Созопол може да съди Скопие за откраднат символ от древен паметник

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2015 в 10:50 5340 19

Община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползуване” на древен паметник. При разкопки в Созопол бе открит оловен букраний - особен вид амулет с форма на бича глава, появил се в античния гръцки свят в края на V в.пр.Хр., съобщиха от НИМ. 

Амулетът-букраний от Аполония Понтика (така се е наричал Созопол в тази епоха) е именно от това време. 

Това, което отличава новооткритият созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония. Според скопските държавнотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век. Имало я в гроба му в с.Вергина (Северна Гърция). Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. 

В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавния флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави, коментира шефът на НИМ Божидар Димитров. 

Сега обаче може да протестира Созополска община, наследник на Аполония Понтика. Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика.

Според древни историци Филип Македонски имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Не без да открадне един от символите му – лекуващото слънце.

Община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползуване” на древен паметник. В България има такъв член в закона и много фирми, ползващи ритони на Панагюрското съкровище, бяха осъдени да платят на музеите солидни суми. Адвокати проверяват в международното законодателство, тъй като българските закони все още не действат на територията на Македония.

Амбициозният кмет на Созопол г-н Панатйот Рейзи трябва да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост. Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение, коментира Божидар Димитров. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2015 в 16:51

Хахахахааааааа, болни мозъци да искаш тука...хахаха.

И кво сега, Хан Аспарух умре, да живее Ахил....

Хахахаха

15.06 2015 в 19:33

Първо - два от историческите ти „факти“ се самоизключват (този за мизите и този за мермедонците, които са били противници).

Второ - визираните генетични изследвания единствено потвърждават родствеността ни с древното население по земите ни, но не ни дава право да си присламчваме Ахил, Хектор, Орфей, Александър Македонски, Дионисий или който и да е друг полу-легендарен персонаж от древността.

Трето - римските хронисти са печално известни като ненадежден и необектичвен източник! Така например Йорданес, който въпреки готското си потекло и въпреки че е родом от Мизия, твърди дека готи и гети били един и същ народ - твърдение, което е историческо опровержено с редица факти! Друг пример е Плини II, който подръжавайки на Хородот твърди, че на север (отвъд скити, човекоядци и други) живели циклопи!? Трети пример са имено имената, с които римляните наричат прииждащите от изток „варвари“ - нас специално, както са ни наричали мермедони, така са ни наричали и хуни, готи, скити, самари, мизи, гети и други; сърбите са наричани илири или трибали; маджарите - хуни и так дали...

Така че, ако действително искаш да си знаем историята, по-добре се съсредоточи върху факти, които са доказуеми, а не върху пристрастно интерпретирани псевдо-открития като тези на Божо-вампиролога или тази за Ахил!

15.06 2015 в 19:14

@ Victimized:

Удобрявам призива ти да си знаем историята и да не робуваме на наложените ни от другаде полу-истини, но това се прави с издържани твърдения, потвърдени от поне няколко независими източника! Така наречените „исторически факти“, които ни поднасяш така пламенно и от които се очаква да се надуем от гордост, може да се броят за такива по македонските стандарти, но са далеч от безпристрастното схващане за историчност! С тях само падаш до нивото на западните ни братчеди и ставаш за смях...

15.06 2015 в 18:11

Проблемът с Maкeдoния на червения дрислив ДС-задник шибаняк, ДС-шопара "Иван" гюфто-албинос Каракачан, припкащото по улиците ДС-индо-българче Джaмбaз мeнгян конекрадски, "десния" ГEPБepacт Aндpюшa Koвaчeв, ......., е публична тайна: http://tinyurl.com/nsjg7ju

15.06 2015 в 17:34

КЪДЕ ОСТАНА НОВИНАТА КАК СЕ Е ОСРАЛ ПРЕЗИДЕНТА И ЗА ОТКРАДНАТИТЕ 2 000 000 ЛЕВА ?
КЪДЕ Е БЕ, ДА ЕБА МАЙКА ВИ ДОЛНА И ПРОДАЖНА ДА ЕБА ?

15.06 2015 в 17:24

Точно така,супер г-н Димитров,всяка жаба да си знае гьола,крадат ни историята,не трябва да се допуска

15.06 2015 в 14:46

Не ви ли писна вече от Божидардимитровите простотии?

15.06 2015 в 14:43

А това да ми се правите на големите учени и да говорим само политически коректно не е уместно . Всяка държава трябва да си знае историята понеже дърво без корени няма да издържи на силния вятър , и няма да е дърво . Не твърдя , че е имало България или Гърция , даже Гърция като държава се създава след освобождението им , преди това се говори за Елада , ама то там е много сложно . Много ясно , че 1200 години преди христа не е имало България , но кажи ми 6-ти век коя друга европейска държава е носила името което носи сега ? Моля ти се да обясниш примерно на французите , че нямат нищо общо с галите или франките( франките са немско племе ) . Или пробвай да кажеш на ингилизите , че не се потомци на англо-саксонците и бритите ? Те ли са по големите демократи или ти . Всяка държава си търси корените понеже така се прави държава , изгубим ли ги губим държавността си . Това не е сляпа патриотщина , това е самосъзнание , което ме кара да се чувствам горд , НО НЕ КАТО ПИШМАН ПАТРИОТИТЕ ОТ АТАКА И ВМРО , чиито патриотизъм е сведен до ксенофобство и расизъм ....

15.06 2015 в 14:32

Чонко , това са исторически факти , ако искаш ги отнеси към византииските хроникьори . Ти генетични изследвания от последно време чел ли си ? Ами то се шумя много покрай тях , те доказаха , че в основата на българския ген са няколко хаплогрупи които са местни мутации и са на около 7000 години , 1200 преди христа + 2000 , даже и половината време не е минало . Ама ти си от онея учени , като българския Индиана Джоунс (овчаров) , дето търси българските корени в Монголия !?!?! Това да се огледаш как изглеждаш как изглеждат приятелите ти , роднините ти , и всички българи и да продължаваш да бленуваш са Хиндукуш и Памир в централна Азия си е чиста гавра . До колкото ми е известно от хиляди много хиляди години , в Африка са негри , в Азия са монголоиди и идуси , в Европа европейци точка по въпроса . Прочети малко антропология и генетика , не истории от хиляда и една нощ на комунистически закърмени български учени дето ще угодят на всяка Руска имперска прищявка , само и само да се изкарат по древни и по славяни от нас , и видиш ли ние не сме балканци ми южни славяни , да ве да ...... да ви имам и историята .....
"КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ, ( IV в.), "Готските игри";”Руские древности”; т.IV; с.139; превод на руски граф Толстой и Кондаков; превод от руски на български език Константин Каменов
Цитат №119
"…след пиршеството, развлеченията бяха музика, песни, театрални представления и латински словославия. На шестия ден на празника се устрои закуска, на която се показаха сините, зелените, българите и разни чужденци; фаргани, хазари, агаряни и Франки; всички се явиха в национално облекло, народни горни дрехи ковади."

"...Българите (споменати като една от римските партии!) и разни чужденци"?!?"

Не ми е идея да доказвам роднинска връзка с Ахил , но щом старите автори ( и то на римска служба ) са правили тази връзка , ти с какво си мислиш , че си по адекватен да го оспорваш .
Днешната история е пропита от геополитика и силния пише историята . След като си изложих изворите и мнението пред един учител по история и той знаеш ли какво ми каза ? Каза ми " Държава като България не може да претендира за такава история " , не можем премазани сме от нагли лъжи , щото когато по нашите земи е имало цивилизованост , градове , култура , музика в днешна Русия и западна Европа са ходели с препаски . И да претендирам , че ние сме наследници на тези хора , най малкото заради обичаите които могат да се проследят с хиляди години назад .....

15.06 2015 в 14:15

@ Victimized:

Малко си дай спирачка на въображението ;) Да свързвате Ахил и мермедонците му с България минава дори мащабите на македонските претенции за пряк произход от Сашко Пияницата! Едно на ръка, че Ахил носи гръцко име и се е бил срещу Троянската коалиция (включваща пеласци, пеонци, траки, скити, фриги, музийци и т.н., с които всъщност сме кръвно-свързани) и второто и основно - Ахил (ако въобще е историческа личност) е живял през 12 ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА!!! По това време ни България, ни Гърция някой ги е сънувал като държавни формулевания! Така че подобни „преобръщащи-историята-с-главата-надолу“ открития са признак повече за комплексарщина, отколкото повод за гордост!