Дали сме 700 000 за гастрола на тракийското злато в Лувъра, 2000 са за нощувка на журналистка

Всички предишни изложби на български съкровища са носели приходи на страната ни

Венци Мицов Последна промяна на 29 юни 2021 в 16:25 14575 0

България не само че не е спечелила нищо от изложбата на тракийското златно съкровище в Лувъра, но и е платила 700 000 лева за нея.

Това заяви министърът на културата Велислав Минеков днес.

Въпросната експозиция бе организирана през 2015 г. когато начело на ведомството бе скулпторът Вежди Рашидов.

"Тези пари са дадени, като в тях например можем да видим 20 000 лева за журналистите, които са били част от делегацията. Интересното е, че сред парите за настаняването им в хотели за едни журналисти са дадени суми около 300 лева, а за други журналистки - около 2000 лева", заяви министърът.

Минеков припомни, че до тази изложба всички предишни не са стрували нищо на страната ни, а напротив - те са носели значителни финансови приходи.

НИНКН

В началото на традиционната пресконференция в Министерство на културата бе представен и новият директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), архитект Петър Петров.

"Опитваме се да осигурим сграден фонд на института", заяви министър Минеков - "Преговаряме със Столична община за сградата на нотариата, сградата в близост до КАТ, ще се опитаме да възстановим и сградата на Дондуков".

Новият директор, архитект Петров резюмира някои от актуалните проблеми пред института.

"Засегнати са много хора - наследници, ползватели, археолози. Засегната е и църквата", каза още той.

Архитект Петров изведе в няколко точки предизвикателствата пред института:

1. Забавянето на преписките
2. Адекватните мерки за опазване на културното наследство, прозрачността и вземането на решения без влияние на външни фактори.
3. Промяната в Закона за културното наследство

"Към днешна дата в закона има поне 5-6 члена, които са неприложими", завърши експозето си директорът на НИНКН.

Реставрацията на паметника "Цар Освободител Александър II"

След като през миналата седмица, засегнати от официалното изявление на професор Минеков, от Камарата на строителите отхвърлиха обвиненията на Минеков за некачествен ремонт на паметници на културата, днес министърът отново зададе няколко въпроса.

"В писмото, изпратено до мен от страна на Камарата никъде не пише какви точно са били средствата за реставрацията. Също така все още няма отговор дали е проблем фактът, че дарителят (Андрей Скоч), е един от хората в забранителните списъци на САЩ. Дали е нормално да приемаме дарения от подобни хора" - попита професорът.

И заяви още, че въпреки твърдението на Камарата, че е извършила много подобни ремонти няма никакви данни за такива.

"Нарушен ли е член 161, алинея 1 от Закона за културно наследство, след като реставрацията е дадена в ръцете на скулптура Марин Марков, който отсъства от регистъра на реставраторите" - попита още Минеков.

Яйлата и Цонко Цонев

Според министъра реставрацията на Яйлата е в противоречие с 11 европейски предписания. След като тя е започнала, са събирани мнения на световноизвестни учени.

Минеков цитира едно от тях:

"Работата по този обект трябва да спре незабавно! Има подменена структура, има и подмяна на предназначението."

Според министъра в работата по реставрацията не са спазени и указанията на ЮНЕСКО.

Професор Яна Гергова е изпратила и свое становище, в което се казва: "Яйлата е мемориал на българската корупция" - заяви още Минеков.

И допълни, че е имало и становище на Регионалния исторически музей в Добрич, което е било силно критично. След него директорът на музея е бил уволнен.

Директори на културни институти

"Министърът не бива да участва в избора на директори на културните институти" - заяви професор Минеков.

Според него е необходима нова методика за избор, в която и комисиите да носят своята отговорност за избора на директори. "В случай, че е видно, че за една година новият директор не се справя добре, комисията трябва да има право да го смени" - допълни той.

"Културните институти в чужбина видно не работят добре. От бюджетите им 90 процента отиват за режийни. Този процент трябва да слезе до 60 процента, а 40% да са за културни събития" - каза още Минеков.

"СЕМ вече е на една партия, която доскоро беше управляваща"

"След оставката на госпожа Димитрова от СЕМ, там остават трима души, назначени от квотата на ГЕРБ" - констатира министърът на културата. И заключи, че за да се случи промяна, се налага ремонт на Закона за радио и телевизия.

До момента в Министерство на културата са подадени само 270 декларации за собственост на медии. А Министерство на културата смята официално да препоръча да не се сключват никакви договори с медии, които не са подали подобна декларация в МК.

Прокуратура

До момента е подаден един официален сигнал от страна на МК. Това е документацията за Ларгото и неговия ремонт. Предстои да бъде подаден и ремонта на НГДЕК.

А от прокуратурата все още няма отговор.

Предстоящо скандално разкритие

"Директор на голям културен институт е съдействал на Васил Божков" - каза Минеков.

На въпрос дали ще каже кой е директора, Минеков обеща това да стане публично достояние в рамките на следващата седмица. В момента министерството извършва проверка.

Национален филмов център

Срещу дисциплинарно уволнената директорка на Национален филмов център е започнал одит още по времето на Боил Банов. А той е установил финансови нарушения, което е и причината тя да бъде уволнена дисциплинарно, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови