Балканджи се завръщат с етно-рок експлозия в края на октомври

ОFFNews Последна промяна на 10 октомври 2016 в 16:10 6358 2

Балканджи.

Балканджи се завръщат с етно-рок експлозия в клуб "Mixtape 5" на 27 октомври след 4-годишно прекъсване.

Датата не е избрана случайно, тогава пионерите в нетрадиционното рок звучене ще отпразнуват 17 години от първата си поява на сцена – 27 октомври 1999. Новаторите в смесването на класически рок и елементи от българския фолклор обещават незабравимо изживяване на сцената в голямата зала на "Mixtape 5".

Юбилейният им концерт ще зарадва всички фенове с емблематични парчета от творчеството им, както и някои съвсем нови изненади.

Билети може да намерите на цена от 7 лв. в "Ивентим" и от 10 лв. в деня на събитието на място. Вратите отварят в 21:00 часа, а музиката започва в 22:00. Няма да бъдат допускани лица под 18 години.

Група Балканджи е основана през есента на 1999 г. от Николай Баровски (клавир) и Кирил Янев (китари). Стилово те със сигурност не могат да влязат в нито една рамка, но още от самото начало всичко се ражда след дълги експерименти и съвместна работа между двамата в създаването на бленда между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания.

Първото парче на групата - "Аз тебе, либе, съм залюбил", е вдъхновено от поета Косьо Николов, който ги кани да напишат музика по едноименното негово стихотворение. През 2000 г. работата на групата се засилва, като същевременно към нея се присъединяват Александър Стоянов (ударни), Владимир Левиев (бас) и Рая Хаджиева (тромпет). Наред с трескавото композиране и записване на демо записи за първия албум – „Пробуждане“, Балканджи участва отново в пролетния конкурс на Националното радио “Хоризонт” - “Пролет 2001” с песента Крали Марко, като тя заема първо място в класацията.

През ноември 2001 г. в проекта се включва и оперната певица Инна Занфирова. Така стилът на бандата е окончателно оформен – авторска музика, която синтезира народно творчество и съвременни форми на музикално изразяване. 
Последват издаване на EP „Звездица“ през 2004 и втория албум „Змей“ през 2008, с които те затвърждават позициите си на алтернативната рок сцена у нас.

Последното живо участие на Балканджи е през 2012, а тази есен по случай своята 17-годишнина се завръщат ударно на сцената на клуб "Mixtape 5".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови