''Човекът, който продаде кожата си'' сред днешните заглавия на Sofia Film Fest

OFFNews 16 септември 2021 в 11:58 1171 0

В 20:00 часа на територията на Sofia Summer Fest очакваме зрителите на прожекцията на „Човекът, който продаде кожата си“. Историята, разказана от режисьорката Каутер Бен Хания, е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.

Ето каква е програмата на Sofia Film Fest днес:

ДОМ НА КИНОТО | БИЛЕТИ

В 16:00 и в 20:30 часа са предвидени две прожекции на „ДАУ. Наташа“ - предизвикателният проект на руския режисьор Иля Хржановски, представен като проект на София Мийтингс през 2005 година. „ДАУ. Наташа“ бе селектиран в основния конкурс на Берлинале 2020 и отличен със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство на Юрген Юргес (работил с Фасбиндер и Вим Вендерс).

„Дори онези, които не знаят нищо за проекта ДАУ на Иля Хржановски – мащабна симулация на тоталитарната система от времето на Сталин до днес, ще могат да разпознаят в артистичните и политическите измерения на творбата радикална форма на кино, която се движи между художествената измислица и реалността. Заедно с режисьорката Екатерина Ортел, оператора Юрген Юргес и ансамбъл от непрофесионални актьори Хржановски наднича в бездните на човешката душа, като стига до (не)човешки крайности.“ (Берлинале 2020)

От 18:45 часа в Cush.bar. Дом на киното е предвидена да се излъчи специална zoom-среща с автора на проекта ДАУ, на която Иля Хржановски ще представи едно от най-амбициозни начинания в съвременната киноистория. Мултимедийният проект, сниман в продължение на повече от 10 години, променя начина, по който се създава кино като цяло. Снимките са без прекъсване, 24 часа в денонощието, в сграда в Харков, наречена „Институтът“, изцяло преобразена в духа на епохата на тоталитаризма, в нещо като паралелна реалност. Стотици участници решават да изоставят познатото ежедневие и се съгласяват да се включат в този своеобразен научен и философски експеримент, като всеки детайл от живота им подлежи на заснемане.

В 18:30 часа започва прожекцията на най-новия филм на израелския режисьор Дорон Еран - „Изневяра“. Историята разказва за адвоката Шачар Тритоп, партньор във водеща юридическа фирма, който решава да впрегне силата на социалните мрежи, за да създаде виртуален любовник за съпругата си Яел.


КИНО ЛЮМИЕР | БИЛЕТИ

В 18:30 часа фестивалната публика има възможност да види на голям екран специална селекция от късометражни творби на Теодор Ушев, която носи предизвикателното име USHEV HARDCORE XPERIMENTAL. Филмите ще бъдат представени лично от Тео Ушев, който е председател на международното жури на 25-ия София Филм Фест.

В 20:30 часа започва ексклузивната прожекция на „Розовият облак“, дебютен филм на бразилската режисьорка Юли Жербазе, който спечели Голямата награда „София - Град на киното“ за най-добър филм в Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест. Авторката на филма е специален гост на фестивала, ще получи лично наградата и ще представи творбата си. Историята проследява Джована и Яго, които са привлечени един от друг, след като се запознават на парти. Ала тайнствен смъртоносен облак надвисва над града и те са принудени да разчитат само един на друг. Тъй като месеците минават, а цялата планета е под карантина, двамата са изправени пред възможността връзката им бързо да приключи. Под напрежението на изолацията, Джована и Яго опитват да се преоткрият един друг, за да преодолеят различията, които заплашват да ги разделят.

Не пропускайте! И забележете: сценарият е написан през 2017 година, а филмът - сниман през 2019!

КИНО ОДЕОН| БИЛЕТИ

В 18:30 часа британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън лично ще представи своя най-нов филм „Човекът с шапката“ - романтичен и музикален разказ по пътя, за един човек, който пътува из Франция със своя Фиат 500. Той носи със себе си снимка на непозната жена. Петима разгневени мъже го преследват със Ситроен. По време на своето бягство той научава истории за любов и омраза, слуша Шуберт, Отис Рединг и се среща с тайнствени непознати. Филмът е комбинация между модерна музикална одисея, увлекателна история и няма комедия на фона на прекрасните френски пейзажи. Почти без диалози, филмът се прекъсва от изблици на музика, включваща нови композиции от съсценариста и сърежисьор на филма и носител на „Оскар“ Стивън Уорбек и песните на Шуберт в забележителното изпълнение на Марк Падмор...

В 20:30 часа прочутият германски документалист Андрес Файел ще представи лично най-новия си филм „Екоцид“. Сюжетът пренася публиката в 2034 година, когато последиците от климатичната катастрофа са драматични. Темата за безразсъдната политика на човечеството по отношение на световната икономика, в която мисълта за запазване и възстановяване на природните ресурси е изтласкана на заден план, ще бъде актуална още много години, докато не се вземат кардинални решения за работа по възстановяване на глобалното екологично равновесие.

Публиката ще има възможност да разговаря с Андрес Файел непосрествено след края на прожекцията на филма - не пропускайте!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови