ASIA - една велика супергрупа на живо в Пловдив

Последна промяна на 20 септември 2013 в 19:52 9099 5

Asia
Asia

Валентин Найденов

В края на 60-те години на миналия век се сформират супергрупи. Членове на много известни рок групи се събират за албуми и концерти. Така имаме „Крийм“ (Клептън, Брюс, Бейкър), „Блайнд Фейт“ (Клептън, Бейкър, Уинууд, Греч), „Емерсън, Лейк и Палмър“. В началото на 70-те  „Бед Къмпани“ (Пол Роджърс, Мик Ралфс, Боз Бърел, Саймън Кърк)... С изключение на ЕЛП, повечето имат краткотраен фурор на рок сцената или престават да са супергрупа в смисъла на термина.

Asia - John WettonДжон Уетън

През 1982 г. се появява тава „Ейша“ (Asia). Състав на супергрупата:  Джон Уетън (бас и глас, участник в групите „Кинг Кримсън“, „Юрая Хийп“, „Рокси Мюзик“, „Уишбон Аш“...), Джеф Даунс (клавишни, групи „Бъгълс“, „Йес“), Стив Хау (китари, група „Йес“) и Карл Палмър (барабани, групи „Дъ Крейзи Уърлд Ъф Артър Браун“, „Атомик Рустър“ и „Емерсън, Лейк и Палмър“).

Тавата „ASIA“ продава 4 млн. копия в Щатите, окопира първо място на „Билборд“ в класацията. В останалия свят продава още 6 млн. копия.

Следващата година се появява тава отново с една дума и с „А“ – „Alpha“.  Нов фурор, не като първата тава, но все пак. През 1983 г. Джон Уетън изчезва от супер формацията. Години след това става ясно, че Уетън е прекалил с употреба на алкохол. Лекува се. Замества го Грег Лейк. Записват знаменит концерт в Япония „Asia In Asia“. Тоналността на мелодиите е свалена надолу заради гласа на Лейк.

Така или иначе, Уетън се завръща в супергрупата за албума „Astra“ 1985 г. Първоначалният замисъл за име на албума е „Arcadia“. Страничен проект на Дюран Дюран с Роберт Палмър изпреварва този замисъл.

Asia - Steve HoweСтив Хау

Стив Хау изчезва заради друга супергрупа - ДжиТиАр (GTR, съкращение на китара, guitar) заедно със своя съименник от Дженесис – Стив Хакет. За протокола другите трима са Макс Бейкън, Фил Спалдинг (басист на Майк Олдфилд) и Джонатан Мувър (с неясна кариера в „Мерилиън“ като барабанист). Заместен е от китариста Манди Майерс – китарист на швейцарците „Крокус“.

Музикалните стремления на четиримата ги отвеждат в различни посоки. Уетън издава албум с Фил Манзанера (китарист на „Рокси Мюзик“). Има участие в музика към филма на Силвестър Сталоун „На върха“ 1987 г. (Over The Top). През същата година е част от друга супергрупа – „Феномена“. Пее една песен в албума „Dream Runner”- „Did It All For Love“.

Asia - Carl PalmerКарл Палмър

Палмър се събира отново с първата си супергрупа. Следват опити за съживяване на „Ейша“ с китариста Скот Горъм от „Тин Лизи“ и американския барабанист на „А-Ха“ Майкъл Стърджис. Неуспешно е. В групата участват Стив Лукатер („Тото“), Ал Питрели („Денджър Денджър“, „Мегадет“, Алис Купър) и... бас и глас Джон Пейн. Започва ерата на последния. Издават албум шедьовър „Aqua“ 1992 г.

Джеф Даунс остава ядро на супергрупата. Следват албумите „Aria“ 1994 г., „Arena“ 1996 г. Почитателите искат Джон Уетън.  Продажби на албуми и билети за концерти спадат. Минава време на несигурност в името „Ейша“.

През 2006 г. четиримата основни – Палмър, Даунс, Хау, Уетън – се събират отново. Решението е за концерти и нови албуми. Концертират от Япония, през Европа до Щатите. Издават „Phoenix“ 2008 г. чрез „Frontiers Records“ и нашият представител Румен Бончев – „Рива Саунд“, „Omega“2010 г., „XXX“ 2012 г. Предстои „Valkyrie“ с новия китарист Сам Колсън.

Зелени листа от Азия

Името. Ясно е, че става дума за континента. Манията как да се произнася името на групата е лингвистичен спор в главата на всеки заклет почитател. От устата на Карл Палмър се чува „Ейша“. Джеф Даунс и Стив Хау произнасят „ЕйЖа“. То е като ония четиримата с „close your eyes“ и се чува „клож юр айс“.

Музиката. Много рядко в историята на рока има съчетание на хармония, великолепно пеене, здрав ритъм, пестеливи китарни сола, клавиатури колкото трябва. Четирима великолепни композитори са събрани в група. Четирима великолепни музиканти са събрани в супергрупа. Бидейки такива, те са обединени от идея – рок музика. Остава настрана сложнотията, която те практикуват насам и натам.

Обикновено супергрупите имат кратка звездна изява. На някои е писано да имат дълговечна. „Емерсън, Лейк и Палмър“ и „Ейша“ са вписани в дълголетието. Тия хора имат широк хоризонт за възприятие на музика. Я ти читателю, си представи как велики музиканти ще си се разсърдят един на друг за щяло и нещяло?!

Вероятно по-възрастните от нас са държали тави на „Ейша“ в ръцете си. Вероятно имат събран поглед от красотата на обложките. Художник е Роджър Дийн. Ако някой е припадал от красотата на обложките на „Юрая Хийп“ и „Йес“ – за този човек иде реч.

В събота (21 септември) от 20 часа ще можем да видим ASIA на живо в Античния театър в Пловдив. Билети все още има (виж тук).

А това е концерт, който екипът ни горещо, ама много горещо препоръчва.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2013 в 10:38

За първи път чух за Aisa в предаването на Данчо Стълбицата - "Музикална стълбица" през 1982 година. За по-младите - това беше едно култово предаване, което заедно с "Пулсиращите ноти" и "Любопитно петолиние" на Тома Спространов бяха единственият извор на информация от света на музиката, на запад от Калотина...Обикновено, последният половин час от предаването беше запазен за представяне на някоя група или нов албум. Така се случи и сега. Бях предварително подготвил касетофона за запис(разбирай - "освободил" едната страна на касетката) и тъй като нямаше предварителен анонс, просто го включих да записва. Тогава бях още ученик и все пак трябваше да се подготвям по това време, а беше петъчното повторение на предаването в 11:30 сутринта.
Нямах си и на представа какво бях "уловил" в този половин час...И досега благославям този ден, защото тогава открих МУЗИКАТА. Истинската, неостаряващата, неомръзващата... Пусках и пусках записа отново и отново...Бяха наизустил даже текстовата част на тези 30 минути. За първи пък чувах за Уетън и Даунс(все пак Палмър и Хау ги познавах от "ЕЛП" и "Йес"). И всеки път усещането ми беше за нещо върховно, уникално - толкова умело съчетание на вокал, композиция, аранжимент - без излишна натруфеност и залитане...Нямам обяснение как го правят, а и не ми и трябва.
Казват, че една песен почва да ти омръзва, когато вече няма нищо повече, което да откриеш в нея. Е, за Ейша аз съм сигурен, че това няма да се случи - благодаря ви, че ви има!Че даже и в Wildest Dreams не съм си представял, че ще ви срещна на живо, и то - два пъти!

22.09 2013 в 12:02

Страхотен сте, Акад.Найденов!
Тук в Нюза и в тогавашното Оффроуд радио празнувахме ХХХ-я рожден ден на Ейша - може да се върнете в спомена или пък да чуете предаването:
http://offnews.bg/index.php/72195/asia-na-hhh-parti-za-tseniteli
http://tube.offroad-bulgaria.com/audio/a9109507cacd8e2f2aef
Чакаме с нетърпение репортаж от Античния!

20.09 2013 в 22:35

страхотен обзор !

20.09 2013 в 20:57

Мерси! :)

20.09 2013 в 20:02

Страхона група. Тези които са чували името Ейша нямат нужда от повече убеждение.

http://www.youtube.com/watch?v=8aNBSgRLN3s

http://www.youtube.com/watch?v=TFIlli06SK4