"Четох в един сайт, че се открива нов музей със стари картини"

Калоян Константинов 28 май 2015 в 14:20 13868 15

Снимка Сергей Антонов

Борисов и Слава Иванова, директорката на Националната галерия "Квадрат 500", по време на откриването ѝ.

"Прочетох в един сайт: „Откриват нов музей със стари картини“. Сега съм казал на Вежди, „Това новото крило – само с мои картини, на нови автори, млади, нови".

Това заяви Бойко Борисов по време на официалното откриване на Националната галерия "Квадрат 500", цитирайки дописката на OFFNews "Откриха „Квадрат 500“: Недовършен и със стари картини", когато музеят беше показан пред медиите на 25 май.

С думите си премиерът се пошегува и с твърдението на Рашидов от 2011 г., когато министърът каза, че "Борисов е като Пикасо - рисува скици по време на заседанията на Министерски съвет". Изказването му тогава съвпадна с идеята на Съюза на българските художници да направят премиера почетен член на СБХ. 

"Преди няколко години при Светлин Русев ме бяха поканили в едно ателие и си говорихме, че няма музеи, че мазетата са пълни с картини, с икони, които се рушат. Аз му казах, че ще им направим музей. Ето, музеят го има днеска. Не му се радвайте много, може някоя лампа да изгори, някоя плочка до утре да падне, или гледам има вода, дано да е бистра и до утре, че ще се пише само за това. Прочетох в един сайт: „Откриват нов музей със стари картини“. Сега съм казал на Вежди, „Това новото крило – само с мои картини, на нови автори, млади, нови", заяви пред събралото се множество в двора на музея Борисов.

На откриването присъстваха художници, изкуствоведи, обществени лица, депутати и министри, сред които Вежди Рашидов, Тодор Танев, Николина Ангелкова, Румяна Бъчварова, Красен Кралев, Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Там бяха и посланиците на Русия и САЩ, директорът институцията Слава Иванова и "основният виновник" за съществуването на "Квадрат 500" според Борисов и Рашидов - акад. Светлин Русев

По случай откриването на "Квадрат 500" днес от 14:00 до 18:00 часа той ще може да бъде посетен безплатно от всеки. Рашидов се похвали, че само вчера през него са минали 2000 души, тъй като на 26 и 27 май галерията беше с вход свободен за студенти и ученици.

"Години наред България нямаше такъв музей, шедьоври и произведения седяха в хранилища, старееха, не там е мястото на българското изкуство. Вече музеят не е специализиран западноевропейски, а е за западно и българско изкуство. Ние сме част от Европа, музеят е за европейско изкуство. Вече сме подредени равно по периоди с всички големи европейски майстори, които ще видите в музея. Не само че не отстъпваме по нищо, в много отношения сме много талантливи и добри", каза Рашидов на откриването.

Министърът на културата добави, че се надява скоро да бъдат получени европейски средства от Оперативните програми за 2015-2020 г., с които да бъде завършено Южното крило на галерията, като се надява това да стане до 1-2 години.

"Много се говореше за концепция, концепция има, но много често чувах едни приказки, които явно непросветените хора с охота говорят. Един музей е жив организъм, първоначалната концепция е само онова, което днес на откриването като база ще създадем – костната система на този музей. Но един музей диша със своята периодика, диша със своята тематика, диша със своите гостуващи изложби", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!