Quantcast

Диалектната карта на БАН събира лични записи, за да стане по-пъстра

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2014 в 15:39 38953 7

Днес учените от Института за български език при БАН представиха картата на диалектната делитба на българския език.

В момента на картата са показани над 60 диалекта, а само с един клик тя „проговаря“.

Повече от 30 са автентичните аудиозаписи, правени на място от специалисти - диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната.

Картата на диалектните говори обхваща цялата българска езикова територия, затова съвсем естествено на нея са посочени и региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и др.

„Не е изпуснат нито един от най-архаичните и интересни български говори. Някои като Родопските, част от Балканските, от Северозападните или Македонските са истинско изпитание за нетренираното ухо“, споделя доц. д-р Ана Кочева, която е един от създателите на картата.

Създаването й е отнело на екипа повече от година, но реално обобщенията са плод на десетки години работа на много учени. Картата има висока научна стойност - представя цялата палитра от български диалекти и дава възможност в синтезиран вид да се видят най-ярките им фонетични, граматични и лексикални особености.

Всеки, който желае, може да предложи личен запис на диалектен говор за включване към Картата на диалектната делитба на българския език- http://ibl.bas.bg/bulgarian_dialects/.

Достатъчно е само да запише на звуков файл роднина или познат, който говори на специфичен за даден регион диалект, и да изпрати записа чрез формата тук: http://dcl.bas.bg/forum_dialekti/.

Дължината на записа трябва да е до 5 минути, необходимо е също да посочи своето име, мястото, за което е характерен говорът, и възрастта на говорителя.

След като прослушат звуковия файл и изследват говора, учените от Института могат да го включат в Диалектната карта. Така всеки българин ще може да участва в съхранението на богатството на родните диалекти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2015 в 14:03

" В момента на картата са показани над 60 диалекта, а само с един клик тя „проговаря“." Не знам защо, но моята карта - не проговаря. Много ми е интересно, но нищо не виждам / при увеличение се размазват надписите и не се чете легендата/, при клик - нищо не чувам. Ако може - помогнете ми.

10.12 2014 в 17:20

Преди няколко месеца някакви сърбонизирани българи наричащи себе си "македонци" ми спорят, че македонския не е български език а българския бил македонски. Само че аз не съм виждал на етническите карти от началото на XX век някъде да е имало етнос македонци. Тази карта на БАН доказва това. Македонски език няма той е трета форма на Българския език или по точно казано югозападен диалект на българският език.

09.12 2014 в 14:22

Интересно щом като се водим по пътя на българите, руския ще бъде ли включен в диалектната карта на българския език ...или казват той е съвсем отделен език и "няма нищо общо българския..хаахах

08.12 2014 в 23:50

Идеята е стара, но изпълнението с ползване на съвременните технологии заслужава много хубави думи! Поздравявам от сърце екипа!
Но провокирана от един неграмотно написан коментар, просто не мога да се сдържа: ВЕрно ли 'секи мо' се научи на правилен български? Не мислЪ!

08.12 2014 в 23:02

Поздравления! Много е хубаво да знаем диалектите на нашия български език!
Жалко, че баба ми и майка ми не са вече между нас, иначе бих записала и бих ви пратила техния интересен странджански диалект. Баба ми беше бежанка от Одринска Тракия /от чисто българското село Пенека, близо до гр.Виза, Турция/, но през 1913г. като бежанци се устройват в гр.Царево /тогава - гр.Василико/. Моята майка беше учителка и перфектно си говореше на книжовен български,само с майка си разговаряше на такъв диалект. Беше ми много интересно да ги слушам как си "хортуват". :)

08.12 2014 в 22:00

Не е трудно да се научиш да говориш правилен български, но не е нужно - диалекта е важен за културата ни и днес всеки говори развален български.

08.12 2014 в 19:45

Страхона идея! Това е един от начините да запазим поне част от пъстротата на българския език. :))