преди време без конкурс е изтекъл. И когато Михайлов е разбрал, че няма да бъде преназначен автоматично, вместо да се яви на конкурс е предпочел да търси други обяснения.

"Господин Михайлов е назначен без конкурс от предишното ръководство на срочен втори договор, който изтича в края на месеца. След допитване до целия колектив на оркестъра и на хора, колегите решиха, че искат да бъде проведен конкурс за диригент на хора, който ще бъде проведен пак в края на месеца. Това може би е продиктувало афекта на г-н Михайлов. Това е мотивацията", коментира пред OFFNews Виктор Стоянов.

Пред "Дарик" диригентът Иван Михайлов разви друга версия:

Филхармонията всеки месец точи субсидиите за билетите, като се правят отчисления към трима души, сред които зам.-министърът на културата Боил Банов.

„Разкрих корупционни схеми, които действат и стигат на високо ниво, вследствие на което заплатите не се повишават, бавят се хонорари. С една дума - хората мизерстват, едни хора си въртят една схема. Нещата са на две нива - политическите назначения на Реформаторския блок и "Америка за България" и второто нещо е корупционната схема за източване на държавната субсидия", каза Михайлов пред "Дарик".

Той обаче не може да докаже схемата с документи.

"Вторият проблем във Филхармонията е назначаването на г-жа Светлина Терзиева. Директор на програма във фондацията "Америка за България“ сега заема най-важната длъжност във Филхармонията - мениджър и управление на творческата дейност. Получава се, че една чужда фондация поставя една от директорките си на най-важната позиция на един национален културен институт и така фондацията се намесва пряко в работата на Филхармонията, превземайки я отвътре. Фондация "Америка за България“ де факто си има филхармония. Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация", каза пред "БНР" музикантът.

Той обвинява Стоянов, че е некомпетентен в работата си като директор, тъй като няма опит в музикалния бранш, защото е завършил предагогика и е правил музика за електронни игри.

"Абсурдните обвинения в схеми и т.н., аз не мога да коментирам, защото съм отскоро тук и моята цел е да повиша престижа на Филхармонията. В никакви схеми не участвам и аз докато съм ръководител на тази институция, това няма да се случи. За това, което г-н Михайлов е казал, вече юридическият екип работи и ако има данни, ще го съдя. Най-вече ще го съдя не заради това, че съм афектиран от неговите нелепи твърдения, а заради това, че трябва да защитя името на Софийска филхармония. Ще го съдя от името на институцията", допълни директорът на културната институция.

Той написа във Фейсбук преди 2 дни, че срещу него и Филхармонията се води "активно мероприятие по методи, познати от близкото минало", в които диригентът е само инструмент на атаката.

"Искам най-отговорно да заявя, че ако в нашата гилдия не преодолеем емоциите, личните конфликти и интригите, скоро няма да имаме за какво да се борим. Нямаме достатъчно силно лоби, нямаме стратегия за развитие на сектора, нямаме престиж, няма как да мотивираме хората да остават и да работят в страната, колегите издъхват от работа за минимално заплащане, амортизират се и музикантите и публиката. Само с общи усилия и целенасочена, активна работа, можем да обърнем негативната тенденция. Трябва да създаваме, а не да рушим. Знам, че колегите, които истински милеят за сектора, поставят общите интереси пред своите лични и искат класическата музика да заеме полагащото й се място в обществото, ще ме подкрепят", пише той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!